V ZDA nastaja peta največja letalska družba

Šlo bo za nizkocenovno letalsko družbo, ki jo bosta ustanovila letalska prevoznika Spirit Airlines in Frontier Airlines.
Fotografija: Slika je simbolična. Foto: XiXinXing/Getty Images
Odpri galerijo
Slika je simbolična. Foto: XiXinXing/Getty Images

Ameriška nizkocenovna letalska prevoznika Spirit Airlines in Frontier Airlines sta sporočila, da se bosta združila in ustvarila konkurenčno nizkocenovno letalsko družbo, s čimer bosta po njunih besedah 'pretresla' panogo, da bi preprečila prevlado večjih tekmecev, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

image_alt
Video: Slovaški leteči avtomobil uspešno prestal poskusno vožnjo

»Ta transakcija je osredotočena na oblikovanje agresivnega konkurenta na področju ultra nizkih cen, ki bo še bolje služil našim gostom, širil karierne možnosti za člane naše ekipe in povečal konkurenčni pritisk, kar bo prineslo potrošnikom prijaznejše cene,« je dejal glavni izvršni direktor družbe Spirit Ted Christie.

Vrednost posla, izpeljanega delno v denarju, delno v delnicah, je ocenjena na 6,6 milijarde dolarjev (5,8 milijarde evrov). Posel morajo odobriti še ameriški regulatorji s področja varstva konkurence, izpeljan pa naj bi bil v drugi polovici letošnjega leta.

image_alt
Prenovljen Airbus v stilu razkošne jahte

Letalska družba bo imela floto z več kot 350 letali

S poslom bo nastala peta največja letalska družba v ZDA, takoj za letalskimi prevozniki American Airlines, Delta, Southwest in United. Za zdaj še neimenovana nova letalska družba bo imela floto z več kot 350 letali in bo ponujala 1000 dnevnih letov na 145 destinacij v 19 držav, izpostavlja AFP.

Frontier bo obvladoval 51,5 odstotka družbe, Spirit pa preostalih 48,5 odstotka. Predsednik upravnega odbora družbe Frontier bo postal predsednik upravnega odbora združenega podjetja, je navedeno v izjavi. Upravni odbor bo sestavljalo 12 direktorjev, sedem jih bo imenoval Frontier, pet pa Spirit.

Podjetji, ki uporabljata izključno Airbusova letala, nameravata do leta 2026 ustvariti približno 10.000 delovnih mest, še navaja AFP.

image_alt
Na Mont Blancu najdena zbirka dragocenih kamnov vredna 300.000 evrov

Več iz rubrike