Narcisi

»Zavedajte se, da imajo narcisi problem z odvisnostjo. Močno so odvisni od tega, da so pomembni.« - neznani avtor
Fotografija: Foto: Lyamport Galina Vyacheslavovna / Getty Images
Odpri galerijo
Foto: Lyamport Galina Vyacheslavovna / Getty Images

»Zavedajte se, da imajo narcisi problem z odvisnostjo. Močno so odvisni od tega, da so pomembni. Kot vsak odvisnež bodo naredili vse, da bodo to pogosto občutili. To razloži tudi, zakaj so manipulatorji in goljufi.« - neznani avto

O tem, kako nastane narcis, je napisano veliko kvalitetne strokovne literature. Večini je skupno to, da se njeni avtorji strinjajo, da je bila pri zaljubljencih v same sebe usodna napaka storjena že v osnovni družinski celici, v kateri so starši ljubezen do svojih otrok zamenjevali z neskončnim razvajanjem. Posledica tega je bila, da se je otrokova podzavest napolnila - ne z občutki ljubezni in sprejetosti, ampak predvsem z občutkom, da je vse dosegljivo.

Narcis posledično vstopi na življenjska pota z neskončnim občutkom pomembnosti in nepremagljivosti, kar na prvi pogled ne deluje tako slabo. Dobro namreč vemo, kako pomembna je močna vera v samega sebe, če želi človek v življenju uspeti, pa najsi bo to v zasebnem življenju ali v poslu.

image_alt
Zavrnjeni snubci

A taka slika je zelo površna. V bistvu narcis navkljub neznosni zaverovanosti v samega sebe sploh ne živi srečnega življenja, da o njegovi škodljivosti za družbo niti ne izgubljam besed.           

Eden izmed narcisov, ki sem jih spoznal v svojem življenju, je postal moj dober prijatelj že v najstniških letih. Bili smo dobra klapa, neprekosljivi žurerji, včasih smo malo plesali po robu, a v bistvu smo bili ena taka sproščena, zabavna, kar precej kreativna druščina.

Narcis je bil seveda »kapo di banda« naše druščine; poln izvirnih zamisli, predrznih idej in unikatnih potegavščin. A navkljub dejstvu, da mi je šel zaradi svoje egocentričnosti pogosto na živce, mu je bilo treba priznati, da se je s svojimi udejstvovanji v bistvu boril za interese cele klape. Če smo skupaj kaj ušpičili, je vedno poskrbel tudi za naše alibije. Ni se boril le za sebe, ampak za vse nas skupaj. 

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

To je bilo v resnici bistvo njegovega narcisizma. Izjemna samozavest je vključevala tudi širokosrčnost, požrtvovalnost in skrb za tiste, ki smo bili del ekipe. V bistvu je šlo za nekakšnega altruističnega narcisa.

Taki altruističnimi narcisi družbi dejansko ne škodijo preveč. Če odmislimo njihovo nemogoče, »pavovsko« obnašanje, ki gre marsikomu skrajno na živce, so to vendarle posamezniki, ki naredijo za svojo okolico več dobrega kot slabega.

Poskrbijo za dobro voljo svoje ekipe, včasih tudi za njihove osebne in poslovne interese, za materialni standard. Delujejo kot nekakšni šefi klana, »mini mafiozoti«. Sem ter tja malo prekršijo tudi kakšen zakon, redko pa storijo kakšno res moralno sporno dejanje.

Žal pa živimo v časih, ko se takšni »stari dobri« altruistični narcisi čedalje bolj umikajo sodobnim, sebičnim, ozkosrčnim narcisom. Veliko jih najdemo še zlasti v politiki, a tudi v vseh drugih sferah družbenega udejstvovanja. Vsak stanovanjski blok premore kakšnega, enako velja za podjetje.   

image_alt
Posel in užitek po latinsko

Za razliko od zgoraj opisanih »mini mafiozotov« pa ti narcisi ne delujejo po logiki, kar je dobro zame, je dobro tudi za moje prijatelje, ampak svoje dobro počutje gradijo tako, da pijejo energijo svoji okolici, še posebej tistim, ki so od njih odvisni.

Sodobni narcisi enostavno želijo, da se ves svet vrti okrog njih. Da se to zgodil, so pripravljeni uporabiti prav vsa razpoložljiva sredstva; zavajati, leporečiti, dajati prazne obljube, lagati, izkoriščati, groziti.

Ker so patološko odvisni od konstantnega oboževanja s strani svoje okolice, so pripravljeni s tistimi, ki se jim zoperstavijo, tudi kruto obračunati. Tega se lotijo denimo s šikaniranjem, izsiljevanjem, odpovedjo delovnega razmerja, ipd. Za razliko od altruističnih narcisov tovrstni narcisi svojega položaja ne utrjujejo tako, da svoje »moštvo« nagrajujejo za zvestobo, ampak raje tako, da ga plašijo.

Kako se zoperstaviti sodobnim narcisom? Tako kot v vseh drugih soočenjih z negativnimi stvarmi v življenju je ključno to, da se človek ne pusti.

image_alt
Srečni kar tako

Ne glede na to, kako težko se je upreti narcisu, še posebej, če je človek od njega odvisen čustveno ali eksistenčno, bi bila največja napaka, ki bi jo lahko storili, ta, da bi mu začel popuščati v strahu pred izgubo plače, delovnega mesta in drugih ugodnosti. Narcisi namreč delujejo tako, da hitro prepoznajo šibkosti in jih poskušajo po hitrem postopku obrniti v svoj prid.

Če torej na delovnem mestu ali v poslovnih odnosih nasploh naletite na narcisa, pa najsi bo to šef, sodelavec, poslovni partner, ipd., mu dajte čim prej vedeti, da vam je zdravo delovno okolje in primeren moralno-etični ustroj človeka bistveno pomembnejši, kot pa možnost ohranitve zaposlitve oziroma (reden) dotok denarja iz narcisove blagajne.

Dajte mu vedeti, da pri vas s svojim slogom enostavno nima možnosti.   

Ne bo lahko, a verjemite; na dolgi rok se bo bogato poplačalo.

Več iz rubrike