6 najslabših scenarijev vojne v Ukrajini

Posledice vojne v Ukrajini naj bi bile dramatične za celoten svet. Strokovnjaki svarijo pred možnostjo globalne stagflacije in celo tretje svetovne vojne.
Fotografija: Temni oblaki nad človeštvom. Kater scenarij prihodnosti je najbolj verjeten? Foto: Shutterstock
Odpri galerijo
Temni oblaki nad človeštvom. Kater scenarij prihodnosti je najbolj verjeten? Foto: Shutterstock

Astrologi z vsega sveta napovedujejo že nekaj časa, da bo vojne med Ukrajino in Rusijo konec do maja. A "zaupati" konstelaciji planetov ni vselej najbolj koristno, čeravno bi se te "rešilne bilke" zl veseljem oprijeli in ji verjeli verjetno tudi tisti, ki sicer ne zaupajo tej vedi.

Politologi se v svoji razlagi možnih scenarijev nadaljnjega poteka vojne niso zanašali na planete, ampak so trenutne razmere analizirali glede na zgodovino, psihologijo, politično situacijo in aktualna dejstva geopolitične situacije. Za Financial TImes so zapisali 6 možnih scenarijev prihodnosti.

In kaj nas torej čaka? Kakšen je možen scenarij Rusko-Ukrajinske vojne?

1. Bo Rusom uspelo zavzeti Kijev in ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega v dveh, treh ali štirih tednih ali nikoli?

Odgovor je videti kot "nikoli". Čeprav je možno, da je Kremelj le začasno umaknil nekaj svojih sil iz okolice Kijeva, je zdaj malo dvoma, da je prišlo do spremembe načrta.

2. Ali bi lahko sankcije povzročile tako hud gospodarski krč v Rusiji, da Rusija ne bi mogla doseči zmage?

Rusko gospodarstvo so zagotovo močno prizadele zahodne omejitve in ukrepi, vendar ni bilo tako močno prizadeto, da bi končalo vojno. Dokler se nemška vlada upira embargu na izvoz ruske nafte, Putin še vedno služi dovolj, da ohrani svoje vojno gospodarstvo. Najboljši dokaz za to je izjemno okrevanje tečaja rublja glede na dolar. Pred vojno je dolar kupil 81 rubljev. Po invaziji je menjalni tečaj padel na 140. V četrtek se je vrnil na 81, kar je predvsem posledica kombinacije tujih plačil za nafto in plin ter ruskega nadzora kapitala.

3. Ali bi lahko kombinacija vojaške in gospodarske krize povzroči državni udar proti Putinu?

Bidenova administracija stavi na spremembo režima v Moskvi. Ne samo, da so ZDA vlada je Putina označila za vojnega zločinca in sprožila postopek za pregon ruskih storilcev vojnih zločinov v Ukrajini; Joe Biden je ob koncu svojega govora v Varšavi minulo nedeljo izrekel devet besed za zgodovinske knjige: "Za božjo voljo, ta človek ne more ostati na oblasti." Ni dvoma, da se ZDA (in vsaj nekateri njeni evropski zavezniki) nameravajo znebiti Putina

image_alt
Ruska duša

4. Ali bi lahko tveganje za vojaški poraz Rusijo lahko vodilo v radikalne ukrepe (npr. izpolnitev svoje jedrske grožnje)?

To je zdaj ključno vprašanje. Biden in njegovi svetovalci so videti izjemno prepričani, da bo kombinacija izčrpanosti v Ukrajini in sankcij proti Rusiji povzročila politično krizo v Moskvi, primerljivo s tisto, ki je pred 31 leti razpustila Sovjetsko zvezo. Toda Putin ni podoben bližnjevzhodnim despotom, ki so padli z oblasti med vojno v Iraku in arabsko pomladjo. Že ima orožje za množično uničevanje, zato ostaja odprto vprašanje, ali ga bo uporabil.

5. Ali bi uspelo Kitajski obdržati Putina na površini, vendar pod pogojem, da pristane na kompromisni mir, ki ga ponujajo posredniku?

Zdaj je dokaj jasno (zlasti iz njenih domačih sporočil prek državno nadzorovanih medijev), da se bo kitajska vlada postavila na stran Rusije, vendar ne v obsegu, ki bi sprožile ZDA sekundarne sankcije proti kitajskim institucijam, ki poslujejo z ruskimi subjekti, kar je v nasprotju z našimi sankcijami. Kitajska ne bo igrala vlogo posrednika v miru. To je potrdilo petkovo precej hladno virtualno srečanje voditeljev Evropske unije in Kitajske.

6. Kakšna bi lahko bila največja  kolateralna škoda?

Svet ima resen in vse hujši problem inflacije, centralne banke pa resno zaostajajo za krivuljo. Dlje ko se ta vojna nadaljuje, resnejša je grožnja popolne stagflacije (visoka inflacija, vendar z nizko, nobeno ali negativno gospodarsko rastjo). Ta težava bo hujša v državah, ki so močno odvisne od Ukrajine in Rusije ne le pri energiji in žitu, temveč tudi pri gnojilih, katerih cene so se zaradi vojne približno podvojile. Kdor verjame, da to ne bo imelo negativnih družbenih in političnih posledic, zgodovine ne pozna.

*Povzeto po Financial TImes

image_alt
Donald Trump spet v posmeh

Več iz rubrike