V Grčiji hvaležni, ker se turisti množično vračajo

Grški turizem ni toliko kot letos obetal vse od leta 2019, ko je Grčija privabila rekordnih 33 milijonov dopustnikov.
Fotografija: Lepote Grčije. Foto: Getty Images
Odpri galerijo
Lepote Grčije. Foto: Getty Images

Atene so v tem času zopet živahne in polne turistov. Trgovci si manejo roke, arheološka najdišča so polna in potrebno je imeti srečo, da se najde prosta miza v kakšni kakovostni restavraciji. Turizem v Grčiji ni toliko obetal od leta 2019, ko je Grčija privabila rekordnih 33 milijonov dopustnikov.

image_alt
Slavni bogataši, ki imajo v lasti zasebne otoke

Turisti se želijo imeti dobro in za to so pripravljeni seči globoko v žepe

Če bo šlo tako naprej, bomo govorili o sijajem letu, je optimističen Vassilis Stathokostopoulos, ki vodi bistro Ydria. Dodaja še, da se ljudje glede na vse kar so prestali v zadnjih letih, želijo imeti dobro in za to so pripravljeni seči globoko v žepe. V Grčiji, ki je zelo odvisna od turizma, turistični sektor predstavlja 25 odstotkov gospodarskega donosa.

V enem izmed barov v Atenah. Foto: Getty Images
V enem izmed barov v Atenah. Foto: Getty Images

Atene so v zadnjih letih doživele več pretresov kot druge metropole v EU. Premor na račun pandemije je povzročil, da so prihodki padli z 18,2 milijarde evrov v letu 2019 na 4 milijarde evrov v letu 2020, ko je država v rekordnem padcu zabeležila zgolj 7 milijonov prihodov turistov, navaja Guardian. Letos so kljub vojni med Rusijo in Ukrajino prepričani, da je okrevanje končno prišlo. Prvič po letu 2019 križarke priplujejo v grška pristanišča, poročajo predstavniki turizma. V porastu so tudi predplačniške rezervacije letov.

Grki so pripravljeni da, ima mnogo ljudi »lakoto« po potovanjih

Andreas Andreadis, nekdanji turistični šef in izvršni direktor izjemno uspešne skupine luksuznih letovišč Sani/Ikos, pravi, da znaki do sedaj kažejo na pozitiven preobrat. Po njegovem mnenju se dopustniki še vedno manj nagibajo k potovanjem na dolge razdalje, pri čemer imajo raje destinacije v Evropi.

image_alt
Prestižni hoteli pod pritiskom Ukrajine. Se zapirajo v Rusiji?

Turistična sezona se je letos v Grčiji začela prej kot kdaj koli prej, pravi Vasilis Kikilias, grški minister za turizem. Letalske družbe bodo to poletje očitno tekmovale za lete v Grčijo. Prav tako ima namen tja pripluti 765 križark, ki se bodo zasidrale po pristaniščih v vsej državi. Priljubljene otoške destinacije kot so Mikonos in Krf že privabljajo množice turistov.

Plaža Porto Katsiki na otoku Lefkas. Foto: Getty Images
Plaža Porto Katsiki na otoku Lefkas. Foto: Getty Images

Do leta 2023 bo v grški prestolnici dodatnih 5000 hotelskih sob

Do leta 2023 bo grška prestolnica dobila dodatnih 5000 hotelskih sob v primerjavi z letom 2019, ko je mesto uspelo privabiti 5 milijonov obiskovalcev. Eugenios Vasilikos, podpredsednik Panhelenske skupine hotelirjev pravi, da vse kaže na to, da bo to zelo dobro leto. Dodaja pa še, je da kljub temu, da je lepo videti polno turistov, ki znova obiskujejo Atene, potrebno gledati tudi na realno gospodarsko stanje, ki je neločljivo povezano z naraščajočimi stopnjami inflacije, ki se čutijo po vsem svetu.

Sindikati, ki predstavljajo Grke, ki prejemajo najnižje plače v Evropski uniji, so stopili na ulice. Prav tako tudi veliko rezervacij v grških hotelih, ki imajo nekatere najnižje cene v Evropi, kaže na to, da so izvedene v zadnjih trenutkih. Danes ljudje niso več prepričani o ničemer. Čakajo do zadnjega trenutka in v zadnjem hipu se lahko tudi vse spremeni.

image_alt
26-letna popotnica, ki je v enem letu zaslužila 170.000 dolarjev

Več iz rubrike