Posel in užitek po latinsko

»Raje bi bil tujec v Španiji kot v katerikoli drugi državi. Kako lahko je dobiti prijatelje v Španiji.« - George Orwell
Fotografija: Foto: Getty Images
Odpri galerijo
Foto: Getty Images

Te dni se službeno nahajam na Kanarskih otokih. Nekaj dni pobega iz mračnjaške in konfliktne Slovenije je pravi balzam za dušo. A ne gre samo za lepše, toplejše vreme, za najboljšo klimo na svetu, kot mi je danes povsem upravičeno omenil taksist, ampak za povsem drugačno valovanje energije, ki je nekakšna zmes odprtosti, domačnosti, radosti do življenja in izjemnega turističnega profesionalizma.

Prebivalci latinskih držav so bili od nekdaj znani po tem, da znajo poskrbeti za idealno ravnovesje med poslom in zabavo. Na Kanarskih otokih je ta latinska lastnost še toliko bolj poudarjena, saj je zabava njihov posel. Morda bo kdo ugovarjal, da imajo pač srečo, ker se nahajajo na geografski širini Floride, obdani z Atlantikom, kar jim zagotavlja vrhunske razmere za življenje in delo, a ne gre samo za to.

Gre za mentaliteto. Ljudje živijo za to, da bi se imeli lepo. Posel jim služi le kot sredstvo za doseganje tega cilja. Bistvo je v postavljanju prioritet, v postavljanju lestvice vrednot, v razumevanju dejstva, da smisel življenja ni v kopičenju denarja, premoženja in v doseganju ne vem kakšnih statusov in položajev. Smisel je, da človek poskrbi za to, da se bo skozi njega pretakala dobra energija, ki jo bo potem prenesel tudi na vse druge, ki ga obdajajo.

image_alt
Najlepši sprehodi med krošnjami dreves po svetu

Z denarjem, statusom in položaji si namreč človek pridobi le navidezne prijatelje. To seveda niso pravi prijatelji. So le »interesni« prijatelji, ki bodo v tistem trenutku, ko bo bogat in vpliven človek izgubil svoje »prednosti«, čudežno izginili iz njegove bližine.       

V latinskih državah lahko po drugi strani vidimo bistveno več medsebojnega druženja, večernega posedanja in kramljanja pred lokali, iskrenega smeha pa tudi koleričnega razpravljanja o politiki, korupciji, športu in umetnosti.

A med temi ljudmi se dejansko ustvarjajo pristni odnosi, pristna energija, četudi ja ta včasih zelo silna in vroča. Hinavščine in »blefiranja« je bistveno manj. Veliko bolj pomemben je »fair play«.

Foto: Getty Images
Foto: Getty Images

Če se malo razgledam po kanarskem voznem parku, lahko hitro ugotovim, da je domačinom zelo malo mar za znamko njihovega vozila, za njegovo starost, prav tako se ne bodo prav nič sekirali, če bodo na svojem vozilu opazili kakšno prasko.

Tudi to je posledica mentalitete, ki sem jo omenil zgoraj. Ti ljudje gledajo na materialne dobrine kot na sredstvo za doseganje pomembnejših, vrednejših življenjskih ciljev; sreče, dobrega počutja, iskrenih odnosov, dobrega prijateljstva. Zavedajo se, da četudi bi si lahko privoščili kakšne Mercedese in vile, bi s tem ustvarili okoliščine, da »zakockajo« dobre in iskrene odnose s številnimi ljudmi, ki jih obkrožajo.

A ne zaradi zavisti, kar bi kdo pomislil, ampak zato, ker z ljudmi, ki so jih prej obdajali in s katerimi so doživeli tako veliko lepih in iskrenih trenutkov, enostavno ne bi bili več na isti valovni dolžini.

image_alt
Testosteron in estrogen v poslu

Posel in užitek »po latinsko«, kot ju te dni opazujem na Kanarskih otokih, sta dejansko v idealni harmoniji. Brezposelnost je nizka. Velika večina ljudi si je ustvarila soliden standard predvsem z delom v turistični industriji.

Pametni prebivalci Kanarskih otokov se zavedajo, da živijo na svojem malem raju; na otokih z najboljšo klimo na svetu, na katerih se vsako jutro zbujajo poslušajoč mogočno valovanje Atlantskega oceana ob tako rekoč konstantnih temperaturah malo nad 20 stopinj Celzija. Natančno se zavedajo, da ga ni denarja, ki bi jim odvzel ta izjemen privilegij.

Če ta latinski način življenja primerjam s slovenskim, seveda takoj ugotovim, da se razlikujeta kot dan in noč. V Sloveniji ljudje svoje duše ne bodo postavili na piedestal ob tem, ko bi borbeno razpravljali o tem, kateri nogometni klub je najboljši v državi. Prav tako ne bi le zamahnili z roko, če bi ugotovili, da so se z njihovim Volkswagnom Golfom rahlo zadeli v bližnji steber, ampak bi sogovorniku, s katerim bi razpravljali o nogometu zamerili, ker si je upal tako »furijasto« navijati za sovražni klub. Zaradi manjše praske na svojem Golfu bi bili še tri dni slabe volje in s tem krepili negativni stres v svojem telesu.

image_alt
Pomen čustvene inteligence v poslovnem svetu

Kar pa je pri vsem skupaj najbolj zanimivo, je to, da tudi Slovenci živimo v državi, ki bi jo lahko, vsaj kar se naravnih lepot tiče, podobno kot prebivalci Kanarskih otokov svoje otoke, imeli za svoj mali raj.

A vendar je povprečen Slovenec tako zelo tečen, pesimističen in zamerljiv, navkljub velikemu geografskemu privilegiju, ki ga lahko uživa.

Smola z genetiko torej?

Morda tudi. A pomaga že dejstvo, da malo pogledamo tudi čez planke. Večina namreč dlje od sosednje Hrvaške še ni.

*Mnenje avtorja ne odraža nujno stališča uredništva.

Več iz rubrike