Ameriški milijarder v ZDA zasnoval unikatno mesto

Marc Lore, nekdanji bankir in uspešen poslovnež, je napovedal snovanje trajnostnega mesta Telosa.
Fotografija: Telosa. Foto: BIG / Bucharest Studio
Odpri galerijo
Telosa. Foto: BIG / Bucharest Studio

Ameriški podjetnik Marc Lore je naznanil, da bo v Združenih državah Amerike zgradil povsem novo mesto. Projekt se imenuje Telosa. Zasnovala ga je skupina Bjarke Ingels Group (BIG). Ob morebitni izgradnji naj bi zasedel zaenkrat neobljudeno lokacijo nekje v ZDA. Prvi prebivalci naj bi se vanj naselili do leta 2030, poroča New Atlas.
image_alt
Električni avtomobili: Kakšna je usoda odsluženih baterij?

V mestu bi bile postavljene stavbe s trajnostnimi oblikovalskimi značilnostmi. Delovale bi s pomočjo sončne energije, poskrbljeno pa bi bilo tudi za ustrezno zbiranje deževnice. Infrastruktura mesta bi bila v prvotnem planu namenjena pešcem in kolesarjem, omogočala pa bi tudi dostop avtonomnim vozilom. Njihova hitrost bi bila zelo omejena, kar bi zagotavljalo varnost ostalim udeležencem v prometu. Morda bi bili v uporabi tudi zračni taksiji eVTOL.

Stavbe v mestu bi delovale po principu zelene energije, obdane pa bi bile s kmetijami. Iz osrednjega parka bi se dvigoval velik stolp z imenom Equitism Tower, na katerem bi bilo veliko zelenja.
Telosa. Foto: BIG / Bucharest Studio
Telosa. Foto: BIG / Bucharest Studio

Prva faza projekta bi znašala nekaj več kot 25 milijard dolarjev


Mesto naj bi se gradilo po fazah. Začetna faza bi obsegala površino 607 hektarjev, njena vrednost pa bi znašala več kot 25 milijard dolarjev. Površina bi bila predvidena za naselitev 50.000 prebivalcev. V naslednjih desetletjih bi se nato lahko površina povečala, kar bi omogočalo kapacitete za več kot 5 milijonov prebivalcev, za dograditev infrastrukture pa bi bilo treba zagotoviti še dodatnih 400 milijard dolarjev. Projekt naj bi se sicer financiral iz različnih virov. Med drugim prek zasebnih vlagateljev, filantropov, z zveznimi in državnimi donacijami in prek subvencij.

Točna lokacija mesta še ni bila izbrana. V ožjem izboru so zaenkrat Nevada, Utah, Idaho, Arizona, Teksas in regija Appalachian. Ključni pogoj je, da bo območje preskrbljeno z naravnimi viri, kot je voda. To pa je lahko v nekaterih predelih ZDA velik problem.

Marc Lore je sicer nekdanji bankir in uspešen poslovnež, ki je najbolj znan po tem, da je pred nekaj leti svoje spletno mesto za e-trgovino Jet.com prodal Walmartu za 3,3 milijarde ameriških dolarjev. Lore vztraja pri tem, da projekt Telosa ni zgolj utopični načrt, ampak da bo v prihodnje res prišlo do njegove realizacije.
image_alt
Hrvaški Rimac postavil svetovni rekord

Lore ni edini, ki želi zgraditi mesto po svojih idejah. Nedavno je namreč tudi Bill Gates razkril načrte za izgradnjo novega mesta, medtem ko je bil princ Charles že uspešen pri izgradnji mesta po svojih merilih v Angliji.
 

Več iz rubrike