Usmerjanje življenjske energije

Krija joga je instrument, s pomočjo katerega se lahko pospeši človeška evolucija.
Fotografija: Foto: Tomi Lombar / Delo
Odpri galerijo
Foto: Tomi Lombar / Delo

Znanost krija joge

Krija joga je instrument, s pomočjo katerega se lahko pospeši človeška evolucija. Starodavni jogiji so odkrili, da je skrivnost kozmične zavesti tesno povezana z obvladovanjem dihanja. To je edinstven in večen prispevek Indije v svetovno zakladnico znanja. Življenjsko silo (či), ki jo običajno porabimo za vzdrževanje srčnega utripa, moramo z metodo umirjanja in utišanja nenehne potrebe po dihanju osvoboditi za višje aktivnosti.

Krija jogi mentalno usmerja svojo življenjsko energijo v kroženje navzgor in navzdol okrog šestih spinalnih energetskih centrov, ki ležijo na hrbtenici (lobanjski, vratni, hrbtni, ledveni, križnični in trtični pletež) in ustrezajo dvanajstim astralnim znakom zodiaka. Polminutno gibanje energije vzdolž občutljive človekove hrbtenjače vpliva na subtilni napredek v njegovi evoluciji. Pol minute krija joge je izenačene z enim letom naravnega duhovnega razvoja.

image_alt
Srečni kar tako

Energetski sistem človeškega bitja s šestimi (12 s polarnostmi) notranjimi ozvezdji, ki se vrtijo okrog sonca, je povezan z materialnim soncem in 12 zodiakalnimi znamenji. Na vse ljudi tako vpliva notranje in zunanje vesolje. Starodavni rišiji so odkrili, da človeka njegovo človeško in zemeljsko okolje v 12 ciklusih potiska naprej po njegovi naravni poti. Sveti spisi pričajo, da je potrebnih milijon let človekove normalne evolucije brez bolezni, da se možgani razvijejo do točke, da lahko izražajo kozmično zavest. Tisoč krija vaj, ki jih opravi v osmih urah, da jogiju v enem dnevu protivrednost tisoč let naravne evolucije. To je 365.000 let naravne evolucije v enem letu. Z inteligentnim trudom lahko krija jogi v treh letih doseže enak rezultat, kot bi ga nekdo po naravni poti dosegel v milijon letih. Seveda pa lahko bližnjico do krija joge uberejo le visoko razviti jogiji, ki pod vodstvom guruja pazljivo pripravljajo svoja telesa in možgane za sprejemanje moči, ustvarjenje z intenzivno vadbo.

image_alt
Kako povečati uspeh, fizično in mentalno zdravje?

Začetniki krija joge delajo jogijske vaje od 14 do 28-krat dvakrat dnevno. Številni jogiji so dosegli osvoboditev v šestih, 12, 24 ali 48 letih. Jogi, ki umre, preden doseže popolno samouresničitev, vzame s seboj dobro karmo opravljenih krija vaj. V novem življenju harmonično napreduje proti cilju samouresničitve.

Za dotok povečanih količin kozmične energije s pomočjo krija joge je treba človeško telo najprej pripraviti. Telo povprečnega človeka je namreč kot 50-vatna žarnica, ki ne more sprejeti milijon vatov energije, pridobljene s pretirano vadbo krija joge. Tako se človeško telo dan za dnem s postopnim in nadzorovanim večanjem količine preprostih in otročje lahkih metod krija joge energetsko spreminja, da je končno sposobno izraziti neskončni potencial energije.

Foto: Getty Images
Foto: Getty Images

Matematična povezanost hitrosti človekovega dihanja z različnimi stanji njegove zavesti

Oseba, ki je popolnoma zatopljena v zahtevno intelektualno razpravo ali v opravljanje nekaterih občutljivih in težkih fizičnih opravil, avtomatično diha počasneje. Fiksacija pozornosti je odvisna od počasnega dihanja. Hitro in neenakomerno dihanje neizogibno spremljajo škodljiva čustvena stanja, kot so strah, poželenje in jeza. V nasprotju z nemirno opico, ki vdihne 32-krat na minuto, človek vdihne povprečno 18-krat. Sloni, želve, kače in druge živali z dolgo življenjsko dobo, dihajo počasneje od človeka. Želva (velikanka), ki lahko doseže starost tudi 300 let, vdihne štirikrat na minuto.

Spanje vpliva na človeka pomirjujoče zaradi nezavedanja telesa in dihanja. Speči človek postane na nek način jogi. Vsako noč se nezavedno, tako rekoč z jogijskim obredom, osvobaja identifikacije s telesom in spajanja življenjske sile z zdravilnim tokom na področju velikih možganov in v šestih pod-dinamih spinalnih centrov. Tako se speči, ne da bi to vedel, potopi v rezervoar kozmične energije, ki vzdržuje vse življenje.

image_alt
Pomen čustvene inteligence v poslovnem svetu

S krija jogo preprečimo odtekanje življenjske sile in njeno zlorabo s strani čutov in jo prisilimo, da se znova združi s subtilnejšo energijo spinalnih centrov. Tako ojačana se telo in možgani nabijejo z duhovnim eliksirjem. Tako tudi jogi ni več odvisen od naravnih zakonov, ki bi ga z zdravo prehrano, sončno svetlobo in pozitivno naravnanostjo po ovinkasti poti počasi pripeljali do milijon let oddaljenega cilja, ki je samouresničitev.

Dvanajst let normalnega, zdravega življenja je potrebnih, da se opazi komaj opazna sprememba v možganski strukturi, in milijon let, da so možgani prečiščeni do take mere, da lahko manifestirajo kozmično zavest.

Krija joga podaljšuje življenje

Odvezujoč vrvico diha, ki spaja dušo s telesom, krija joga podaljšuje življenje in širi zavest do neskončnosti. Ta metoda joge prekine vojno med umom in na materijo vezanimi čuti in osvobodi častilca, da si znova pridobi »Večno Kraljestvo.« Zaveda se, da njegova resnična bit ne po telesu in ne po dihu, temu simbolu služenja umrljivih zraku, ni vezana na elementarno prisilo narave.

image_alt
Prebudite se v ta trenutek

Pozorno samoopazovanje ali »sedenje v tišini« je neznanstven poskus nasilne ločitve uma in čutov, ki so povezani z življenjsko silo. Ta nenehno vleče razmišljujoč um nazaj proti čutom. Krija joga, ki pa z življenjsko silo neposredno nadzira um, je najlažja in najbolj uspešna znanstvena pot približevanja k Neskončnemu. V nasprotju s počasno, negotovo »volovsko vprego«, ki jo predstavlja teološka pot do Boga, lahko krijo upravičeno primerjamo z letalsko linijo.

Jogijska znanost je zasnovana na izkustvenem proučevanju vseh oblik koncentracij in meditacijskih vaj. Joga omogoča, da po želji prižigamo in ugašamo življenjski tok, ki teče od petih čutil: vida, sluha, okusa, voha in otipa. Jogi, ki pridobi moč odklapljanja čutov, po želji združi svoj um z božanskim Kraljestvom ali s svetom materije. Življenjski tok ga proti njegovi volji ne more več povleči nazaj v materialno sfero lopovskih čutov in nemirnih misli.

»In ti se boš hranil s smrtjo, ko se ona hrani z ljudmi. In ko je smrt enkrat mrtva, potem ni umiranja več.« W.Shakespeare: Sonet#146

Vir:Paramhansa Yogananda; Autobiography of a Yogi

Več iz rubrike