Katere države imajo najbolj pametne prebivalce?

Znan je seznam držav, ki naj bi imele v globalnem merilu najbolj pametne prebivalce.
Fotografija: Možgani. Foto: Shutterstock
Odpri galerijo
Možgani. Foto: Shutterstock

Človeštvo je v kratkem času svojega obstoja zasluženo za številne izume na najrazličnejših področjih. Nedavna študija kaže, da si nekatere države (oziroma njihovi prebivalci) pri tem lastijo večje zasluge kot druge.

Vouchercloud je v raziskavi države rangiral glede na različne kriterije. Za vsako državo je zbral podatek o Nobelovih nagrajencih, povprečnemu inteligenčnemu kvocientu prebivalstva (IQ) in rezultatih, ki so jih učenci dosegli v šolah. Države so bile kategorizirane glede na vsakega od teh kriterijev, na koncu pa je bila glede na presek vseh treh dejavnikov sestavljena lestvica 25 držav z najboljšimi rezultati.
image_alt
V tem sektorju se pričakuje 40-odstotno rast delovnih mest

Največ Nobelovih nagrad v ZDA, Združenem kraljestvu in Nemčiji


Glede na število Nobelovih nagrad so se na prvem mestu znašle Združene države Amerike s 368 prejetimi nagradami. Drugo mesto je zasedlo Združeno kraljestvo s 132 Nobelovimi nagradami in nato Nemčija s 107 prejetimi nagradami. Sledijo Francija, Švedska, Japonska, Švica, Rusija, Kanada in Avstrija. Na prvih mestih so se torej večinoma znašle predstavnice Zahodnega sveta. Vendar se lahko situacija kmalu spremeni. Azijske države namreč v zadnjih letih prejemajo čedalje večje število nagrad, še ugotavljajo raziskovalci.
 

Najvišji povprečni IQ - Singapur, Kitajska in Hong Kong


Glede na povprečni inteligenčni kvocient državljanov so se glede na raziskavo na prva tri mesta uvrstile Singapur z IQ-jem 107,1, Kitajska s 105,8 in Hong Kong s 105,7. Tem sledijo Južna Koreja, Tajvan, Japonska, Finska, Kanada in Lichtenstein.
 

V Singapurju, Južni Koreji in Hongkongu učenci dosegajo najvišje točke


Vouchercloud je opravil tudi vpogled v rezultate, ki jih dosegajo učenci v posameznih državah. Na prva mesta so se uvrstili Singapur, v katerem je nadpovprečno število točk doseglo 71,37 odstotka učencev; Južna Koreja s 66,85 odstotka in Hongkong s 66,66 odstotka. Sledili so Tajvan, Japonska, Rusija, Kitajska, Macao, Kazahstan in Lichtenstein.
Na prvo mesto se je uvrstila Japonska. Tokio. Foto: Yoshikazu Tsuno
Na prvo mesto se je uvrstila Japonska. Tokio. Foto: Yoshikazu Tsuno

Najbolj pametni na Japonskem, v Švici in na Kitajskem


S povezavo vseh zgornjih kriterijev je Vouchercloud oblikoval še končni seznam 25 najbolj pametnih držav. Na prva tri mesta so se uvrstile Japonska, Švica in Kitajska. Takoj za njimi so Združene države Amerike in Nizozemska.
 
Mesto Država
1. Japonska
2. Švica
3. Kitajska
4. Združene države Amerike
5. Nizozemska
6. Rusija
7. Belgija
8. Združeno kraljestvo
9. Kanada
10. Južna Koreja
11. Hong Kong
12. Nemčija
13. Tajvan
14. Avstrija
15. Finska
16. Madžarska
17. Danska
18. Avstralija
19. Norveška
20. Švedska
21. Poljska
22. Izrael
23. Češka
24. Francija
25. Singapur
Vir: Forbes
image_alt
Nepremičninski balon v ZDA se napihuje

Več iz rubrike