5 osupljivih vodnih slapov v Evropi

Čeprav slapovi v Evropi niso primerljivi z Iguasujskimi in Niagarskimi, so vredni ogleda.
Fotografija: Slap Pliva, Bosna in Hercegovina. Foto: Shutterstock
Odpri galerijo
Slap Pliva, Bosna in Hercegovina. Foto: Shutterstock

Narava je v svoji moči in lepoti veličastna. Pri tem slapovi niso izjema in čeprav slapovi v Evropi niso primerljivi s »standardom« Iguasujskih in Niagarskih slapov, so vredni ogleda. Poglejmo si 5 čudovitih vodnih slapov, ki se nahajajo v Evropi.

image_alt
Slavni bogataši, ki imajo v lasti zasebne otoke

Renski slapovi, Švica

Renski slapovi so najmogočnejši v Evropi. Nahajajo se na reki Ren v Švici. Najvišja višina slapov je 23 metrov, širina pa okrog 150 metrov. K popolni lepoti narave slapa dodajata svoje tudi grad Schloss Laufen, ki gleda na slapove in most, ki vodi do gradu. To je popoln kraj za popoldanski čaj ob opazovanju tega naravnega spektakla. Slapove se lahko pobliže pogleda tudi na izletu z ladjo tik v središče slapov, kar poskrbi za posebno vznemirjenje.

Renski slapovi, Švica. Foto: Shutterstock
Renski slapovi, Švica. Foto: Shutterstock

Slap Pliva, Bosna in Hercegovina

Bosna in Hercegovina je ena izmed najmanj obiskanih evropskih držav, kar je pozitivno v točki, da ni zelo turistično oblegana. Ponaša pa se s fenomenalnimi slapovi. Slap Pliva, ki se nahaja ob srednjeveškem mestu Jajce, je prvovrstna destinacija za vse ljubitelje slapov.

Slap Pliva nastane na točki kjer se reka Pliva sreča z reko Vrbas, rezultat pa je eden najbolj osupljivih slapov v Evropi, navaja spletni portal Trawel Awaits.  Reka Pliva je sicer dom prve hidroelektrarne na Balkanu, zgrajene leta 1899. Ob reki teče štiriindvajset starih lesenih mlinov. Na območju sta tudi dve naravni jezeri in če k temu dodamo še osupljive slapove in sprehode po lepi pokrajini, je to lahko krasna ideja za izlet.

Slap Las Fuentes Del Algar, Španija

To morda ni strašno impresiven slap, vendar je kraj predmestnih naravnih lepot tik v notranjosti Costa Blance, priljubljenega središča v Španiji. Priti v notranjost iz obale, ki se kopa v poletni vročini ter odkriti ta slap je lahko nadvse osvežujoče v toplih dneh.

Slap Las Fuentes Del Algar, Španija. Foto: Shutterstock
Slap Las Fuentes Del Algar, Španija. Foto: Shutterstock

Slap Hardraw Force, Anglija

Slap Hardraw se nahaja kilometer stran od mesta Hawes, ki je s ponudbo starinarnici in kavarn primeren za skodelico angleškega čaja. Slap je hitro dostopen, do njega se lahko kar sprehodite iz bližnje zgodovinske gostilne Green Dragon. Poleg nje se nahaja majhen kiosk Heritage Center, ki za vstop v zasebno zemljišče in obisk 100 metrov visokih slapov sicer zaračuna vstopnino, ki znaša skoraj tri evre.  

Slap Hardraw Force, Anglija. Foto: Shutterstock
Slap Hardraw Force, Anglija. Foto: Shutterstock

Tam je kar nekaj možnosti, da se lahko potopite v naravni bazen pod slapovi, se sprehodite naokrog ali preprosto uživate v slikovitem okolju. Okolje je primerno tudi za sprehod ob strugi. Ob slapu je nekaj restavracij kjer se da okrepčati.

Terme Di Saturnia, Italija

Približno na pol poti med Firencami in Rimom ležijo v krasnem toskanskem podeželju, Terme di Saturnia, kjer se niz toplih, žveplovih izvirov preliva čez skale in tvori slapove in tolmune. S hitrostjo približno 800 litrov na sekundo imajo bazeni stalen pritok vode.

Terme Di Saturnia, Italija. Foto: Shutterstock
Terme Di Saturnia, Italija. Foto: Shutterstock

Za tovrstno starodavno termalno točko za dobro počutje so vedeli celo Etruščani in Rimljani. Očitne zdravstvene koristi vključujejo lajšanje kožnih stanj, bolečin in težav z dihali. Tam se nahaja razkošno letovišče Terme di Saturnia, ki ponuja čudovito okolje, spaje, bazene, tretmaje in igrišče za golf za tiste, ki želijo dodobra izkoristiti naravne lepote izvirov in slapov ter naravne zdravilne moči vrelcev.

image_alt
8 najcenejših mest za obisk v Evropi

Več iz rubrike