Kako povečati uspeh, fizično in mentalno zdravje?

Za uspeh je poleg fokusa, prepoznavanja priložnosti in angažiranosti pomembno tudi fizično in mentalno zdravje.
Fotografija: Foto: Shutterstock
Odpri galerijo
Foto: Shutterstock

Za moj današnji zapis sem dobila navdih na dopustu, na najinih jesenskih počitnicah. Z možem imava namreč navado potovati spomladi in jeseni. Poletni meseci nama nikoli niso bili blizu tudi zato, ker nisva vezana na šolske počitnice.
 
Prav počitnice nam neštetokrat ponudijo priložnost, da prepoznamo nove priložnosti in nove perspektive. Za to obstaja enostaven razlog. Ko se »odklopite« od vsakodnevnih obveznosti in dolžnosti, daste vašemu telesu in tudi možganom priložnost, da si oddahnejo. Posledično si lahko naberete novih moči in napolnite baterije. 
 
image_alt
Ključne veščine, ki jih bodo delodajalci iskali v prihodnje

Nešteto odličnih vodij poznam, ki se ne znajo odmakniti od vsakodnevnih obveznosti in enostavno delujejo tudi čez vikende ali med počitnicami na način, kot običajno funkcionirajo med tednom v službi. Poznam ta vzorec, saj sem bila tudi sama na istem v času moje mednarodne kariere, ko sem delala v farmacevtskih podjetjih.
 
Smo pred zadnjim poslovnim kvartalom tega leta. Običajno so zadnji trije meseci v letu najbolj dinamični in naporni poslovni meseci. Poleg naporov in dela, da leto zaključite čim bolj uspešno, so tu še poslovna srečanja ob zaključku leta. Večina je zato v času božičnih in novoletnih praznikov že zelo utrujena.
 
Kaj storiti, da si boste v prihodnje lažje privoščili oddih, in kako obnoviti energijo, da boste uživali med prazniki in na počitnicah?
 
Foto: Getty Images
Foto: Getty Images

Predlagam, da izberete vsaj eno od navedenih praks:
  • Na vsakih počitnicah se odločite za izlet ali celodnevni odmik iz hotela, v katerem bivate. Pojdite nekam, kjer ni omrežja in vašega telefona ne boste mogli uporabljati. Opazujte naravo in ljudi okoli vas. Prepoznali boste neverjetno bogastvo lekcij, tudi za vodenje.
  • Vzemite si čas in opazujte, kaj počnejo ljudje okoli vas; zaposleni v hotelu ali v restavraciji, ostali dopustniki. Sama poskušam velikokrat prepoznati vzorce vedenja in jih povezati z vodenjem, zavzetostjo ali empatijo. V kolikšni meri jo ljudje okoli vas uporabljajo?
  • Izkoristite čas oddiha za to, da krepite svoje kompetence vodenja; na prijeten način, v drugačnem okolju, kjer boste zaradi sproščenosti hitreje prepoznali tudi lastne izzive.
Naj vam bodo spoznanja v spodbudo za nadaljnji vodstveni razvoj. Na novo odkrite perspektive naj vam pomagajo pri transformaciji poslovne strategije. Odnosi z ljudmi na počitnicah naj pripomorejo k temu, da boste lažje identificirali, kaj motivira vaše sodelavce.
 
image_alt
Znaki, da je prišel čas za upokojitev

Uspešen, energičen in zadovoljen zadnji kvartal (poslovnega) leta vam želim.
 

Več iz rubrike