Bill Gates s to igro zasvojen

Tehnološki milijarder Bill Gates je delil svojo strategijo igranja igre, ki ga je preprosto zasvojila.
Fotografija: Bill Gates se rad igra. Foto: POOL /REUTERS
Odpri galerijo
Bill Gates se rad igra. Foto: POOL /REUTERS

Ustanovitelj Microsofta in tehnološki milijarder Bill Gates je te dni na svojem blogu zapisal, da s skupino prijateljev vsak dan igra spletno igro besed, ki ga je zasvojila. Ob tem je delil tudi svojo strategijo, kako do najboljšega rezultata v kratkem času.

image_alt
Kriza dezinformacij in nezaupanje v vlade lahko uniči svet

Hitro postala svetovni fenomen

Besedna igra Wordle je pravzaprav postala popularna pomotoma. Josh Wardle, inženir programske opreme, je lansko poletje ustvaril 'igrico' za svojo partnerko, veliko ljubiteljico besednih iger. Ker je igra med znanci postala zelo priljubljena, se je odločil, da jo predstavi svetu.

Niti približno pa si ni mislil, da bo tako hitro postala tako popularna, saj je samo v dveh mesecih dobila 300.000 oboževalcev. Igro je kmalu odkupil New York Times, da bi obogatil svojo ponudbo križank in ugank, danes pa jo igra že več kot dva milijona ljudi.

image_alt
Besedna igra Wordle prodana za zajetno vsoto denarja

Pristop vzporeden s poklicno potjo

Tako je igra postala svetovni fenomen, zasvojila pa je tudi najbolj intelektualne ljudi. Bill Gates naj bi jo igral vsak dan, ob tem pa razvil svojo zelo uspešno strategijo.

 »Če ste igrali Wordle, veste, kako pomembno je, da prvo ugibanje izvedete strateško,« je zapisal Gates in dodal, da rad začne z besedo, ki vsebuje veliko samoglasnikov.

Spletna igra je hitro postala svetovni fenomen. Foto: ANDREW BOYERS/Reuters
Spletna igra je hitro postala svetovni fenomen. Foto: ANDREW BOYERS/Reuters

Po mnenju poznavalcev Gatesovi nasveti celo presegajo priporočila časopisa Times. Za uvodno besedo posebej poišče dva samoglasnika, ki ju postavi na drugo in četrto mesto. Njegova strategija za drugo vrstico vključuje pogosto parjene soglasnike, kot so C in H ter S in L.

Milijarder je zapisal, da vsak dan začne z novo besedo. To verjetno odraža njegov kognitivni slog, menijo nevroznanstveniki - ti pravijo, da lahko način, kako igramo igre, odraža našo osebnost, ozadje, zgodovino in nagnjenja.

»Nekdo, ki je razmišljujoč in premišljen, ko igra Wordle, bo verjetno tudi na splošno uporabljal takšen pristop k življenju,« je februarja za Newsweek povedala Catherine Loveday, profesorica kognitivne nevroznanosti na Westminstrski univerzi. »Nekdo, ki pri Wordlu sprejema zelo hitre odločitve, bo morda tako ravnal tudi v resničnem življenju - ravnal se bo po svoji intuiciji in instinktu ter morda bolj tvegal, vendar bo hitrejši.«

Gatesov taktični in nekoliko tvegani pristop k igri bi lahko bil vzporeden z njegovo poklicno potjo. Leta 1975 je opustil študij na univerzi Harvard, da bi ustanovil Microsoft, leta 2008 pa ga je zapustil in se za polni delovni čas zaposlil v fundaciji Billa in Melinde Gates. Fundacija je prispevala več milijard dolarjev za pobude, kot so raziskave cepiv in izkoreninjenje bolezni.

image_alt
Bill Gates se hoče znebiti bogastva

Več iz rubrike