Prestižni hoteli pod pritiskom Ukrajine. Se zapirajo v Rusiji?

Best Western in Hyatt sta prva, ki sta prekinila posle v Rusiji. Koliko kazni jim bo za to naložila Rusija?
Fotografija: Hyatt je bil prvi, ki je prekinil  delovanje v Rusiji.Foto: liveandletsfly.com
Odpri galerijo
Hyatt je bil prvi, ki je prekinil  delovanje v Rusiji.Foto: liveandletsfly.com

Best Western in Hyatt sta prva, ki sta prekinila posle z lastniki ruskih lokalov. Ukrajina meni, da je to z vidika etike poslovanja nujno, hotelirji pa ob tem poročajo o nizu težav, ki jih imajo z lastniki franšiz zaradi kršenja poslovnih pogodb.

Največje hotelske skupine na svetu so bile znova pod pritiskom, da prekinejo pogodbe o poslovanju v Rusiji, potem ko sta Best Western in Hyatt prva prekinila posle z ruskimi lastniki hotelov.

Ukrajinsko združenje hotelov (UHRA) in letovišč je obtožilo mednarodna hotelska podjetja, ker niso zavzela "etičnega stališča" podjetja Best Western, ki je ta mesec odstranilo svojih šest ruskih hotelov s svojega spletnega mesta, potem ko je svojim partnerjem poslalo pismo, v katerem navaja, da se umika iz države. .

image_alt
Srbski tajkun Dragan Šolak v Puli gradi luksuzen hotel

Ameriška hotelska skupina Hyatt je sporočila, da je prekinila "povezovanje, pogodbe in razmerje" s hotelom Hyatt Regency v Moskvi in ​​"začasno prekinila zagotavljanje storitev" Hyatt Regency Sochi.

Hoteliji so v dilemi, kaj narediti. Zapreti hotele ali pustiti, da delujejo? foto: FT
Hoteliji so v dilemi, kaj narediti. Zapreti hotele ali pustiti, da delujejo? foto: FT

Hotelske skupine so zaradi ruske invazije na Ukrajino bojkotirale Rusijo in zmanjšale svoje poslovanje, a bistveno počasneje kot druga podjetja kot so denimo H&M in Nike ali pa pivovarji kot sta Heineken in Carlsberg.

UHRA, ki zastopa 130 hotelskih podjetij v Ukrajini, je dejala, da hotelirji "nočejo spremeniti svojega položaja v nadaljnjem poslovanju v Rusiji" in sicer zaradi želje, da bi "zadovoljili delničarje" in to kljub stopnjevanju konflikta. UHRA je ob tem dejala, da odpiranje hotelov za ukrajinske begunce ni dovolj. Zelo jasno so vsem neruskih hotelirjem povedali, da kakršno koli delovanje znotraj Rusije je velik preizkus morale, in poslovne etike, človeških pravic in svobode.

Pogodbene zaveze je težko prekiniti

Marriott in InterContinental Hotel Group, ki imata oba več kot 25 hotelov v Rusiji, sta dejala, da pregledujeta pogodbe z ruskimi franšiznimi partnerji in lastniki hotelov, vendar sta dejala, da gre za "zapleten" postopek.

Za časnik Financial Times so hotelirji trdili, da  so pogodbe, sklenjene s prejemniki franšize, bolj zapletene in da se odpoved v nobenem primeru morda ne bo izvršila v Rusiji, tudi če bi tožbo priznala evropska ali ameriška sodišča kot zakonita.

Težave pri zmanjševanju vnaprej dogovorjenih pogodb poudarja tudi Hyatt, ki si prizadeva za odprtje novega hotela prihodnji mesec v Rostovu na Donu, letoviškem mestu blizu ukrajinske meje, kljub temu, da je prenehal poslovati v drugih ruskih hotelih. Hyatt je dejal, da pregleduje pogodbe neodprtih hotelov. Ta teden daje nadaljnjo objavo o svojem poslovanju v Rusiji.

image_alt
6 najslabših scenarijev vojne v Ukrajini

Več iz rubrike