Cene letalskih vozovnic vse dražje

V ZDA potniki že čutijo hud udarec po žepu zaradi višjih cen letalskih vozovnic. Bo tako tudi v EU?
Fotografija: V ZDA so potniki izjemno nezadovoljni zaradi vse večje gneče na letalih in letališčih ter vse višjih cen letalskih vozovnic. Foto: Petra Kovič
Odpri galerijo
V ZDA so potniki izjemno nezadovoljni zaradi vse večje gneče na letalih in letališčih ter vse višjih cen letalskih vozovnic. Foto: Petra Kovič

Letalske vozovnice so v ZDA višje že za 20 odstotkov in njihove cene še rastejo.

Kot kaže ameriška raziskava J.D. Power, se zadovoljstvo popotnikov  zmanjšuje, saj se letala izjemno hitro polnijo in se polnijo do zadnjega kotička letal, cene letalskih vozovnic močno naraščajo in gneča na letališčih neverjetno povečuje in se veda podaljšuje postopke za vkrcanje na letala. 

Napolnjena letala in dražje vozovnice so v zadnjem letu prvič po desetletju zmanjšale zadovoljstvo strank z letalskimi prevozniki.

"Zadovoljstvo strank s severnoameriškimi letalskimi prevozniki se je v zadnjih dveh letih iz vseh napačnih razlogov povzpelo na vrhunce brez primere," je v poročilu o severnoameriških letalskih prevoznikih dejal Michael Taylor, vodja potovalne obveščevalne službe pri J.D. Power.

image_alt
V Grčiji hvaležni, ker se turisti množično vračajo

Manj potnikov je pomenil več prostora na letalih, manj čakanja v vrsti in več pozornosti stevardes. Toda ta poslovni model preprosto ni bil vzdržen, saj je postavljal na rob preživetja večino letalskih družb. A potnikom je bilo takratno stanje mnogo boljše.

Potovanja z letalom se zelo dražijo. Foto: Petra Kovič
Potovanja z letalom se zelo dražijo. Foto: Petra Kovič

Povpraševanje po letalskih prevozih se je v zadnjem letu povečalo, skupaj s cenami vozovnic, po dolgotrajnem upadu možnosti za potovanja v pandemiji.

image_alt
V ZDA nastaja peta največja letalska družba

Spomnimo: Pandemija covida-19 je prinesla hud udarec letalski industriji. V letu 2020 je zračni promet za nekaj časa obstal, letala so bila na tleh, potovanja so bila onemogočena. Cene letalskih vozovnic so v celotnem letu drastično padle, po vnovičnem zagonu in odprtju meja je bilo mogoče na drug konec sveta leteti že za 200 ali 300 evrov, občutno cenejši so bili tudi leti v bližnji okolici.

V letu 2021 so se začele razmere postopoma vse bolj približevati normali in tudi cene poletov so počasi naraščale (čeprav so bili še vedno ugodnejši in so še dandanes). Danes splošno stanje kaže, da si ljudje po zaprtju želijo potovati, da se počutijo varneje, saj so cepljeni proti Covid 19 in letalske družbe ponujajo več možnosti izbire letov.

A kot kaže, se bo "zakon ponudbe - povpraševanje", ki poglavitno vpliva na ceno letalske vozovnice, prevesil v smer, da bo potnik moral čedalje več plačevati, če bo želel potovati z letalom.

Če bo trend V Evropi sledil ameriškemu, se lahko zgodi, da bo masovno potovanje kot smo ga poznali pred pandemijo, le spomin za pripovedovanje našim vnukom. Kajti cene lahko ob ugodni pandemijski sliki zrastejo do mere, ko si bo lahko potovanje z letalom privoščila le še peščica najbogatejših.

image_alt
Ko se milijonarju utrne solza ...

Več iz rubrike