Odprt je razpis za Inženirko leta 2021

Odprt je razpis za Inženirko leta 2021, prek katerega organizatorji že četrto leto iščejo 10 inženirk iz slovenskih podjetij, organizacij in ostalih združenj.
Fotografija: Nominiranke za Inženirko leta 2020, Foto: Andrej Križ
Odpri galerijo
Nominiranke za Inženirko leta 2020, Foto: Andrej Križ

Odprt je razpis za Inženirko leta 2021. Z njim organizatorji že četrto leto zapored iščejo 10 inženirk iz slovenskih podjetij, organizacij in ostalih združenj. Želijo si, da te postanejo zgled in navdih mladim dekletom, da se bodo lažje odločala tudi za tehniške poklice. Januarja je inženirka leta postala Jasna Hengović, razvijalka programske opreme v Cosylabu.
 
image_alt
Mark Zuckerberg prepričan, da bodo ljudje kmalu 'živeli' v Facebooku

Z izborom Inženirka leta organizatorji naslavljajo problem nevidnosti inženirk v družbi in gradijo skupnost slovenskih inženirk. V treh letih so se na izbor prijavile že 103 inženirke. Tudi letos lahko posamezniki, inženirke same, podjetja, organizacije in združenja svojo kandidatko za Inženirko leta 2021 predlagajo do 24. septembra prek obrazca na spletni strani www.inzenirka-leta.si.
 

Inženirski poklic ni rezerviran izključno za moške


V središču izbora Inženirka leta niso inženirski dosežki posameznic, temveč njihov potencial, da so kot inženirke zgled in navdih mlajšim generacijam deklet. Namen je čim širša in učinkovita družbena promocija inženirk, ki lahko s svojo osebnostjo in delom spodbudijo, navdušijo in opogumijo mlade, da se odločijo za vpis na inženirski študij ter inženirsko poklicno pot. Pri izboru šteje tudi doprinos inženirk k razvoju tehnologije ter napredku gospodarstva in družbe kot celote.
 

»Če želimo biti kot narod uspešni, bomo morali imeti veliko tehnološkega znanja tudi v prihodnosti in zato se nam zdi pomembno, da promoviramo inženirske poklice tudi med dekleti,« pravi Medeja Lončar, direktorica Siemens Slovenija, predsednica uprave Siemens Hrvaška in pobudnica izbora Inženirka leta.
 
»Mnenje o tem, da je inženirski poklic pretežno domena moških, se vse bolj umika realnosti. Tudi na inženirkah svet stoji. Še več; danes je vsak inženirski poklic primeren za dekleta,« pojasnjuje Darko Švetak, glavni in odgovorni urednik revije IRT3000 ter soorganizator izbora.
 

Četrta generacija ambasadork inženirskega poklica


Med prijavljenimi kandidatkami bo komisija izbrala deset predstavnic letošnje četrte generacije slovenskih inženirk, ki bodo javnosti prvič predstavljene 11. novembra, priznanje Inženirka leta 2021 pa bodo podelili na slavnostnem dogodku z razglasitvijo 5. januarja 2022.
 
image_alt
Zaposleni množično zapuščajo delovna mesta

Izbor, ki je nastal na pobudo Siemens Slovenija, je del iniciative Inženirke in inženirji bomo!. Organizirata ga revija IRT3000 in družba Mediada v sodelovanju z Ministrstvom za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti RS ter sodelujočimi partnerji.
 

Več iz rubrike