Kdo bo Mladi manager leta 2021; Alma, Bogdan ali Miha?

V sredo, 26. januarja 2022, bodo razglasili Mladega managerja leta.
Fotografija: Mladi manager leta 2021. Foto: Petra Kovič
Odpri galerijo
Mladi manager leta 2021. Foto: Petra Kovič

Vsi so zmagovalci, saj kako naj navsezadnje rečemo tistim, ki s svojimi ladjami plujejo po morju, razburkanemu kot še nikoli doslej?!

Ne, za takšno stanje ni krivo morje, niti ne podnebne spremembe. Morje, v katerega smo vrženi vsi, je tako razburkano zaradi pandemije covida-19 in tudi zaradi številnih ostalih pandemij in epidemij, ki smo jih pred njenim prihodom bolj ali manj pometali pod preprogo. A tako kot resnica tudi smeti vselej enkrat pokukajo izpod preproge. Tako moramo zdaj plačevati davek zaradi bega možganov, prepočasne digitalizacije, zaradi konstantnega slabšanja kondicije našega planeta, makroekonomske neuravnovešenosti velesil ipd. Ta račun je izstavljen vsem; krivim, odgovornim in nedolžnim.

Nominiranci za Mladega managerja 2021 Združenja manager so tisti, ki se navkljub nenehnim bolj ali manj brutalnim spremembam ne upognejo in nikakor ne klecnejo. Ne, nikakor ne.

Kolikor sem v intervjuju začutila življenjsko držo in vitalnost ter moč, bi lahko čez palec ocenila, da se vsi trije nominiranci za naziv Mladi manager leta z vso silo upirajo ekstravagantnim okoliščinam.

Pozitivno, kreativno in s trdnim prepričanjem, da se da! Seveda pa pri tem že dolgo časa ne pristajajo več na stare premise vodenja podjetja in zaposlenih. Alma Čaušević Klemenčič, izvršna direktorica in prokuristka Beletrine, Bogdan Pevec, finančni in operativni direktor družbe HS Plus, in Miha Senčar, direktor komerciale v Tenzorju, imajo v svojem poslovnem DNK-ju drugačno vrednostno lestvico in predvsem veliko moči za krotenja svojega ega, za katerega je eden vodilnih mislecev mlajše generacije Ryan Holiday v svoji svetovni uspešnici dejal, da je »naš največji sovražnik«.

Spoštovani bralci, vabim vas, da prisluhnete podkastu Svet kapitala s Petro, v katerem sem tako kot lansko leto vsem nominirancem za naziv Mladi manager leta 2021 namenila enako število minut pozornosti in prostora.

Kako torej uspeti v mizernih časih? Kako doseči več kot 116.000 evrov dodane vrednosti na zaposlenega in zakaj ni dobro meriti učinkov vračanja nazaj k družbi, ampak samo uživati v večjem ugledu? Vabljeni k poslušanju.

Snemanje: četrtek, 13. januar 2022

Čas snemanja: od 10:04 do 10:47

Kanal: ZOOM

Kraj: Dubaj, Beletrina, HS Plus, Medijska hiša Delo

Povod: Bližajoče januarsko srečanje Združenje manager – izbor Mladi manager 2021

Kdo so letošnji finalisti? 

  • Alma Čaušević Klemenčič, izvršna direktorica in prokuristka Beletrine 

Alma Čaušević Klemenčič. Foto: Mankica Kranjec
Alma Čaušević Klemenčič. Foto: Mankica Kranjec
Alma Čaušević Klemenčič je od julija 2016 izvršna direktorica in prokuristka Beletrine, od lanskega leta pa tudi direktorica družbe BeletrinaDigital. Med svoje največje uspehe uvršča razvoj novih izdelkov, storitev in načinov prodaje, digitalno transformacijo zavoda, ki še poteka, postavitev organizacijskih stebrov in oblikovanje spodbudnega delovnega okolja. Kot poudarja, so temelji uspehov založbe zaposleni, timski duh in jasna strategija vodstva, pri vodenju pa kot ključni izpostavlja empatijo in preudarnost. Kot temelj svojega vodstvenega sloga izpostavlja komunikacijo, ki temelji na dialogu in poslušanju, odprtosti, spoštovanju vsakega posameznika, empatiji, preudarnosti ter ustvarjanju priložnosti za rast zaposlenih: »Želim ustvarjati delovno okolje, v katerem bi tako posameznik kot ekipa prepoznali in uresničili svoje ideje – hkrati pa razumeli, da potrebuješ za dosego vsakega cilja predanost, doslednost in potrpljenje.«

  • Bogdan Pevec, finančni in operativni direktor družbe HS Plus 

Bogdan Pevec. Foto: osebni arhiv
Bogdan Pevec. Foto: osebni arhiv
Bogdan Pevec je od maja 2019 finančni in operativni direktor družbe HS Plus. V svoji karieri je najbolj ponosen na vzpostavitev delovnih procesov in razvoj logističnega sistema v družbi HS Plus, nagrajeno green-field SAP postavitev za ETO tip proizvodnje v Litostroj Turčija in uspešno zaključeno prestrukturiranje Skupine Marles. Poudarja, da so ključni dejavniki uspeha podjetja hitrost, agilnost in učenje preko sodelovanja, pri vodenju pa so najpomembnejši elementi zaupanje, empatija, poslušanje ter doslednost; tako v besedah kot v dejanjih: »Zaupanje smo postavili v samo jedro vsega, kar smo in počnemo. Zaupanje in lojalnost zaposlenih ter poslovnih partnerjev sta nam tako omogočila, da smo v letu 2020 dosegli več kot tri milijone kupcev, v letu 2021 pa vsaj 4,5 milijona.« Zaupanje je po njegovem mnenju ključni gradnik vseh odnosov: »Če kdo, smo vodje odgovorni za to, da gradimo in negujemo zaupanje, da delujemo dobronamerno in smo dosledni v svojih besedah ter dejanjih, da več poslušamo kot govorimo, naša komunikacija pa mora biti odprta, jasna in razumljiva.« 

  • Miha Senčar, direktor komerciale v Tenzorju 

Miha Senčar. Foto: osebni arhiv
Miha Senčar. Foto: osebni arhiv
Miha Senčar je od januarja 2013 direktor komerciale v družinskem podjetju Tenzor, kjer je tudi solastnik. Ponosen je, da kot predstavnik druge generacije nadaljuje vizijo trajnostnega družinskega podjetja in da mu je uspel preskok v verigi vrednosti: Podjetje se je iz integratorja na področju tehničnega varovanja razvilo v celovitega izvajalca storitev na področju električnih inštalacij in prenov. Tenzor je po njegovem mnenju uspešen, ker ima vizijo in izjemne zaposlene, sam pa pri vodenju stavi na zaupanje, empatijo, etičnost in pozitivno naravnanost.

Izjemni, fleksibilni in motivirani zaposleni so ob viziji lastnikov glede trajnostnega družinskega podjetja ključni dejavnik uspeha Tenzorja, meni Senčar. Dodaja, da so družinska podjetja že sama po sebi trajnostno naravnana, ker želijo preživeti več generacij, kar pomeni, da ima dolgoživost prednost pred kratkoročnimi dobički. Tenzor letno namenja med 25.000 in 30.000 evrov za podporo lokalnemu športu, umetnosti, kulturi in dobrodelnim organizacijam, v prvih 25 letih delovanja pa je na tej postavki zbral več kot 500.000 evrov.

Vir: https://www.zdruzenje-manager.si/sl/novice/kdo-so-finalisti-za-priznanje-mladi-a-manager-ka-2021/

Več iz rubrike