Avtorji si lahko pri pisanju knjige pomagajo s tehnologijo

Tehnologija je lahko uporabna tudi pri načrtovanju in pisanju knjige.
Fotografija: Foto: BrianAJackson / Getty Images
Odpri galerijo
Foto: BrianAJackson / Getty Images

Čedalje več ljudi se odloča za izdajo svoje knjige. Gre za občutek ponosa ob tem, da lahko posameznik svoje ideje, poglede na svet, domišljijo ali pridobljene izkušnje preda širšemu krogu ljudi. Po podatkih Združenih narodov za izobraževanje, znanost in kulturo v zadnjem času vsako leto izide približno 2,2 milijona knjig po vsem svetu.
image_alt
Zaposleni množično zapuščajo delovna mesta
 
Kljub temu da se pisanja knjige loteva čedalje večji delež ljudi, pa ne gre za enostaven proces. Po mnenju britanskega pisatelja Stephana Fryja je uspešen avtor tisti, ki ve, kako težko je napisati knjigo. Osnova za pisanje knjige naj bi bil dober osnutek. Kot poroča BBC, je lahko tehnologija tista, ki olajša celoten proces.
 

Aplikacija Lynit avtorjem pomaga pri vizualizaciji in načrtovanju dobre zgodbe

 
Ameriški podatkovni znanstvenik Michael Green je potrebo po uporabi tehnologije z namenom racionalizacije procesa prepoznal med pisanjem svoje prve knjige. Tako je prišel na idejo o platformi Lynit, ki bi mu pomagala pri reševanju težav, s katerimi se je spopadal.
 
»Med pisanjem knjige sem prišel do točke, ko sem ugotovil, da imam opravka s številnimi zapleti in liki. Imel sem vse te podatke o globljih vidikih zgodbe, ki sem jo sestavljal. Skrbelo me je, kako bom vse to nadzoroval. Takrat se mi je utrnila ideja o podatkovno usmerjenemu pristopu k reševanju kompleksnega problema z veliko različnimi vložki,« je razložil Green.
Foto: KAROLINA GRABOWSKA / PEXELS
Foto: KAROLINA GRABOWSKA / PEXELS
 
Rezultat razmišljanja, kako bi se lotil izziva, je bilo snovanje digitalne platforme Lynit, ki avtorjem pomaga pri vizualizaciji, načrtovanju in vkomponiranju različnih likov, zapletov, tem in ključnih dogodkov določene zgodbe. Aplikacija je trenutno v preizkusni fazi, testirajo jo številni avtorji. Njena uporaba je zaenkrat brezplačna.
 
Green je objasnil, da se številni avtorji pisanja romanov lotevajo preveč površno. V glavi imajo le okvirno predstavo o zapletih in likih. Lynit pa posamezniku omogoči, da pred začetkom pisanja dodela vse ključne aspekte, ki so potrebni pri kreiranju dobre zgodbe.
 
»Prek aplikacije lahko avtorji dodelajo zgodbo košček za koškom. Ko se jim utrnejo nove ideje, lahko osnutek spremenijo. Ustvarijo lahko nove zaplete, like in odnose,« razlaga Green.
 

Podjetja, ki nudijo pomoč piscem knjig

 
Posameznik se lahko za pomoč pri pisanju knjige obrne tudi na specializirano podjetje, kot je Hiitide iz Chicaga. Uporabniki lahko prek spletne strani in aplikacije izvedejo pogovore v živo z bralci in jih povprašajo, kar želijo. Podjetje za pisce knjig izvaja tudi spletne tečaje.
image_alt
16-letni podjetnik lansiral novo kriptovaluto
 
Kalifornijsko tehnološko podjetje Crazy Maple Studios avtorjem pomaga dati življenje njihovim knjigam. Njihove štiri aplikacije poskrbijo za to, da dodajo digitalnim knjigam animacijo, glasbo, zvočne učinke in celo igranje iger, pri čemer se bralec sam odloči, kaj bo lik naredil.
 
Strokovnjaki opozarjajo, da lahko pretirano zanašanje na tehnologijo avtorjem oteži proces pisanja knjige. Tehnologija je lahko po besedah avtorice Mellise Haveman tudi moteča in povzroči izgubo številnih ur, ki bi jih pisec lahko namenil ustvarjanju knjige.
 

Več iz rubrike