Hrvaška: nedavno vrata odprla največja tovarna baklave v Evropi

Baklava sicer ni tradicionalna hrvaška vrsta peciva, a je v državi vseeno dovolj priljubljena, da so tukaj odprli največjo tovarno baklave v Evropi.
Fotografija: Največja tovarna baklave v Evropi. Foto: Posnetek zaslona/HRT.hr
Odpri galerijo
Največja tovarna baklave v Evropi. Foto: Posnetek zaslona/HRT.hr

Britansko podjetje New Bakery je leta 2014 odprlo sodobno tovarno baklave v manjšem naselju pri Zagrebu. Tovarna je postala z letno proizvodnjo 25 milijonov kosov baklave največja tovarna v Evropi. Kar 95 odstotkov izvozijo, s svojimi izdelki namreč oskrbujejo največje trgovske verige po celem svetu.
image_alt
Hrvaška: starejša gospa žrtev prevare s kriptovalutami

Dobra lokacija in veliko delavcev, ki znajo pripraviti tradicionalno turško pecivo


Zaradi vse večjega povpraševanja je podjetje moralo povečati kapacitete, zato so tovarno preselili v nov kompleks površine 2000 kvadratnih metrov.

Za povečanje proizvodnje so bile potrebne dodatne naložbe. Investitorja iz Londona Constantine Azar in Mehmet Yasar Halim sta doslej vložila v proizvodnjo baklave na Hrvaškem že več kot pet milijonov evrov, poroča Total Croatia News. Kot razlog, zakaj so se odločili za delovanje na Hrvaškem, je Azar navedel dobro lokacijo, pristanišča in dejstvo, da je v tem okolju dovolj ljudi, ki znajo pripraviti baklavo.
Baklava je priljubljena tudi v Sloveniji. Foto: Leon Vidic/Delo
Baklava je priljubljena tudi v Sloveniji. Foto: Leon Vidic/Delo

Podjetje trenutno zaposluje 60 ljudi, do konca leta pa nameravajo zaposliti dodatnih 30 delavcev, pišejo lokalni mediji. Kot je povedal državni sekretar na Ministrstvu za zunanje in evropske zadeve Zdenko Lucić bo hrvaška vlada še naprej podpirala nove zasebne naložbe.
 

Hrvaška dobra izbira za naložbe


»Delamo na izboljšanju poslovnega okolja in še naprej bomo spodbujali nove naložbe v Republiko Hrvaško, ki bo generator nove rasti, » je za hrvaške medije povedal Lucić.
image_alt
Luksuzni hotel, vklesan v hrib pod oljčnim nasadom

Tovarna z največjo proizvodnjo v EU se ponaša z visoko tehnološko opremo, številnimi certifikati odličnosti ter certifikati halal in košer. Direktorica podjetja za Hrvaško Emira Jakupović je povedala, da so ponosni, da so največja in najsodobnejša tovarna baklave v Evropski uniji tako glede na površino in opremo kot tudi glede na zmogljivosti.

Lucić je kot odposlanec predsednika vlade sodeloval pri nedavnem slavnostnem odprtju tovarne na novi lokaciji. Ob tem je vlagateljem čestital in poudaril, da sta odprtje novega kompleksa in širitev proizvodnih zmogljivosti pokazatelja, da je bila Hrvaška kot mesto za naložbe dobra izbira.

Več iz rubrike