16-letni podjetnik lansiral novo kriptovaluto

Pri rosnih 16 letih se je Youssof Altoukhi odločil za lansiranje nove, bolj demokratične kriptovalute.
Fotografija: Foto: Shutterstock
Odpri galerijo
Foto: Shutterstock

Če so bile kriptovalute ob svojih zametkih domena ozkega kroga ljudi, postajajo v zadnjem času čedalje bolj priljubljene med širšo množico. Zaradi številnih zgodb o velikih dobičkih se vedno večje število posameznikov odloča, da preizkusijo svojo srečo in investirajo del svojih prihrankov. Mladi pridobijo o kriptovalutah veliko znanja prek spleta in so pogosteje bolj pripravljeni na tveganja, ki jih te s seboj prinašajo.
image_alt
To so najbolj obiskane hrvaške plaže
 
Youssof Altoukhi je eden izmed navdušencev nad kriptovalutami, ki je že pri svojih 16 letih lansiral svoj kovanec »Y coin«. Z njim je želel postaviti temelje bolj demokratičnemu odločanju pri lansiranju kovanca ali projekta, poroča Forbes.
 
Youssof je odraščal v Londonu in ima za svoja leta že precej izkušenj s podjetništvom. Že v času obiskovanja osnovne šole je v dar prejel 3D tiskalnik in se naučil na njem ustvarjati izdelke. Lotil se je ustvarjanja etuijev za telefone, ki jih je najprej ponudil prijateljem. Kasneje jih je začel prodajati prek svoje spletne strani.
 
Lotil se je tudi preprodaje superg in oblačil. V te namene je postavil spletno stran in vzpostavil Instagram profil. Za boljši marketing se je povezal z vplivneži in se oglaševanja lotil prek Google Maps. Blagovno znamko Little Kicks je znal tudi dobro optimizirati za spletni iskalni. Podjetje je vodil dobro leto, potem pa ugotovil, da mu skrb za logistiko in skladiščenje zalog vzameta precej časa, saj se je moral posvetiti šolskim obveznostim.
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

V delnice začel investirati že pri 10 letih


Želel je delovati na področju, ki ne bi vključevalo fizičnih izdelkov. Youssof se je začel spoznavati z investiranjem. Odprl je svoj prvi trgovalni račun. Že pri 10 letih je začel vlagati v delnice. Leta 2016 se je začel spoznavati tudi s trgom kriptovalut. Prek raziskav je spoznal osnovno delovanje bitcoina. Leta 2017 je znanje razširil še na področje ostalih kriptovalut in začel z investiranjem v ta trg. Že v letih 2020 in 2021 se je njegov trud obrestoval in dosegel je visoke donose.
 
Ob preučevanju kriptovalut je Youssofa zmotilo dejstvo, da pri številnih novih kovancih model upravljanja ni bil demokratičen. Ljudje, ki imajo v lasti manjše število kovancev, imajo zelo malo ali nič vpliva na postopek odločanja. Menil je, da bi se v svet kriptovalut podalo več interesentov, če bi imeli določen vpliv na odločitev, za katere namene se zbira denar. Tako postopka ne bi videli zgolj kot tvegano naložbo.
image_alt
Okrevanje gospodarstva: Kitajci optimistični, Rusi pesimistični
 
Youssof je zaposlil ekipo in razvil Y Coin, ki temelji na demokratičnem upravljanju. V tej skupnosti naj bi imel vsak udeleženec enak vpliv, ne glede na to, koliko kovancev ima v lasti. Kovanec naj bi bil prek aplikacije »Y Hub« na voljo konec letošnjega septembra. Poleg demokratičnega upravljanja se kovanec lahko pohvali še z brezplačnimi prenosi, za transakcije izvedene prek aplikacije, pa ne bo treba odšteti dodatnega denarja. Namen ni bil zgolj ustvariti nov kovanec, ampak ustvariti skupnost, kjer imajo ljudje nemoteno izkušnjo in so stalno povezani s platformo.
 

Več iz rubrike