6 najbogatejših italijanskih modnih oblikovalcev

Italija z bogato zgodovino modnega oblikovanja premore tudi slavne modne oblikovalce. Kateri izmed njih so najbogatejši in koliko znaša njihovo premoženje?
Fotografija: Helen Mirren z slavnim italijanskim modnim oblikovalcem Giorgio Armanijem in igralcem Leonardom DiCaprio. Foto: Shutterstock
Odpri galerijo
Helen Mirren z slavnim italijanskim modnim oblikovalcem Giorgio Armanijem in igralcem Leonardom DiCaprio. Foto: Shutterstock

Italija je ena izmed držav z bogato zgodovino modnega oblikovanja, ki premore tudi mnogo slavnih in bogatih modnih oblikovalcev. Zaradi svojih unikatnih modnih kosov, ki so jih lansirali na trg, so nekateri postali med najbogatejšimi ljudmi na svetu. V nadaljevanju vam predstavljamo šest najbogatejših modnih oblikovalcev, ki prihajajo iz Italije.

image_alt
Armani bo odprl luksuzni hotel v Savdski Arabiji

Giorgio Armani - 6,5 milijarde dolarjev

Giorgio Armani je globalna modna ikona na področju vrhunskih moških oblačil. Preden se je zaposlil kot dekorater v milanski veleblagovnici La Rinascente, je hodil na medicinsko fakulteto. V kasnejših letih kot modni oblikovalec delal za Nino Cerruti. Sredi sedemdesetih je s pomočjo svojega poslovnega partnerja Sergia Galeottija ustanovil lastno znamko.

Njegova prepoznavnost se je močno dvignila, ko je oblikoval kostum, ki  ga je Richard Gere v uspešnici American Gigolo leta 1980. To je vplivalo tudi na njegov posel in ni trajalo dolgo, ko so njegove kolekcije presegle obleke in vključile vse od športnih oblačil do notranjega oblikovanja in celo nepremičnin.

Miuccia Prada - 4,7 milijarde dolarjev

Prada, ki jo je leta 1913 ustanovil Mario Prada, brez dvoma velja za eno najbolj prepoznavnih imen modne industrije. Miuccia Prada, ki je vodilna oblikovalka in soizvršna direktorica modne hiše, je bila inovatorka izvrstnega sloga znamke. Družinsko podjetje je skupaj z bratom in sestro prevzela leta 1977.

Miuccia Prada. Foto: REUTERS/Jessica Rinaldi
Miuccia Prada. Foto: REUTERS/Jessica Rinaldi

Najprej je začela izdelovati nepremočljive nahrbtnike, dokler ni spoznala svojega moža Patrizia Bertellija, ki je takrat vodil podjetje za luksuzno usnje. Pradina prvenstvena uspešnica je bila črna najlonska torba s srebrno trikotno etiketo, poročajo The Richest. Kasneje so prišli na vrsto tudi trendovski čevlji in torbice, ki so poželi uspeh v Združenih državah Amerike, Evropi in Japonskem. Danes je podjetje eno izmed vodilnih modnih podjetij na svetu.

image_alt
9 načinov, kako Jennifer Aniston zasluži in porablja svoje bogastvo

Stefano Gabbana - 1,2 milijarde dolarjev

Dolce & Gabbana, ki sta poznana tudi kot D&G, velja za eno izmed najbolj znanih luksuznih modnih hiš na svetu. Stefano Gabbana je milanska polovica Dolce & Gabbana. Študiral je umetnost in grafiko, kasneje pa se je odločil opustiti kariero umetnika, da bi se izrazil v modni industriji. Nekaj let pozneje sta z Dolce pričela delati v istem modnem podjetju kot pomočnika oblikovalca. Kasneje sta ustanovila podjetje Dolce & Gabbana in v letih, ki so sledila, podjetje še razširila in doživela uspeh in več priznanj v svetovnem merilu.

Domenico Dolce in Stefano Gabbana. Foto: REUTERS/Sergei Karpukhin
Domenico Dolce in Stefano Gabbana. Foto: REUTERS/Sergei Karpukhin

Valentino Garavani - 1,5 milijarde dolarjev

Valentino Garavani je v modni industriji pričel kot vajenec pri svoji teti in lokalnem oblikovalcu. Ko je končal študij v Parizu, se je vrnil v Rim, da bi ustanovil modno hišo. Leta 1962 je lansiral svojo prvo dizajnersko modno linijo v palači Pitti v Firencah in pričel graditi svojo mednarodno prepoznavnost, navajajo The Richest. Svoje veličastne kreacije je delal tudi za Audrey Hepburn in Jacqueline Kennedy. Kmalu so Valentinove kreacije postale vrhunska italijanska visoka moda.

Valentino Garavani. Foto: REUTERS/Alessandro Bianchi 
Valentino Garavani. Foto: REUTERS/Alessandro Bianchi 

Domenico Dolce - 1,2 milijarde dolarjev

Domenico Dolce je v dvojcu Dolce & Gabbana sicilijanska polovica. S Stefanom Gabbana sta od neprepoznavnih mladeničev postala dva najbolj znana modna oblikovalca današnjega časa. Njuna oblačila so nosili slavni zvezdniki kot so Whitney Houston, Tom Cruise in Nicole Kidman.

image_alt
22-letnica, ki s kozmetiko zasluži več kot 120.000 evrov letno

Donatella Versace – 400 milijonov dolarjev

Donatella Versace je mlajša sestra slavnega oblikovalca Giannija Versaceja. Modno hišo Versace je podedovala po Giannijevi smrti leta 1997. Potem je postala izvršna direktorica in umetniški vodja modne hiše Versace. Leta 2018 je igrala ključno vlogo pri prodaji podjetja Michaelu Korsu za neverjetnih 2,12 milijarde dolarjev. Istega leta je med svojimi številnimi priznanji postala prva ženska, ki je kdaj osvojila naziv za oblikovalko leta na podelitvi nagrad GQ.

Donatella Versace. Foto: Shutterstock
Donatella Versace. Foto: Shutterstock

Več iz rubrike