Dijana Makivić Grilc: Cene energentov nikoli več tako ugodne

»Slovenija tako kot nekatere druge članice Evropske unije ni opravila vseh svojih domačih nalog, zaradi česar se zdaj soočamo z dvigom cen energentov.«
Fotografija: Dijana Makivić Grilc: V tem času sem se naučila ceniti drobne stvari, ki so pomembne, a smo jih morda malce pozabili. Za to sem hvaležna. Foto: Osebni arhiv
Odpri galerijo
Dijana Makivić Grilc: V tem času sem se naučila ceniti drobne stvari, ki so pomembne, a smo jih morda malce pozabili. Za to sem hvaležna. Foto: Osebni arhiv

Na Svetu kapitala smo se tudi letos odločili podpreti projekt Inženirka leta, saj v resnici s tem podpiramo in dvignemo roke »za« znanost, razvoj, napredek, ekologijo, spolno enakopravnost, enako spolno zastopanost na vodstvenih položajih in smisel našega prizadevanja na slehernem delovnem mestu.

Pred januarsko razglasitvijo Inženirke leta 2021 bomo do božiča na Svetu kapitala in na vseh podkastovskih platformah in družabnih omrežjih objavili portrete vseh 10 nominirank. In ker nikakor ne želimo delati razlik med njimi, saj so v naših očeh že zdaj vse zmagovalke, smo v intervjuju zastavljali enaka vprašanja. No, skoraj. Saj je mimogrede načrtovan intervju postal prijeten klepet dveh žensk. Kar navsezadnje ob občasni togosti in krutosti sedanjega časa še kako prija. Vabljeni torej k poslušanju podkasta brez odvečnih in težkih razmišljanj, v katerem boste spoznali najlepše plati naših sogovornic in mehkobo pripovedovanih zgodb.

Danes predstavljamo Dijano Makivić Grilc, višjo tržno analitičarko v podjetju GEN-I, ki nam ni mogla podati optimistične analize cen energentov v prihodnosti. Kaj se bo na tem področju dogajalo v prihodnje in zakaj, boste izvedli v podkastu.

Slovenija - tako kot nekatere druge članice Evropske unije - ni opravila vseh svojih domačih nalog, tj. ni upoštevala predlaganih ukrepov Evropske unije in ni pravočasno začela z ureditvijo sistema obnovljivih virov. To sta dva ključna razloga, zaradi katerih se zdaj soočamo z dvigom cen energentov, je med drugim dejala nominiranka za Inženirko leta 2021, Dijana Makivić Grilc iz podjetja Gen-i. Zakaj to obžaluje, kaj pričakuje od nekdanjega direktorja Gen-I, Roberta Goloba, ki vstopa v politiko, in zakaj je po njenem mnenju škoda, da deklice že v šoli ne izkazujejo več samozavesti, boste izvedeli v podkastu Sveta kapitala s Petro.

Izvleček intervjuja

SVET KAPITALA: Vas preseneča, da odhaja nekdanji direktor Robert Golob v politiko?

Dijana Makivić Grilc: Cene energentov ne bodo več tako ugodne, saj predolgo zanemarjamo področje izgradnje obnovljivih virov in ne uresničujemo programov Evropske komisije za zmanjševanje emisij. Foto: Osebni arhiv
Dijana Makivić Grilc: Cene energentov ne bodo več tako ugodne, saj predolgo zanemarjamo področje izgradnje obnovljivih virov in ne uresničujemo programov Evropske komisije za zmanjševanje emisij. Foto: Osebni arhiv
DIJANA MAKIVIĆ GRILC: Vprašanje je na mestu. Vsi smo še v šoku, da so se stvari na Gen-i tako odvile; se pač prilagajamo. In verjamem, da bo g. Golob - tako kot je naredil čudež iz Gen-i - tudi v politiki naredil veliko zelo dobrega. 

SVET KAPITALA: Se bo rast energentov umirila?

DIJANA MAKIVIĆ GRILC: Cene so na visokih ravneh, sploh v primerjavi z začetkom leta. Cene energentov ne bodo več tako ugodne, saj predolgo zanemarjamo področje izgradnje obnovljivih virov in ne uresničujemo programov Evropske komisije za zmanjševanje emisij. Boju za okolju se moramo pridružiti vsi.

SVET KAPITALA: Je bila za vas ta kriza naporna?

DIJANA MAKIVIĆ GRILC: Mislim, da je bila naporna za vse nas. Meni, ki ljubim potovanja, na katerih zares doživim pravo sprostitev, je odvzela najljubšo stvar. A sem se v tem času naučila ceniti drobne stvari, ki so pomembne, a smo jih morda malce pozabili. Za to sem hvaležna.

SVET KAPITALA: Ste strogi do napak?

DIJANA MAKIVIĆ GRILC: Včasih sem bila. Razvila sem strah pred napakami, a sem ga odpravila. Na primer: Zelo me je bilo strah oziroma sem imela tremo pred javnim nastopom, a sem, kot vidite, to lepo odpravila.

Več iz rubrike