Hrvaški turizem že pred poletno sezono podira rekorde

Hrvaški turizem bo, kot kaže letos končno spet zadihal. Pretekli teden je bil namreč promet skoraj trikrat večji kot leta 2021.
Fotografija: Letos zabeleženih več turistov kot prejšnja leta. Foto: Tomi Lombar/Delo
Odpri galerijo
Letos zabeleženih več turistov kot prejšnja leta. Foto: Tomi Lombar/Delo

Med preteklimi velikonočnimi prazniki je bila potrošnja na Hrvaškem, merjena na podlagi vrednosti izdanih računov podjetnikov v turizmu in gostinstvu, višja kot lani.  K odstotnemu povečanju vrednosti izdanih računov so botrovale tudi višje cene, tako v trgovinah kot za turistične in gostinske storitve.

image_alt
Hrvaška med najljubšimi destinacijami za zgodnje poletne počitnice

Bistveno drugačna slika predsezone

Po letnem povečanju števila računov za 24 odstotkov in vrednosti fiskaliziranega prometa za 42 odstotkov v predvelikonočnem tednu je bil prihodek prejšnjega tedna skoraj za četrtino višji kot lani. K temu je prispevalo za pet odstotkov več računov, navaja Poslovni dnevnik.

Medtem ko je trgovina (veleprodaja in maloprodaja) s štiri odstotke manj računov povečala fiskalizirani prihodek za 13 odstotkov, podatki o prijavljenih prihodkih v dejavnostih, povezanih s turizmom (nastanitvene in gostinske dejavnosti), le potrjujejo bistveno drugačno sliko predsezone. 

Tako so zavezanci v dveh najpomembnejših dejavnostih izdali 74 odstotkov več računov, njihov znesek pa je bil skoraj trikrat višji (povečanje za 190 odstotkov) v primerjavi z enakim obdobjem leta 2021.

image_alt
Hrvaška med najljubšimi destinacijami za zgodnje poletne počitnice

Rast cen povzročilo tudi vedno večje zanimanje tujcev za nakup nepremičnin

Naša sosednja država pa ni zanimiva samo med turistično sezono, namreč vedno več tujcev se odloča za nakup hrvaške nepremičnine.

Po uradnih podatkih so lani tuji državljani na Hrvaškem kupili 9514 nepremičnin, kar je za 50 odstotkov več kot leta 2020. Največ nepremičnin naj bi kupili nemški državljani, in sicer 2637, kar je za 70 odstotkov več, kot leta 2020. Medtem so Avstrijci opravili 1109 nakupov (472 več nepremičnin ali za 74 odstotkov več kot leta 2020), Slovenci pa so lani postali lastniki 2309 nepremičnin, navajajo hrvaški mediji.

Slovenci lani kupili 2300 nepremičnin na Hrvaškem. FOTO:DANICA PETROVIC/DELO
Slovenci lani kupili 2300 nepremičnin na Hrvaškem. FOTO:DANICA PETROVIC/DELO

»Podatki ne prikazujejo vseh nakupov in prodaj nepremičnin v letih 2020 in 2021, temveč le prodajo nepremičnin, za katere je davčna uprava izvedla postopek ugotavljanja davčne osnove. Poleg tega se podatki o prodaji nepremičnin še vedno posodabljajo«, ugotavljajo v Davčni upravi in domnevajo, da bi bila na koncu rast števila prodaj nepremičnin tujim državljanom še večja.

Vsekakor pa zabeležena rast povpraševanja tujcev po hrvaških nepremičninah potrjuje nedavne trditve podjetnikov in strokovnjakov za nepremičninski trg, ki so za Jutarnji list povedali, da je povečano zanimanje tujcev eden od razlogov za rast cen novih stanovanj v zadnjem četrtletju lanskega leta.

Po podatkih Centralnega statističnega urada so bile namreč nakupne cene novih stanovanj v zadnjem četrtletju lanskega leta za 15 odstotkov višje od cen, realiziranih v zadnjem četrtletju leta 2020: takšne rasti niso zabeležili v zadnjem desetletju. Poleg tega so bile povprečne nakupne cene vseh stanovanjskih nepremičnin v letu 2021 za 7,3 odstotka višje kot v letu 2020.

image_alt
Kdo lahko kandidira za najem neprofitnega stanovanja?

Več iz rubrike