Zagrabimo novo leto za rogove

»Ne vem, kam odhajam od tu, a vam obljubim, da ne bo dolgočasno.« - David Bowie
Fotografija: Foto: Getty Images
Odpri galerijo
Foto: Getty Images

Takole na prvi pogled si od novega leta 2022 vsak želi predvsem to, da bi bilo to čim bolj mirno, čim bolj zdravo, čim bolj predvidljivo. Da si končno opomoremo od zdravstveno hiper stresnih let 2020 in 2021. A če si to še tako težko priznamo, prav nobeno leto ni povsem mirno in zdravo, še manj pa predvidljivo. Na tem svetu se odvija tako neznansko veliko dogodkov, ki vplivajo na naša življenja, da bi bilo zelo naivno pričakovati, da se bo kakšno leto odvilo povsem meditativno, kar pa seveda še ne pomeni, da ne smemo stremeti k tej mirnosti oziroma meditativnosti.

A ker se bodo navkljub temu tudi v novem letu odvili številni dogodki, si dajmo zaželeti, da bi jih pričakali kar se le da dobro fizično in mentalno pripravljeni. Da ti ne bodo prevzeli popolnega nadzora nad nami, ampak jih bomo lahko namesto tega (vsaj do določene mere) obvladovali.  

image_alt
Stres, ki si ga povzročamo sami

Ker se bomo verjetno tudi še naslednje leto soočali s pandemijo covida-19, je na dlani, da bo v zraku tudi veliko negativne energije, prepletene s strahom in nerazumevanjem situacije. A prav to pomeni, da se bomo morali še bolj ukvarjati z negovanjem pozitivnih vibracij tako v nas samih kot tudi, da bomo morali te vibracije prenašati na druge. To konkretno pomeni, da se bomo morali nujno obdajati z ljudmi, v družbi katerih nam bo prijetno. Biti torej v družbi tistih, ki izžarevajo neko dobro, pozitivno energijo. Pa sploh ni nujno, da začnemo v ta namen obiskovati različne bioenergetike ali homeopatske mojstre, ampak se enostavno obdajmo z ljudmi, ki dobro mislijo, dobro hočejo in ki so oboroženi s tistim zmagovitim nasmeškom ter imajo po možnosti tudi izvrsten smisel za humor. Terapija s smehom bojda dela čudeže!

Ta strategija nujno vključuje tudi izogibanje tistim medijem in spletnim portalom, katerih mantra je doseganje čim večje branosti na račun ustvarjanja škandaloznih, bombastičnih ali šokantnih novic. Njihovi lastniki oziroma uredniki definitivno ne pripomorejo nič dobrega k družbi, v kateri živijo, saj jih zanima izključno lastna korist in pa ustvarjanje čim večjega dobička na račun neresnic in polresnic.    

Drugi, nič manj pomemben, cilj naj bo ustvarjalnost. Stari rek pripravi, da je delo najboljša terapija. To še posebej velja za delo z ustvarjalnim pridihom. Pa sploh ni nujno, da moramo ustvariti Rembrandta ali pa »masterpiece«, vreden Nobelove nagrade za literaturo. Sploh ne. Prepustimo se lahko načrtovanju dnevne sobe, opremljanju pisarne, ustanovimo lahko lastno podjetje, humanitarno društvo, ipd. Vse to je ustvarjalnost.

Ljubljana v decembrski preobleki. Foto: Jože Suhadolnik/Delo
Ljubljana v decembrski preobleki. Foto: Jože Suhadolnik/Delo

Naslednja reč, h kateri moramo stremeti, je izogibanje nepotrebni konfliktnosti. Znanstvene raziskave so že zdavnaj potrdile, da imajo posamezniki, ki znajo na dogodke okoli sebe gledati umirjeno, racionalno, čustveno inteligentno, precej višje ravni dopamina v možganih. To seveda še ne pomeni, da moramo zavzeti defetistično (obrambno) držo tudi v situacijah, ko se nam dela krivica. Nikakor ne. Pomeni predvsem to, da moramo svojo energijo porabljati modro, racionalno. Za konstruktivne projekte, za pozitivni karierni napredek, za osebno rast ...

Številni mislijo, da so opremljeni z neskončnimi zalogami energije in da jo lahko trosijo okrog podobno kot opice, ki nekontrolirano skačejo z ene veje na drugo. To se v praksi manifestira tako, da pogosto menjujejo službe, se prepirajo s svojimi sodelavci, partnerji, se neproduktivno jezijo na vlado in politike, sprejemajo neracionalne ekonomske odločitve, ustvarjajo dolgove, se udeležujejo utrujajočih sodnih obravnav, ipd. Morda ta hip res mislijo, da so supermani in da imajo moči za vse neumnosti, a za tak način življenja jim bo to slej ko prej izstavilo račun z obrestmi.

V novo leto vstopimo tudi s povezovalno energijo. Slovenci smo v zadnjih dveh letih postali srhljivo razdrobljeni, skregani, postali smo atomizirana družba, razdeljena na majhne atome, ki vsak zase jezno razgraja na svojem mestu. Ustvarili smo si fikcijo, da lahko preživimo ne glede na družbo, ki nas obdaja, ne glede na sočloveka in ne glede na politiko. Da smo samemu sebi povsem dovolj. 

image_alt
Zakaj bi si zadali novoletne zaobljube?

Tako prepričanje ne bi moglo biti bolj napačno. Če ne drugega, moramo vsi ekonomsko preživeti, preživljati moramo tudi lastne družine, otroke. To pomeni, da moramo biti dejavno vključeni v delovna okolja, spremljati moramo šolski sistem, razvijati dobre odnose s sodelavci, učitelji, tudi s sosedi, če ne želimo, da nas bo lokalna okolica izobčila. V primeru, če se soočimo z zdravstvenimi težavami, moramo imeti urejeno zdravstveno zavarovanje in imeti dobre, konstruktivne odnose s svojim zdravnikom.

Tudi naše prepričanje, da lahko preživimo brez politike, je žal iluzija. Je že res, da od nje nismo neposredno odvisni, še posebej, če smo gmotno kolikor toliko dobro preskrbljeni. A pomislite malo, v kakšni meri politika vsakodnevno kroji naša življenja. Ukrepi za zajezitev epidemije, ukrepi glede cepljenja, davki, plače, pokojnine, socialne dotacije, zdravstveno zavarovanje, cena bencina, elektrike, kurilnega olja … Vse to na dolgi rok vpliva na kvaliteto naših življenj. Zato je nespametno ne udeležiti se volitev vsake štiri leta.

Vsem skupaj vam zato iz srca želim, da leto 2022 kolikor se le da zagrabite za rogove.

image_alt
Narcisi

Več iz rubrike