Delta milijardni posel sklenila še z Airbusom

Novo naročilo predstavlja mejnik za robustno rast letalske divizije in hkrati partnerstva z Boeingom.
Fotografija: Delta Air Lines v New Yorku. FOTO: 2022. REUTERS/Andrew Kelly
Odpri galerijo
Delta Air Lines v New Yorku. FOTO: 2022. REUTERS/Andrew Kelly

Ameriška letalska družba Delta je pri evropskem proizvajalcu letal Airbus naročila deset letal v skupni vrednosti 1,1 milijarde dolarjev (1,07 milijarde evrov). Za nakup letal, vreden 13,5 milijarde dolarjev, se je že v ponedeljek dogovorila tudi z Airbusovim ameriškim konkurentom Boeing.

Kot so po poročanju francoske tiskovne agencije AFP v Airbusu pojasnili ob robu letalske razstave v britanskem Farnboroughu, zadnje naročilo Delte skupno število naročenih letal A220 zvišuje na 107.

Prepričani so v veliko korist naložbe v ta njihova letala, ki da so bistvena za prehod proti bolj vzdržni prihodnosti letalskega prometa.

Dobava letal s 130 sedeži je predvidena za leto 2026. Delta naj bi si glede na veliko naročilo pridobila popust.

Delta je že v ponedeljek pri ameriškemu proizvajalcu Boeing naročila tudi 100 letal tipa 737 max 10 z možnostjo dodatnega naročila 30 letal. Ta ekonomična letala naj bi Boeing začel dobavljati leta 2025.

image_alt
Tehnologija: Titanik je bil nepotopljiv, a je se potopil ...

Boeing je sicer danes v Farnboroughu sklenil še posel z ameriškim investicijskim skladom 777 Partners, ki upravlja letalski družbi Flair Airlines v Kanadi in Bonza Aviation v Avstraliji. Ta je naročil 30 letal 737 max-8-200s z možnostjo dodatnega nakupa 36 letal.

Josh Wander je v imenu sklada po pisanju AFP pojasnil, da bodo z naročenimi letali okrepili floto obeh omenjenih letalskih prevoznikov. S tem se je število naročenih letal tega sklada pri Boeingu povzpelo na 134.

"To novo naročilo predstavlja mejnik za robustno rast naše letalske divizije in hkrati našega partnerstva z Boeingom," je sklenil Wander.

Za Boeingova letala je na tokratni razstavi v Farnboroughu, ki leži jugozahodno od Londona, veliko zanimanja. 20 letal max 8, vrednih 2,4 milijarde dolarjev, bo tako kupila tudi japonska ANA. To je dobra novica za proizvajalca letal, ki je ob nesrečah dveh svojih letal v letih 2018 in 2019, ki sta terjali številne smrtne žrtve, utrpel izjemno poslovno škodo.

Več iz rubrike