Video: Slovaški leteči avtomobil uspešno prestal poskusno vožnjo

Leteči avtomobil slovaškega porekla je uspešno opravil 35-minutni polet in se po cesti odpeljal dalje.
Fotografija: AirCar, ki ga pilotira Štefan Klein. Foto: Klein Vision
Odpri galerijo
AirCar, ki ga pilotira Štefan Klein. Foto: Klein Vision

Hibridno letalo je v juliju na Slovaškem s človeško posadko opravilo uspešen polet in s tem stopilo korak bližje želji, da bi leteči avtomobili v bližnji prihodnosti postali prevozno sredstvo. Avto - letalo je opremljeno z BMW-jevim motorjem, fiksnim propelerjem in zložljivimi krili. Poleg slovaškega podjetja pa je v Evropi tudi nekaj drugih zagonskih podjetij, ki postavljajo pomembne mejnike na področju e-mobilnosti.
 

Klein Vision

 
Dvosedežni leteči avtomobil AirCar je ustvarilo slovaško podjetje Klein Vision, vendar je kljub uspešno opravljenemu testnemu poletu še vedno v fazi testiranja in še ni v prodaji. AirCar je vozil oziroma pilotiral soustanovitelj podjetja Štefan Klein. Klein je vzletel z letališča v Nitri in 35 minut pozneje pristal na mednarodnem letališču v Bratislavi.  
 
image_alt
Mazda z novim logotipom buri domišljijo

AirCar je opremljen s 160-konjskim BMW-jevim motorjem, balističnim padalom, fiksnim propelerjem in zložljivimi krili, zaradi katerih se lahko v treh minutah spremeni iz avtomobila v letalo. Hibridno letalo je opravilo več kot 40 ur testnih letov, izvajalo strme 45-stopinjske zavoje in doseglo višino 2500 metrov, navaja Euronews. Po zraku se je pomikalo z največjo potovalno hitrostjo 190 kilometrov na uro.
 

»Odlično je, da je zakonodaja omogočila prehod nečesa takega iz virtualnosti v realnost. To je naš cilj; ustvariti resnični izdelek, ki ga boste nekega dne lahko kupili,« pravi Klein. Naslednji korak podjetja Klein Vision je izdelava modela, ki naj bi imel motor s 300 konjskimi močmi in bo pridobil certifikat EASA CS-23 za letalo s cestnim dovoljenjem M1. Drugi prototip podjetja naj bi imel potovalno hitrost do 300 kilometrov na uro in doseg do tisoč kilometrov, je povzela spletna stran Euronews.
 

Zagonska podjetja, ki postavljajo mejnike

 
Od električnih letečih avtomobilov do električnih skirojev brez 'pristanišča'; evropska zagonska podjetja so v ospredju pri uporabi tehnologije, ki spreminja način potovanja in lajša naše življenje.
 
image_alt
Inovacija, ki bo popestrila vožnjo z električnim kolesom

Počasi se odvija prehod na električna vozila. Pri tem ostaja njihova glavna slabost relativno kratka razdalja, ki jo lahko dosežejo. Angleško podjetje Nyobolt je razvilo ultra hitre litij-ionske baterije, ki se lahko napolnijo v nekaj minutah, piše Euronews. Podjetje, katerega tehnologija izvira z Univerze v Cambridgeu, trdi, da so baterije najbolj trajnostna možnost shranjevanja energije v industriji. Njihove baterije naj bi imele 10-krat daljšo življenjsko dobo kot standardne litij-ionske baterije.
 
Slika je simbolična. Foto: Wolfgang Rattay / Reuters
Slika je simbolična. Foto: Wolfgang Rattay / Reuters
Nemško zagonsko podjetje Twaice postaja neprecenljivo na področju trajnosti baterij, ki je vse pomembnejši dejavnik pri prehodu na električna vozila. Podjetje bo igralo pomembno vlogo pri načrtovanju uporabe baterij v drugem in celo tretjem življenjskem obdobju ter pri njihovem recikliranju. Twaice ponuja programsko opremo za napovedno analizo baterij, ki proizvajalcem pomaga pri izdelavi optimiziranih in trajnostnih električnih pogonskih sklopov. Z njihovo programsko opremo je možno spremljati delovanje baterij na daljavo in napovedati potencialne okvare.
 
Leteči avtomobil na električni pogon razvija nemško zagonsko podjetje Lilium. Čeprav tovrstna vozila še niso na trgu, so namenjena kratkim regionalnim letom ali letom znotraj mesta za peščico potnikov, navaja Euronews. Podjetje je leta 2019 zaključilo prvo fazo testiranja svojega petsedežnega električnega prototipa. Lilium prav tako razvija sedemsedežno vozilo. Po njihovih besedah so na dobri poti, da začnejo do leta 2025 izvajati potniške prevoze.
 
image_alt
BMW predstavil novo e-kolo in električno motorno kolo

Špansko zagonsko podjetje Drivvisor pa se bori proti utrujenosti za volanom. Umetna inteligenca in računalniški vid spremljata voznikovo vedenje med vožnjo ter lahko zaznata in preprečita motnje ali utrujenost. Aplikacija za spremljanje voznikov nudi prav tako redno poročanje o vožnji.
 
Najem električnih koles in skirojev je postal okolju prijaznejši in verjetno hitrejši način prevoza kot ga nudijo avtomobili. Zagonsko podjetje Pony iz Francije nudi samopostrežne električne skiroje in kolesa brez 'pristanišč' oziroma neke fiksne lokacije. Pony se od konkurence razlikuje po tem, da lahko dobiček ostane v lokalnem gospodarstvu, hkrati pa sodeluje z lokalnimi oblastmi. Deluje po modelu medsebojnega lastništva. Predstavniki podjetja pravijo, da to ne pomaga zgolj lokalnemu gospodarstvu, ampak prav tako zmanjšuje vandalizem.
image_alt
Lažni posnetki Toma Cruisa niso škodljivi, toda vzbujajo skrbi

Več iz rubrike