Dubrovnik ostaja najdražje mesto za nakup stanovanja

Cene stanovanjskih nepremičnin na Hrvaškem višje za devet odstotkov. Pričakovano so cene najvišje na hrvaški obali.
Fotografija: Dubrovnik najdražje mesto za nakup stanovanj. Foto: Tomi Lombar/Delo
Odpri galerijo
Dubrovnik najdražje mesto za nakup stanovanj. Foto: Tomi Lombar/Delo

Analiza hrvaškega spletnega glasnika Njuškalo je razkrila, da so se lani cene nepremičnin na Hrvaškem zvišale za dobre štiri odstotke. V zadnjem trimesečju so bile višje za 9,1 odstotka v primerjavi z enakim obdobjem leta 2020. Prav tako so se v zadnjem delu leta povišale tudi cene novogradenj, in sicer v primerjavi z letom prej kar za 15 odstotkov.

image_alt
Istra med najboljšimi destinacijami za gurmane

V Zagrebu hiše cenejše  

Medtem pa so podatki hrvaškega zavoda za statistiko pokazali, da so cene zadnjega trimesečja leta 2021 v primerjavi s tretjim trimesečjem zrasle za 2,5 odstotka. Kot navaja STA, so se v tem času novogradnje podražile za 3.9 odstotka, obstoječe gradnje pa za 2,3 odstotka.

Najbolj so cene poskočile na Jadranu (+3,1 odstotka), medtem ko so se v Zagrebu zvišale za 2,4 odstotka. V drugih delih države so se nepremičnine v enakem obdobju zvišale za 1,4 odstotka.

Po nekaterih podatkih so se lani cene stanovanj na državni ravni zvišale za 4,05 odstotka, cene hiš pa za 7,73 odstotka. Ob tem pa je bilo največ povpraševanja po stanovanjih v velikosti 50 kvadratnih metrov.

Zagreb. Foto: Ljubo Vukelič/Delo
Zagreb. Foto: Ljubo Vukelič/Delo

V Zagrebu se je lani povprečna cena kvadratnega metra prodanega novega stanovanja gibala okrog 1940 evrov, kar je 4,7 odstotka več kot leto prej.

Sicer pa se v Zagrebu povprečna cena za kvadratni meter giba okrog 2297 evrov, v središču mesta pa je cena še malce višja, tam je za stanovanje treba odšteti 2500 evrov po kvadratnem metru.

Po podatkih Njuškala so hiše cenejše, cena za kvadratni meter namreč znaša okrog 1441 evrov.

image_alt
Glasbeni festivali, ki se bodo to poletje odvijali na Hrvaškem

Cene najbolj porasle na Češkem in Estoniji

Pričakovano so cene stanovanj najvišje na hrvaški obali. Kot navaja STA, so se najbolj podražila stanovanja v Rovinju, in sicer za nekaj več kot 28 odstotkov, kjer cena za kvadratni meter v povprečju znaša 3336 evrov. Tudi Reka je nekoliko dražja, cena kvadratnega metra je 1897 evrov. V Splitu so se stanovanja podražila za 11,24 odstotka, tako je treba za kvadratni meter odšteti 2974 evrov.

Hkrati pa so se stanovanja v Dubrovniku pocenila (-6,6 odstotka), a ostaja priljubljena turistična destinacija še vedno najdražja za nakup stanovanja. Kupci morajo namreč za kvadratni meter odšteti 3575 evrov.

V Evropski uniji so se v zadnjem četrtletju lanskega leta cene glede na enako obdobje leta 2020 zvišale za 10 odstotkov. Najbolj so cene porasle na Češkem (+25,8 odstotka), v Estoniji (+20,4 odstotka) in Litvi (+19,8 odstotka). V Sloveniji so se cene nepremičnin v omenjenem obdobju glede na zadnje četrtletje 2020 zvišale za 15,7 odstotka, še navaja STA.

image_alt
Dramatičen scenarij: Visoko tveganje za stagflacijo

Več iz rubrike