Nataša Kovačević: Ženske managerke prebijajo stekleni strop

Ena od desetih nominirank za Inženirko leta 2021 živi v Logatcu, kot vodja projektov na oddelku za raziskave pa deluje v Idriji, v Kolektor Group.
Fotografija: Nataša Kovačević: Ženske managerke v inženirskih vodah dokazujejo, da je možno z discipliniranostjo in ambicioznostjo prebiti stekleni strop in se prebiti do vodilnih mest. Foto: Boštjan Berglez
Odpri galerijo
Nataša Kovačević: Ženske managerke v inženirskih vodah dokazujejo, da je možno z discipliniranostjo in ambicioznostjo prebiti stekleni strop in se prebiti do vodilnih mest. Foto: Boštjan Berglez

Ena od desetih nominirank za Inženirko leta 2021 živi v Logatcu, kot vodja projektov na oddelku za raziskave pa deluje v Idriji, v Kolektor Group. Od nekdaj verjame, da se odgovorno in trdo delo obrestuje; verjame, da je najboljše orodje za uspešen »pitch« bodisi pred poslovnimi partnerji ali nadrejenimi dobra priprava, rezultati minulega dela in dobri argumenti. Ja, Nataša je organizirana in natančna, pri poslu in v zasebnem življenju, in zato uživa v sproščenosti in umirjenem ritmu življenja.

V Svetu kapitala smo se tudi letos odločili podpreti projekt Inženirka leta, saj v resnici s tem podpiramo in dvignemo roke »za« znanost, razvoj, napredek, ekologijo, spolno enakopravnost, enako spolno zastopanost na vodstvenih položajih in smisla našega prizadevanja na slehernem delovnem mestu.

Pred januarsko razglasitvijo Inženirke leta 2021 bomo do božiča v Svetu kapitala in na vseh podkastovskih platformah in družabnih omrežjih objavili portrete vseh 10 nominirank. In ker nikakor ne želimo delati razlik med njimi, saj so v naših očeh že zdaj vse zmagovalke, smo v intervjuju zastavljali enaka vprašanja. No, skoraj. Saj je mimogrede načrtovan intervju postal prijeten klepet dveh žensk. Kar navsezadnje ob občasni togosti in krutosti sedanjega časa še kako prija. Torej, vabljeni k poslušanju podkasta brez odvečnih in težkih razmišljanj, v katerim boste spoznali najlepše plati naših sogovornic in mehkobo pripovedovanih zgodb.

Danes  predstavljamo Natašo Kovačević, doktorico kemijskih znanosti, vodjo projektov na oddelku za raziskave v podjetju Kolektor Group. Kako razmišlja o bazični in aplikativni znanosti, kje se ji porajajo najboljše ideje in kateri nasvet ji je prinesel največ koristi, boste izvedeli v podkastu.

Poslušajte podkast in prisluhnite, kaj je najboljši nasvet za vse, ki želite uresničiti svoje sanje in skozi življenje pluti z neverjetno voljo in veseljem. Nominiranki za Inženirko leta 2021 to uspeva. Prisluhnite in boste to tudi začutili. Verjeli.

Nataša Kovačević: Znanje je najbolj pomembno, a ključno je, da ga tudi prenašamo v praktičen svet. Foto: osebni arhiv
Nataša Kovačević: Znanje je najbolj pomembno, a ključno je, da ga tudi prenašamo v praktičen svet. Foto: osebni arhiv

Izvleček intervjuja

SVET KAPITALA: Kakšno je vaše mnenje o »nevidnosti« žensk v inženirstvu? Kakšna je moč steklenega stropa v Sloveniji?

NATAŠA KOVAČEVIĆ: Nikoli mi ni nihče metal polen pod noge. Se pa zavedam, da je žensk manj in se moramo pri svojem delu bolj potruditi. V inženirstvu še vedno prevladujejo moški, a se je v zadnjih letih s popularizacijo STEM-a vloga žensk zagotovo povečala. Ženske managerke v inženirskih vodah dokazujejo, da je možno z discipliniranostjo in ambicioznostjo prebiti stekleni strop in se prebiti do vodilnih mest. Morajo pa za takšno politiko skrbeti tudi podjetja in zagotavljati enake možnosti za vse spole.

SVET KAPITALA: Zakaj ste se odločili za inženiring? Kaj vas je kot zdaj ugledno inženirko pritegnilo v ta »fantovski« svet?

NATAŠA KOVAČEVIĆ: Od nekdaj me je zanimalo naravoslovje. V času študija kemije sem pridobila štipendijo na Inštitutu Jožef Stefan in se tam tudi zaposlila. V inženirstvo me je popeljala karierna pot, ko sem prešla iz akademskega okolja v industrijo, zato ker sem želela delati v bolj aplikativni znanosti.

SVET KAPITALA: Kako v času celofana, estetike, šovov, družabnih omrežij ipd. razmišljate o moči znanja?

NATAŠA KOVAČEVIĆ: Znanje je najbolj pomembno, a ključno je, da znanje tudi prenašamo v praktičen svet. Zelo je pomembno, kakšno sporočilo dajemo mladim. Zvezde instagrama danes sijejo, a že jutri lahko ugasnejo.

Nataša Kovačević: Nikoli mi ni nihče metal polen pod noge. Foto: osebni arhiv
Nataša Kovačević: Nikoli mi ni nihče metal polen pod noge. Foto: osebni arhiv

SVET KAPITALA: Predstavite nam vse, kar počnete, da se pripravite na delo, preden zapustite hišo.

NATAŠA KOVAČEVIĆ: Vstanem zgodaj in dan začnem umirjeno in organizirano. Z družino imamo zajtrk, malo poklepetamo in si zaželimo lep in uspešen dan.

SVET KAPITALA: Brez katere aplikacije v telefonu bi bili izgubljeni?

NATAŠA KOVAČEVIĆ: Brez Zvem, saj je to vstopnica, kamorkoli gremo (smeh) in koledarčka ali Google keep. Brez slednjega bi bila res izgubljena, saj si vanj zapišem čisto vse. Tudi ideje, ki se porodijo med sprehodom.

Več iz rubrike