Hrvaška med najljubšimi destinacijami za zgodnje poletne počitnice

Obeti za počitnice pred poletjem so optimistični, Evropejci najraje v Španijo in Francijo, Hrvaška na šestem mestu.
Fotografija: Foto: Tomi Lombar/Delo
Odpri galerijo
Foto: Tomi Lombar/Delo

Najnovejša raziskava Evropske komisije za potovanja (ETC) je razkrila, da je med Evropejci Hrvaška šesta najbolj priljubljena turistična destinacija. Za tradicionalno vodilnimi Francijo, Španijo, Italijo, Nemčijo in Grčijo zaostaja le za nekaj odstotkov, navaja Poslovni dnevnik.

image_alt
Hrvaška obala kot nova Azurna obala

Z rezervacijami še odlašajo

Čeprav so zaradi ukrepov, sprejetih med pandemijo, potovanja še vedno ovirana, so namere Evropejcev v zvezi s potovanji močnejše kot v enakem obdobju lani. Približno 61 odstotkov anketirancev ostaja optimističnih glede zgodnjih poletnih počitnic v tem letu, pri čemur ostajajo evropske destinacije prednostna izbira.

Počitnice so glavni motivator za potovanja, tako je namreč odgovorilo 63 odstotkov anketirancev. Približno 15 odstotkov pa jih pričakuje, da bodo letos v večji meri potovali iz poslovnih razlogov.

Foto: Tomi Lombar/Delo
Foto: Tomi Lombar/Delo

Še en pozitiven trend med popotniki, ki ga je razkrila nedavna študija, je, da nameravajo letos na izbrani destinaciji ostati dlje in porabiti več denarja. Kar 38 odstotkov turistov več kot prejšnja leta naj bi letos rezerviralo najmanj 10 nočitev, medtem pa se delež popotnikov, ki nameravajo porabiti več kot 2000 evrov, poveča za 31 odstotkov.

Čeprav večina Evropejcev komaj čaka na naslednje potovanje, odlagajo postopek rezervacije v upanju na več svobode in mobilnosti. Raziskava je namreč pokazala, da je le 19 odstotkov popotnikov delno že rezerviralo počitnice na izbrani destinaciji.

image_alt
Piran se uvršča med najlepša evropska mesta

Hrvaška kot najljubša destinacija za Poljake

Hrvaška je med evropskimi popotniki šesta najljubša destinacija, pri čemer jo Poljaki uvrščajo na prvo mesto. V obdobju do junija namerava namreč kar 10 odstotkov poljskih anketirancev počitnice preživeti v naši južni sosedi.

Na potovanje je sicer že pripravljenih 80 odstotkov Poljakov. Od tega jih namerava nekaj manj kot polovica (48 odstotkov) dopustovati v tujini. Med njimi je visok delež (47 odstotkov) tistih, ki bodo potovali z družino, največ pa jih namerava ostati do devet dni. Večina Poljakov namerava za počitnice porabiti manj kot 1000 evrov, približno petina pa jih namerava zapraviti od 1500 do 2500 evrov.

Naši severni sosedi Avstrijci so Hrvaško glede na priljubljenost uvrstili na četrto mesto, Francozi pa na peto, poroča Poslovni dnevnik. Medtem je več kot 40 odstotkov Nemcev neodločenih, kam in če sploh bodo potovali. Med tistimi, ki potovanje načrtujejo, jih namerava četrtina dopustovati znotraj države, približno 50 odstotkov Nemcev pa bo dopustovalo v Avstriji, Španiji ali Grčiji, še navajajo hrvaški mediji.

image_alt
Na Hrvaškem nova turistična prevara

Več iz rubrike