Danska javna uprava: Delo le 4 dni na teden

Danska občina Odsherred postaja prva lokalna oblast, ki bo uvedla štiridnevni delovni teden. Kot je dejala vodja kadrovske službe Kirsten Lund Markvardsen, bo bodo že ta teden uvedli proste petke za vseh 300 zaposlenih.
Fotografija: Javni uslužbenci, zaposleni na občini, so nad novim delovnim urnikom navdušeni. Foto Uroš Hočevar
Odpri galerijo
Javni uslužbenci, zaposleni na občini, so nad novim delovnim urnikom navdušeni. Foto Uroš Hočevar

Triletna preizkušnja različnih metod je pokazala, da najboljše rezultate pri optimizaciji dela prinese 4-dnevni delovni teden, ki bo lokalnim prebivalcem vseeno omogočil popolno podporo, zaposlenim pa olajšal delovni teden.

"Občani bodo lahko dostopali do nas prej in kasneje čez dan, v zameno za to, da bomo v petek zaprti," je dejala Markvardsen. Odpiralni čas bo med 7. in 19. uro. "Omogočali jim bomo boljše storitve, hkrati pa našim uslužbencem omogočiti dodaten prosti dan in več gradiva za izobraževanje, v primeru, da bodo zainteresirani zanj," je dodala.


ALI VESTE? Nova Zelandija: Štiridnevni delovnik prinesel odlične rezultate


Štirje delovni dnevi bodo tako za zaposlene malce podaljšani, a vse skupaj bo delovni teden naneslo na 35 ur dela tedensko, medtem ko običajni delovni teden na Danskem znaša približno 37,5 ur.

Urniki zaposlenih bodo individualni, vsak pa bo enkrat tedensko oddelal "dolg delovni dan". Javni uslužbenci, zaposleni na občini, so nad novim delovnim urnikom navdušeni, pravi Søren Kühnrich, predstavnik zaposlenih. "Z občino smo vzpostavili konstruktiven dialog o ureditvi dela, ki je zadovoljil vse deležnike," je dodal. 

Več iz rubrike

trendi

Kako se prepletata budizem in znanost

Znanstveniki vse bolj uporabljajo budistično modrost za razumevanje različnih raziskovalnih tem in človeškega stanja. Menihi in redovnice pa zavzeto srkajo najnovejše raziskave. Njihova vprašanja so …

trendi

Blagoslov in prekletstvo à la Michelin

O tem, kako podjetje, ki prodaja gume, odloča o usodi svetovne kulinarike.

trendi

Ženske se manj ličijo. Posledice se že čutijo

Japonsko luksuzno kozmetično podjetje Shiseido se spogleduje s kitajskim spletnim modelom, ki bi podjetju zagotovil rast po pandemiji. Trenutno časi niso rožnati.

trendi

Na dnu oceana poteka lov na minerale, vredne več bilijonov

Najzanimivejša prihodnost tehnologije za drone morda ne bo v zraku, po katerem bi dostavljali pakete za Amazon, ampak pod vodo, kjer bi pomagali odkrivati ogromno bogastvo.

Komentarji: