6 osupljivih kotičkov v Švici

Tudi v Švici se najdejo kraji s pridihom Sredozemlja.
Fotografija: Lago Maggiore. Foto: Shutterstock
Odpri galerijo
Lago Maggiore. Foto: Shutterstock

Čeprav je Švica brez izhoda na morje, se tudi tam najdejo kraji, kjer je vzdušje in pridih bolj sredozemske narave in morsko klimo. Nekaj čudovitih kotičkov vam predstavljamo v nadaljevanju.

image_alt
Kateri grški otoki so kot nalašč za poletni oddih?

Ascona

Očarljiva vasica Ascona se nahaja na severni obali jezera Maggiore (Lago Maggiore). To je najnižje ležeče mesto v Švici in priljubljeno letovišče, ki slovi po svoji ljubezni do lepote in pozornosti do turistov. Obiščete lahko staro mestno jedro, imenovano Borgo in cerkev Santi Pietro e Paolo iz 16. stoletja. Najbolj znana znamenitost Ascone je visoki zvonik.

Ascona. Foto: Shutterstock
Ascona. Foto: Shutterstock

Svoj pridih doda tudi sprehod po čudoviti promenadi brez avtomobilov na obali jezera Maggiore. Tam lahko pobrskate po številnih modnih butikih, greste v nekaj umetniških galerij in si seveda privoščite kavo, torto in sladoled v eni od številnih kavarn, ki so na razpolago.

Bellinzona

Bellinzona, ki se nahaja vzhodno od reke Ticino in se razprostira vzdolž rečne doline ob vznožju Alp, je glavno mesto Ticina. Ljubitelji zgodovine bodo v Bellinzoni očarani zaradi srednjeveške dediščine, med katerimi so najbolj znani mestno obzidje in trije gradovi, ki spadajo pod Unescovo svetovno dediščino, navaja Trawel Awaits.

Bellinzona. Foto: Shutterstock
Bellinzona. Foto: Shutterstock

To so Castlegrande, Montebello in Sasso Corbaro. Vsi trije gradovi so bili obsežno obnovljeni in so danes v nekdanjem sijaju odprti za javnost. Če si vzamete čas, jih lahko raziščete in se sprehodite po starodavnem mestnem obzidju.

Locarno

Locarno, ki se nahaja na obali jezera Maggiore, je najtoplejše mesto v Švici. Ni presenetljivo, da je to priljubljena poletna destinacija, kjer je veliko palm in limonovcev. Ob raziskovanju trga Piazza Grande v središču starega mestnega jedra, ki je znan po vsakoletnem filmskem festivalu.

Locarno. Foto: Shutterstock
Locarno. Foto: Shutterstock

Občudujte lahko elegantno zgornje mestno palačo, se sprehodite po čudoviti jezerski promenadi in uživate v italijanskem pridihu. Obiščite lahko tudi impresiven Castello Visconteo iz 12. stoletja, ki je bil skoraj v celoti obnovljen.

Lugano

Lugano leži na severnem delu ledeniškega in divjega Luganskega jezera, obkroženo z gorami. Vzdušje mesta jasno kaže vpliv bližnje Lombardije v Italiji. To je mesto, ki bo očaralo ljubitelje umetnosti in arhitekture.

Lugano. Foto: Shutterstock
Lugano. Foto: Shutterstock

udi se lahko sprehodite in uživate v elegantnih butikih in kavarnah ali nakupujete v butikih, ki se tam nahajajo. Blizu Lugana se dvigata dve gori: San Salvatore in Mount Bre. Na goro vas popelje žičnica. Na voljo so tudi izleti z ladjo za plovbo po jezeru in ogled mesta iz vode.

image_alt
6 čudovitih skritih plaž v Italiji

Lago Maggiore

Veliko jezero v Ticinu si delijo Švica in italijanski regiji Lombardija in Piemont. Blaga klima ustvarja bujno sredozemsko vzdušje, vključno s palmami in limonami. Okoli jezera se razprostirajo številna čudovita mesta in vasi. Najboljši način za raziskovanje jezera in obale je, da se odpravite na enodnevni izlet z Lago Maggiore Express ter kombinirate izlet s čolnom in vlakom.

Tibetanski most Curzutt

Zadnja na tokratnem seznamu je resnično osupljiva pustolovščina, ki si jo lahko privoščite s hojo po tibetanskem visečem mostu Curzutt. Pot se začne skozi vinograde in kostanjeve gozdove na ravnici Magadine s pogledom na Lago Maggiore, dokler ne pridete do mostu, ki visi 130 metrov nad potokom. Varnostna mrežasta žica na straneh in ograja poskrbita, da je prehod varen.

Tibetanski most Curzutt. Foto: Shutterstock
Tibetanski most Curzutt. Foto: Shutterstock
 

Pot po tem navdihujočem vzponu vodi do romanske cerkve San Bernardo in naprej do naselja Curzutt, skupine starodavnih kamnitih hiš, vrtov in polj na nadmorski višini skoraj 610 metrov.

image_alt
V Biogradu na moru gradijo noro vodno zabavišče Dalmaland

Več iz rubrike