Čudoviti primeri trajnostne arhitekture, ki jemljejo dih

Trajnostna arhitektura postaja čedalje bolj trendovska. Hkrati predstavlja v časih, ko se vse bolj zavedamo pomena ohranjanja okolja, vedno večjo nujo.
Fotografija: Foto: VTN Architects
Odpri galerijo
Foto: VTN Architects

Pri načrtovanju objektov se arhitekti trudijo čim bolj zasledovati vsaj dva cilja. Prvi je funkcionalnost stavb, drugi pa estetski izgled, ki se kar najbolje vkomponira v določeno okolje. V ospredje čedalje bolj prihaja še tretji vidik; trajnostna izvedba. Čedalje bolj se namreč zavedamo, da s trenutnim načinom delovanja kot človeštvo ne bomo prišli daleč. Odvisno smo od narave in od njenih danosti. Vsem nam bi morala biti prioriteta ohraniti jo na dolgi rok, sicer se nam ne obeta nič dobrega.
 
Trajnostna arhitektura se ozira na prihodnost našega planeta. Ljudje so jo poznali že pred tisočimi leti, ko so sobivali z naravo in za življenje uporabili materiale, ki so jim bili na dosegu rok. Trajnostna arhitektura je začela znova pridobivati na pomenu v 80. letih prejšnjega stoletja. V Ameriki se je trend začel, ko je želel arhitekt Bob Berkebile skušati prepričati Ameriški inštitut za arhitekte, da se pri svojem delu bolj potrudi in naredi bolje. Številni so sledili njegovemu zgledu.
 
image_alt
Hči Steva Jobsa ne bo podedovala niti centa

Smisel trajnostne arhitekture je v rabi obnovljivih in biološko razgradljivih materialov ter v ponovni rabi že odsluženih materialov oziroma njegovem recikliranju. Manjši kot je objekt, manj energije porabi, s čimer je tudi bolj trajnosten. Taka gradnja je, kolikor je le mogoče, vkomponirana v okolje, kjer ne nahaja. Prav tako naj bi v sklopu trajnostne gradnje poskrbeli za pridelavo lastne hrane in zasaditev čim večje količine dreves v okolici.
 
Na spletni strani Homedit je bilo predstavljenih nekaj projektov trajnostne arhitekture.
 

Trajnostna zgradba odprte zasnove

 
Ta objekt ni zgolj izjemen na pogled, ampak je tudi zelo trajnostno zasnovan. Nahaja se v Braziliji in se razprostira na nekaj manj kot 300 kvadratnih metrih. V vsakem prostoru je poskrbljeno za naravno osvetlitev in prezračevanje, s čimer so stroški ogrevanja in osvetlitve precej nižji, kot bi bili sicer. Letvice so izdelane iz evkaliptusovega lesa. Hiša se napaja s sončnimi celicami.
Foto: BLOCO Arquitetos
Foto: BLOCO Arquitetos

 

Začetek novega trenda gradnje nebotičnikov?

 
Naslednji je objekt v Veliki Britaniji. Gre za visoko stavbo, ki ne proizvaja emisij. Vso energijo, ki jo potrebuje za delovanje, pridobiva iz obnovljivih virov. Gre za trend, ki bi lahko spodbudil gradnjo okolju prijaznih nebotičnikov.
 
Foto: Associated Architects
Foto: Associated Architects

Objekt, ki diha z zelenjem

 
Gre za izjemen design, ki bi lahko postal trend po vsem svetu. V stavbi je na voljo več kot 65.000 kvadratnih metrov površine, kar lahko zagotavlja bivanje kar 700 družinam. Stavba se nahaja v Vietnamu. Zelenje, ki se prepleta skozi celotno stavbo, je bambus.
Foto: VTN Architects
Foto: VTN Architects

Reciklirano 3D prenosno bivališče


Ta stavba je bila narejena prek 3D tiskanja. Pri tem so bili uporabljeni zgolj reciklirani materiali. Objekt je energetsko učinkovit in ga je možno prenesti na poljubno lokacijo.
Skidmore, Owings & Merrill LLP
Skidmore, Owings & Merrill LLP


image_alt
V polovici izdelkov za ličenje našli nevarne kemikalije

 

Več iz rubrike