Hrvaška: starejša gospa žrtev prevare s kriptovalutami

Na Hrvaškem je prevarant oškodoval starejšo gospo za velik kup denarja pod pretvezo, da je finančni strokovnjak.
Fotografija: Prevara se je zgodila v Dubrovniku. Foto: Tomi Lombar/Delo
Odpri galerijo
Prevara se je zgodila v Dubrovniku. Foto: Tomi Lombar/Delo

Vsi želijo čim hitreje in s čim manj truda priti do dodatnega denarja, a je pri tem treba biti previden, opozarja policija. Previdna pa ni bila 63-letna gospa iz Dubrovnika, saj je bila nedavno žrtev finančne prevare.
image_alt
Na Hrvaškem nova turistična prevara

Kot poročajo hrvaški mediji, je tamkajšnja policijska uprava prejela prijavo ženske, ki je trdila, da je bila finančno oškodovana. V poročilu je navedla, da je prejela klic neznane osebe, ki se je predstavila kot posrednik pri naložbah. Oseba naj bi ji ponudila edinstveno priložnost za hitri zaslužek z vlaganjem v kriptovalute.
 

Plačala več sto tisoč evrov


Žrtev je »strokovnjaku za naložbe« omogočila dostop do svojega računalnika, ta pa je nato v njenem imenu na različnih platformah odprl uporabniške račune, ne da bi ji posredoval podatke o platformah in kode za dostop. Na koncu jo je podučil, kako naj preko svoje banke izvede plačilo v korist odprtih računov.
Platformam za kriptovalute nakazala več sto tisoč evrov. FOTO: Shutterstock
Platformam za kriptovalute nakazala več sto tisoč evrov. FOTO: Shutterstock

Na opisan način je prevarant oškodovanko vključil v skupno 38 transakcij, poroča Poslovni dnevnik. S tem je platformam za trgovanje s kriptovalutami nakazala več sto tisoč evrov. Prek platform je nato storilec kupil druge kriptovalute, ki jih je prenesel v druge digitalne denarnice, da bi skril denarni tok.

Kriminalistična služba tamkajšnje policijske uprave vodi preiskavo v zvezi z omenjenim kaznivim dejanjem, v okviru katere je vzpostavljeno mednarodno policijsko sodelovanje, poročajo lokalni mediji.
image_alt
Koliko denarja je dovolj za dostojno pokojnino?

Pri vlaganju denarja poiščite nasvet finančnega strokovnjaka


Policija je občane opozorila, da je vlaganje v kriptovalute tvegano, saj obstaja verjetnost, da naletijo na prevarante. Prav tako lahko postanejo žrtev hekerskega napada, meni policija.

»Zato bodite previdni in dobro obveščeni. Preden vlagate denar, poiščite nasvet finančnega strokovnjaka,« opozarja policija.
Prvi znak, da bi lahko šlo za prevaro, je obljuba nerealno visokih donosov v zelo kratkem času, pravijo poznavalci. Treba je biti previden in nezaupljivo pristopati do takih ponudb, še dodajajo.

Finančne prevare, takšne in drugačne, so postale del vsakdanjika, največkrat pa so žrtve starejše osebe. Te so namreč, predvsem na račun neznanja in slepega zaupanja, najbolj dovzetne za vse vrste goljufij.
image_alt
Pred nakupom bitcoina bodite pozorni na te tri stvari

»Nikomur ne smete posredovati zaupnih podatkov, fotografij osebnih izkaznic ali bančnih kartic. Prav tako ne pošiljajte enkratnih gesel za aplikacije spletnega bančništva,« opozarja policija. 

Več iz rubrike