19-letnik, ki s peko tort zasluži več kot 100.000 dolarjev letno

Namesto, da bi se vpisal na fakulteto, je pričel s svojim poslom kar se mu je bogato obrestovalo.
Fotografija: Justin Ellen je postal podjetnik, ki s peko tort zasluži več kot 100.000 dolarjev na leto.Foto: Justin Ellen
Odpri galerijo
Justin Ellen je postal podjetnik, ki s peko tort zasluži več kot 100.000 dolarjev na leto.Foto: Justin Ellen

19-letni Justin Ellen je bil marca letos najmlajši tekmovalec priljubljene Netflixovega oddaje »Is It Cake?« Oddaja je predstavljala tekmovanje, kjer različni umetniki tort ustvarjajo užitne replike vsakdanjih predmetov, kot so keglji in šivalni stroji. Od svoje premiere je dosegla več kot 100 milijonov ogledov z vsega sveta.

S peko tort je pričel že kot srednješolec

S peko tort je pričel že v srednji šoli in po koncu šole se je znašel na razpotju. Odločal se je med tem ali naj nadaljuje svojo strast do peke s polnim delovnim časom ali gre na fakulteto.

image_alt
Jahtni mogotec Denis Suka je predstavil koncept nove superjahte

Peka tort mu je kot srednješolcu sprva mesečno prinesla vsaj 5000 dolarjev na mesec in kasneje tudi do 9.000 dolarjev, toda vseeno ni vedel ali naj s tem nadaljuje. Primerjal se je s svojimi vrstniki, ki so se prijavljali na fakultete, naposled pa se je vendarle odločil za svojo pot in nadajevanje peke tort. V obdobju dveh let je postal podjetnik s poslom, ki ga je poimenoval Everything Just Baked, ki s peko zasluži več kot 100.000 dolarjev na leto.

Poleg oddaje na Netflixu so k prepoznavnosti pripomogli tudi socialni mediji 

Čeprav je bila oddaja na Netflixu za Ellena pomembna odskočna deska, priznava, da so mu socialni mediji pomagali, da je posel popeljal na naslednjo raven. Ellen na začetku svojega objavljanja na družbenih omrežjih ni jemal resno. Objavljal je za zabavo in bil sprva malce sramežljiv.

Justin Ellen je pričel s peko tort s svojo mamo. Foto: Justin Ellen
Justin Ellen je pričel s peko tort s svojo mamo. Foto: Justin Ellen

Sčasoma so ga ljudje pričeli vse pogosteje spraševati, če pri njem lahko naročijo torto. Pričel je razumeti kako lahko izkoristi družbene medije v svojo korist, zato je v želji, da bi pridobil več sledilcev, začel objavljati vsakdanje videoposnetke posnetke svoje peke.

Izgradnja trdne platforme družbenih medijev se je izkazala za zelo koristno, saj je na Instagramu v razmeroma kratkem času pridobil več kot 50.000 sledilcev.

image_alt
Krizno dobičkarstvo: covid 19 prinesel 573 novih milijarderjev

»Iskreno povedano, zaradi spletnih omrežij se bolj povežete z ljudmi. Ljudje želijo poznati osebo, ki stoji za blagovno znamko in če uživajo ob vas, bodo z vami želeli porabiti denar,« je Ellen povedal za CNBC o svoji prisotnosti na družbenih omrežjih.

Poleg kulinaričnih umetnosti se je naučil tudi umetnosti posla

Zgodnji uspeh iz njegove peke je potrdil, da je bila poslovna pot za katero se je odločil, pravšnja. Toda uspeh ni prišel čez noč in brez dela. Kot pravi sam, se je potrebno naučiti ustvarjati v nekem smislu in s prakso in vajo postopoma vse postane lažje.  

Ena izmed kreativnih tort. Foto: Justin Ellen
Ena izmed kreativnih tort. Foto: Justin Ellen

Kot ponosen lastnik Everything Just Baked, se Ellen uči obvladovati poslovno plat posla, potem, ko se je naučil obvladati kulinarično umetnost peke. »Najprej sem podjetnik, nato pek. Če želiš biti pek, potem pojdi delat za nekoga drugega,« je še povedal za CNBC.

Čeprav so njegovi starši sprava dvomili o njegovem poslu, Ellen svoj uspeh pripisuje njihovem zgledu in modrim besedam: Vedno znova vlagaj, kar zaslužiš. Tudi sicer denar, ki ga zasluži, večinoma ponovno vloži v nazaj v svoje podjetje. 

image_alt
Ameriška tiktokerka, ki z Excelovimi tečaji služi milijone
 

Več iz rubrike