Z branjem zoper 11-09-2001

Resnica: od enajstega septembra 2001 na svetu nikdar več ne bo tako, kot je nekdaj bilo. Bolj ko se oži prostor za resne medije, neodvisno, resnici zavezano novinarstvo in demokracijo, več si ga moramo vzeti.
Fotografija: Ko smo tokratni Svet kapitala oddajali v tiskarno, smo se po svetu spominjali usodnega 11. 9. 2001, ki se v bistvu znova in znova vrača. V različnih pojavnih oblikah. Foto: Reuters
Odpri galerijo
Ko smo tokratni Svet kapitala oddajali v tiskarno, smo se po svetu spominjali usodnega 11. 9. 2001, ki se v bistvu znova in znova vrača. V različnih pojavnih oblikah. Foto: Reuters

Združevanje dejstev: po enajstem septembru 2001 si moramo priznati, da smo za novo realnost, v kateri preštevamo žrtve v časopisnih hišah, letoviščih ali na koncertih, sokrivi in soodgovorni vsi.

Preverjanje virov: lažne novice morajo biti poražene. Ne v bitki, ampak v vojni. Izgubiti morajo vso moč. Nad njih se mora dvigniti verodostojna vsebina, trdni argumenti, znanje. Celo največje mednarodne korporacije poudarjajo, da si v svojih vrstah želijo radovedne in lačne ume, ki so v času nenehnih tehnoloških sprememb ključni pokazatelj kariernega potenciala.

Povezovanje podrobnosti: ravno zato, ker tviterji in druga družbena omrežja prenesejo le nekaj drobnih (pogosto zlaganih) besed, je nujno, da si vzamemo čas za poglobljeno branje, ki bralcu prenaša ne le podrobnosti, ampak te tudi poveže v smiselno in relevantno celoto.

Preživetje: čeprav moči in pomena digitalnih vsebin ni mogoče zanikati, je ta (digitalni) svet tako kontaminiran s škodljivimi lažnimi novicami, da se že več kot polovica bralcev na zahodu, ko gre za resno branje in koncentracijo, vrača k tisku. Da, prav ste prebrali. Tisk je spet »v modi«.

Od enajstega septembra 2001 na svetu nikdar več ne bo tako, kot je nekdaj bilo. Foto: Pixabay
Od enajstega septembra 2001 na svetu nikdar več ne bo tako, kot je nekdaj bilo. Foto: Pixabay


Vera: čeravno to ni oglas za časnik, ampak le majhen kamen v mozaiku ideje, pravzaprav Delovega slogana »Znanje pomeni moč«, iskreno verjamem v preživetje tiska. Pri tem upam, da ne bo rezerviran le za privilegirano peščico, ampak si ga bo za svojega spet vzela množica. Vi, oni, mi.

Na dan, ko smo tokratni Svet kapitala oddajali v tiskarno, smo se po svetu spominjali usodnega 11. 9. 2001, ki se v bistvu znova in znova vrača. V različnih pojavnih oblikah. Nepredvidljivo in usodno. Vsi si želimo ustaviti to tragično kugo nove svetovne realnosti. Zato se moramo spomniti, da ravno časopis v svoji biti skriva pravo orožje za to. V sebi nosi znanje, moč in pogum, s čimer se lahko vsakdo bori proti sovražnosti, terorističnim napadom, nestrpnosti, vojni. Žalosti.

Pri tem bi mu morala pomagati tudi šola. Pa ji uspeva? Premalo (!), pravijo naši sogovorniki in nadaljujejo, da je naš šolski sistem zastarel, da daje prednost učenju na pamet, namesto da bi mlade ozaveščal o nevarnostih, povezanih z modernimi komunikacijskimi kanali. Hja, če v teh besedah in padajoči nakladi slovenskih resnih časnikov leži trohica naše bodočnosti, potem smo poraženi. Ne le da ne bomo zmogli osvojiti sveta, ampak so lahko v naslednjem »enajstem septembru«, bodisi na tekaškem maratonu v Bostonu, koncertu najljubše glasbene skupine sredi Pariza ali na družinskih počitnicah v Tuniziji ipd., žrtve tudi naši otroci. Je vredno tvegati?!

Več iz rubrike

mnenja

Petra Kovič: Dno potrebujemo. Če ni dna, ni odriva

Oprostite. Res mi je žal. Obžalujem. A bilo bi izumetničeno, fejk, zaslepljeno, nerealno, nespametno in celo neumno, če bi povsem zamolčali tisto, kar je povsod okoli nas. In v nas. Strah.

mnenja

Moč in nemoč digitalnih poslovnih modelov

Ko z organizacijami govorim o digitalnosti, vedno znova opažam, da pravzaprav večinoma ne razumejo bistva digitalnih poslovnih modelov.

mnenja

Nikar ne prestopajmo črte, tudi tiste nevidne ne

Zdaj, ko smo se naučili, kako pravilno umivamo roke, se spomnimo še nekaterih osnovnih, nenapisanih pravil lepega vedenja.

mnenja

​Vsaka kriza ima dve plati in več obrazov

Konec nečesa ni samo začetek nečesa novega, ampak je tudi dobra priložnost za razmislek, učenje in refleksijo, predvsem pa za postanek.

Komentarji: