Idilični italijanski vrtovi privabljajo turiste s celega sveta

V času pandemije se turisti v večji meri odločajo za obisk naravnih znamenitosti. Med bolj obiskanimi so tudi italijanski botanični vrtovi.
Fotografija: Boromejski otoki, Foto: Shutterstock
Odpri galerijo
Boromejski otoki, Foto: Shutterstock

Italija je bila v času pandemije med huje prizadetimi. Po dolgih mesecih zaprtja je življenje spet bolj podobno tistemu, kot smo ga poznali pred marcem 2020. Ljudje si želijo posledično preživeti čim več kakovostnega časa na prostem. Pri tem se pogosto odločajo za ogled naravnih znamenitosti. Italija se lahko pohvali s svojimi idiličnimi botaničnimi vrtovi, ki jih turisti radi obiščejo, navaja CNN.
image_alt
GZS opozarja: Ponovno zaprtje bi državo stalo 800 milijonov evrov

Po navedbah italijanske nacionalne turistične agencije ENIT je v času pandemije močno naraslo povpraševanje po kampiranju. Turizem v gorah je bil v tem času v primerjavi z drugimi oblikami najmanj prizadet. V letu 2021 naj bi se turizem odvijal predvsem v naravi, stran od obljudenih mest, so prepričani.

Posledično so italijanski vrtovi v zadnjih mesecih deležni povečanega obiska. Turiste privabljata renesančna umetnost in stik z naravo.
 

Prvi botanični vrt na svetu nastal v Italiji


V Italiji je bil zasnovan celo prvi botanični vrt na svetu. Leta 1545 so ga naredili v Padovi. Še do danes je ohranil prvotno postavitev. Sestavljen je iz osrednjega krožnega predela, ki simbolizira svet, obdan pa je z vodnim obročem.
Vila Arconati, Foto: Shutterstock
Vila Arconati, Foto: Shutterstock

Judith Wade, ki se že 40 let ukvarja s promoviranjem italijanske botanične dediščine 150 najlepših italijanskih vrtov, opaža, da se je obisk vrtov povečal že lani poleti, po prvem valu epidemije. Za leto 2021 pa ugotavlja, da se trend rasti nadaljuje.

Prepričana je, da lahko italijanski vrtovi spremenijo turistične smernice na bolje.

Med najbolj znane spadajo botanični vrtovi ob vili Arconati v bližini Milana. Vila je bila v začetku 17. stoletja v precej slabem stanju, nato sta jo v last dobila sedanja lastnika Cesare in Isabel Rancilio. Posestvo je izjemnega kulturnega in zgodovinskega pomena. V njem se namreč nahaja tudi nekaj prvih kodeksov Leonarda da Vincija. Po besedah lastnikov so bila potrebna obsežna obnovitvena dela. Poskrbela sta za to, da so vrtovi ponovno zaživeli in da so skrbno negovani.
 

Botanični vrtovi na Boromejskih otokih navdušujejo s svojo lepoto


Boromejski otoki, ki se nahajajo sredi jezera Maggiore, so že od 15. stoletja v lasti družine Borromeo. Gre za močno družino iz Firenc, ki se je posvetila preobrazbi tega območja, gradnji palač in kreiranju vrtov, ki navdušujejo s svojo lepoto. Poleg razkošnih palač in izjemnih botaničnih vrtov se tukaj nahajata še živalski vrt in zunanji pustolovski park.
image_alt
Katere države imajo najbolj pametne prebivalce?

Eden od lastnikov, Vitaliano Borromeo, je za CNN povedal, da je območje v letu 2019 obiskalo 880.000 turistov, leta 2020 pa zgolj 350.000. Borromeo upa, da se bo letos trend zopet obrnil navzgor, saj je na območju zaposlenih 150 ljudi. Poleg tega je v načrtu razširitev zunanjega pustolovskega parka.
 

Več iz rubrike