Elon Musk: Uspeh zna tudi boleti

Elon Musk je zelo uspešen podjetniški multipraktik. Nedavno je razkril, da mu uspeh ni prinesel le veselja in zadovoljstva.
Fotografija: Elon Musk razkril kaj mu je prinesel uspeh Tesle. foto: Brendan McDermid/REUTERS
Odpri galerijo
Elon Musk razkril kaj mu je prinesel uspeh Tesle. foto: Brendan McDermid/REUTERS

Elon Musk je trenutno vreden 160 milijard dolarjev, kar ga uvršča na drugo mesto Forbesove lestvice najbogatejših Zemljanov. Glede na premoženje je jasno, da je eden izmed najuspešnejših podjetnikov svoje generacije. Večina njegovega bogastva prihaja iz delnic Tesle, enega izmed podjetij, katerih je lastnik.
image_alt
Vse se začne in konča v glavi

Podjetje Tesla, ki izdeluje električne avtomobile, je bilo ustanovljeno leta 2003 z mislijo, da mora svet čim prej preiti na trajnostno energijo. Podjetje poleg popolnoma električnih vozil izdeluje tudi izdelke za proizvodnjo in shranjevanje čiste energije.

Drugo odmevno podjetje Muska, podjetniškega multipraktika, je ameriško vesoljsko transportno podjetje Space X, ki med drugim opravlja misije na Mednarodno vesoljsko postajo.
Space X je še eno uspešno podjetje katerega lastnik je Elon Musk. Foto: Bret Hartman / Reuters
Space X je še eno uspešno podjetje katerega lastnik je Elon Musk. Foto: Bret Hartman / Reuters

Poleg dveh najodmevnejših je Musk lastnik tudi družbe The Boring Company, Open AI in Neuralink. Slednje se ukvarja z iskanjem načina, kako misli prenesti na računalnik. Poznavalci so prepričani, da je podjetje nastalo zaradi Muskovega strahu pred umetno inteligenco.
image_alt
Podjetništvo kot igra

Tesla mu je povzročila osebno in poslovno bolečino


Podjetniška zgodba drugega najbogatejšega Zemljana je vsekakor zanimiva. A kot pravi Musk tudi precej težka. »Rekel bi, da sem imel precej težke življenjske preizkušnje in da je podjetje Tesla odgovorno za dve tretjini vseh osebnih in poklicnih bolečin,« je povedal na nedavni konferenci The B Word.

Kot pravijo nekateri, predvsem njegovi kritiki, si je Musk s svojimi dejanji sam povzročil »poslovno bolečino«. Spomnimo, da je večkrat s svojimi provokacijami sprožil razne zaplete. Nedvomno pa ima prav, ko pravi, da je uspeh pogosto zelo boleč.
image_alt
Ray Dalio: Prepoznavanje svojih slabosti je najhitrejša pot do uspeha

Uspeh se ne zgodi čez noč


Vsak je v življenju že kdaj prišel do neke točke, ko je kljub veliki borbi, ves trud izpuhtel. Takrat je prišla osebna ali pa poklicna bolečina. V takem primeru je pomembno, da se znamo pobrati. Predvsem pa se moramo zavedati, da je uspeh plod izzivov, vztrajnosti in pogosto tudi sreče. Noben uspeh se ne zgodi kar čez noč. Čeprav je včasih tako videti - predvsem zato ker vidimo samo uspeh in ne kakšna je bila pot do uspeha.
Pot do uspeha. Foto: Shutterstock
Pot do uspeha. Foto: Shutterstock

Tako kot pravi Musk, je perspektiva pomembna in zelo koristna. Korak nazaj in pregled, kakšna je cena uspeha, je zelo uporabna vaja, ki nam da perspektivo na lasten uspeh, pa tudi na uspeh drugih ljudi.

Več iz rubrike