Hrvaška mesta, ki ponujajo najbolj kakovostno življenje

Varaždin je bil na nedavni podelitvi nagrad razglašen kot mesto, v katerem je najlepše živeti.
Fotografija: Varaždin. Foto: xbrchx/Getty Images/iStockphoto
Odpri galerijo
Varaždin. Foto: xbrchx/Getty Images/iStockphoto

V Novi Vinodolski je nedavno potekala podelitev nagrad za najboljše mesto na Hrvaškem, poroča Jutranji list. Nagrade za različne kategorije so bile podeljene na podlagi analize javno dostopnih podatkov in niza številnih parametrov za mala, srednja in velika mesta.

image_alt
Od brezdomca do ustanovitelja več milijard vredne luksuzne znamke

Podelitev nagrad že četrto leto zapored organizirajo agencija Ipsos, vodilni hrvaški medij Jutarnji list in portal Gradonačelnik.hr.

Žirija je odločila, da se najlepše živi na Krku, v Rovinju in v Varaždinu, medtem ko se na Malem Lošinju, Sveti Nedelji in v Samoboru gospodarstvo najhitreje razvija, poroča Jutarnji list.

image_alt
Odprtje trgovin brez blagajn, v katerih kupec vzame izdelke in odide

Mali Lošinj premagal Krk

Najboljše skupne kazalnike glede na 14 kriterijev, ki so bili upoštevani pri razvrstitvi srednje velikih mest, je imela Sveta Nedelja. Središče paradnih konj hrvaškega gospodarstva, kot so Rimac Automobil, Medical Intertrade in Stanić, je že četrto leto zapored ubranilo naslov najboljšega srednje velikega mesta za gospodarstvo.

Paradni konj hrvaškega gospodarstva Rimac Automobil. Foto: DENIS LOVROVIC/AFP - International News Agency
Paradni konj hrvaškega gospodarstva Rimac Automobil. Foto: DENIS LOVROVIC/AFP - International News Agency

Med malimi mesti je na tem področju zmagal Mali Lošinj, ki je premagal Hvar, Krk, Komižo in Varaždinske toplice.

Krk je kot malo mesto glede na kakovost življenja zmagal že tretjič zapored, medtem ko je Rovinj slavil v kategoriji srednje velikih, Varaždin pa v kategoriji velikih mest. Slednji ima največje število zaposlenih (610) na 1000 prebivalcev, navaja Jutarnji list.

Križevci pa so, v povsem novi kategoriji, zmagali kot mesto, ki je na področju kakovosti življenja najbolj napredovalo.

Virovitica najuspešnejša pri črpanju evropskega denarja

Na področju demografije in izobraževanja je kot malo mesto že tretje leto zapored zmagal Cres. S tem je prehitel Buje, Krk, Komižo in Novigrad.

V isti kategoriji je bil za zmagovalca izbran Labin kot srednje mesto, kot veliko mesto pa je v tej kategoriji slavila Velika Gorica. Slednja ima v vrtcih zagotovljeno eno vzgojiteljico na pet otrok, navajajo hrvaški mediji.

Virovitica je zmagala kot najuspešnejše mesto na področju koriščenja sredstev Evropske unije, v finalu pa je prehitela Beli Manastir, Petrinjo, Reko in Zagreb.

image_alt
Prihajajoča naftna kriza

Mesta so se v to kategorijo uvrstila glede na povprečje zavarovanega denarja od prej omenjenih sredstev na prebivalca in glede na delež skupnih sredstev, ki so bila črpana iz skladov EU.

Več iz rubrike