Hrvaška najbolj priljubljena destinacija za delo na daljavo

Proč od plaže, se vedno bolj uveljavlja bolj trajnostni tako imenovani digitalni nomadski turizem.
Fotografija: Digitalni nomad na priljubljeni lokaciji. Foto: Shutterstock
Odpri galerijo
Digitalni nomad na priljubljeni lokaciji. Foto: Shutterstock

Na Hrvaškem je vrhunec sezone in večina turizma v državi je osredotočena na tradicionalni sončni in morski turizem. Toda proč od obale in proč od plaže, se vedno bolj uveljavlja bolj trajnostni tako imenovani digitalni nomadski turizem.

image_alt
Delo na daljavo iz sanjskih destinacij ni večno legalno

Nedavna raziskava NomadList 2022 razkriva nekaj vpogledov v življenjski slog digitalnih nomadov in prikazuje, kako dobro je Hrvaška pozicionirana za razvoj v tej hitro rastoči turistični niši. 

Ker se digitalni nomadi med potovanjem ne registrirajo kot taki, so podatki težko izsledljivi. Poročilo NomadList tako zajema podatke članov, ki plačujejo, in njihovih dejanskih gibanj, zato so eden redkih realnih kazalcev trendov v skupnosti digitalnih nomadov.

image_alt
Delo od doma, s plaže, s pivom v roki

Kaj nomade privablja na Hrvaško?

Kot za Total Croatia News piše Paul Bradbury, je eden izmed razlogov, da je Hrvaška odlična destinacija za delo na daljavo, sproščena kavarniška kultura, ki omogoča vsakodnevno sklepanje novih prijateljstev ob skodelici opojne substance.

Foto: Getty Images/iStockphoto
Foto: Getty Images/iStockphoto

K privlačnosti Hrvaške pripomoreta tudi čudovita pokrajina in neokrnjena narava. Pa tudi izjemne možnosti za pohodništvo, kot so Sljeme v Zagrebu, Marjan v Splitu in Stari Grad Paklenica pri Zadru, so zelo dostopne iz priljubljenih nomadskih mest, zelo priljubljeni pa so tudi številni parki v Zagrebu. 

Ugodnejša davčna olajšava

Prav tako je Hrvaška potencialna destinacija športnega turizma, saj ponuja veliko možnosti v skoraj vseh športnih dejavnosti. Če dodamo še številne druge privlačne vidike hrvaške ponudbe, kot so varnost, dostopnost, bogata kultura, naravne lepote, prijazni domačini in odlična kulinarika, ni čudno, da se Hrvaška vse bolj uveljavlja, kot vroča točka za delo na daljavo.

S spremembo hrvaškega zakona o tujcih imajo od začetka prejšnjega leta nomadi ugodnejšo davčno obravnavo, kar je verjetno tudi razlog, da se odločijo za bivanje pri naših južnih sosedih.

image_alt
Si delavci na daljavo zaslužijo enako plačilo kot tisti v pisarnah?

Več iz rubrike