Strah pred izgubo premoženja

Pred časom sem govoril s starejšim gospodom, ki je štel nekaj manj kot 90 let. Vprašal sem ga, kako je lahko tako dobre volje pri vsem, kar se dogaja?
Fotografija: Foto: Jure Eržen / Delo
Odpri galerijo
Foto: Jure Eržen / Delo

Zanimivi časi so. Pred časom sem govoril s starejšim gospodom, ki je štel nekaj manj kot 90 let. Častitljiva leta. Koliko nekih dogodkov, sprememb, učenj v eni sami osebi. Vau! Kaj vse je videl, doživel, izkusil, kot je sam pravil. Oči so se mu še vedno svetile in še vedno je bil poln življenja, zanosa. Morda več kot večina populacije. Vedoželjno sem ga vprašal, kako je možno, da je tako dobre volje pri vsem, kar se dogaja?
 
image_alt
Z uvedbo predpisov do večjega zaupanja v kriptovalute

Pogledal me je in rekel, da mu je predvsem ena izkušnja v življenju pustila tako močan pečat, da od takrat naprej goji 'odprto srce, kot je sam rekel. Ko sem ga vprašal, kaj je doživel, da ga je tako močno zaznamovalo, je le odvrnil: »Bil je tako močan dogodek, da sem uvidel, kaj je resnično pomembno v življenju. Od takrat naprej sem pozoren na to, kako doživljam svet, kako nastavljam svoj pogled in kam usmerjam svojo energijo.« Vse skupaj je imelo takšen mističen pridih in glede na prejšnje tematike sem začutil, kaj mi je želel povedati.
 
Še vedno pa me je, pri vsem premoženju, ki ga je uspel ustvariti v življenju in ga tudi veliko podaril, zanimalo, kako gleda na trenutno situacijo, ko se ljudje bojijo za svoje imetje. Bodisi zato, ker se morda obeta močna inflacija, bodisi ker se bojijo, da v njem zaradi bolezni ali celo smrti ne bodo morali uživati. Ali morda zaradi splošne klime, v kateri bi se lahko določeni zakoni z danes na jutri spremenili (malo verjetno, ampak zgodovinski spomin na prejšnja stoletja ostaja zapisan v ljudeh). Kakorkoli, zanimal me je njegov pogled na vse zgoraj našteto, ker je bil ne samo neobičajen za svojo generacijo, ampak tudi na splošno za naše družbeno okolje.
 
Povedal je naslednje: »Ljudje smo po naravi leni in nagnjeni k paniki. Sam sem v življenju veliko ustvaril in veliko tudi izgubil. Tako pač življenje je. To ravnovesje, ki ga uživam zadnjih 25 let, izvira iz enostavnega pravila, ki se ga držim. Panika in sprejemanje finančnih in premoženjskih odločitev na podlagi čustvene romantike ali drame je samomor. Sem zato, da poskusiš, sem zato, da tvegaš. Vendar moraš vedno vedeti, koliko rabiš za občutek varnosti. Zavedati se moraš, kakšen je tvoj življenjski slog; torej ali on tebi narekuje tempo ali ti njemu. Vedeti moraš predvsem, brez česa lahko brez težav živiš, kar je po 50. letu lažje (smeh – na obeh straneh) in pa pridobiti informacije.«
 
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Kaj pomeni pridobiti informacije, sem ga vprašal? To pomeni, da se najprej izobraziš o tem, kaj se dejansko dogaja v določenem obdobju v gospodarstvu. Pogledaš tudi, kaj se dogaja onkraj poročanja medijev. Predvsem pa da se pozanimaš, s kom oziroma s katerimi ljudmi, ki ti bodo dali relevantne informacije, se lahko povežeš.
 
Rekel je: »Sam nisem finančnik ne ekonomist. Nikoli nisem bil. Sem pa podjetnik in dober opazovalec človeškega karakterja. Zaznam, kdo je iskren v nečem in koga žene le pohlep, kar sem se tudi naučil sprejemati. Ampak predvsem v dani situaciji v teh slabih devetih desetletjih svojega življenja sem se naučil, komu zaupat in kje dobiti informacijo.«
 
»Torej, kaj priporočaš nekomu, ki ga je strah za svoje premoženje?« sem ga vprašal.
»Najprej, kot sva se že prej pogovarjala, bi vsakomur predlagal, da se vpraša, česa ga je v resnici strah. Ker nikoli nas ni strah, da bi izgubili premoženje, ampak tega, kar to prinaša ali odnaša za naš ego.
 
image_alt
16-letni podjetnik lansiral novo kriptovaluto

Drugo je, da vedno, ko te prevevajo močna čustva ali strahovi, je dobro, da se najprej umirimo in nato pridobimo sistematično informacije iz več zornih kotov, da bi se nam razširila perspektiva,« je zelo mirno povedal.
 
Nato je dodal: »Danes je z internetom zelo lahko priti do različnih informacij; bistveno lažje kot dve ali več desetletij nazaj. Je pa to zaradi poplave informacij tudi past. Zato mislim, da je internet dober. Ampak sem še vedno za to, da se povežeš z več ljudmi, ki ti v živo (da jih začutiš) povedo, kaj oni predlagajo svojim strankam in kako oni upravljajo s svojim premoženjem.
 
Sam sem bil presenečen in očaran nad njim ter nad njegovo potrpežljivostjo do ljudi, življenja in situacij nasploh v danih okoliščinah. Veliko sem odnesel od najinega druženja. Upam, da sem uspel delček tega prenesti tudi v zapis in spodbuditi koga k aktivnejšemu razmišljanju in udejanjanju za zaščito oziroma oplemenitenje svojega premoženja na različne načine.
 

Več iz rubrike