Nov dosežek: Znanstveniki oživili eno uro mrtvega prašiča

Znanstveniki pri prašičih obnovili krvni obtok in druge celične funkcije eno uro po njihovi smrti.
Fotografija: "Uspelo nam je tudi obnoviti krvni obtok po vsem telesu, kar nas je presenetilo," je dejal Sestan. FOTO: Delo
Odpri galerijo
"Uspelo nam je tudi obnoviti krvni obtok po vsem telesu, kar nas je presenetilo," je dejal Sestan. FOTO: Delo

Raziskovalci so z novo razvito tehnologijo, s katero so v organe in tkiva dostavili posebej zasnovano tekočino za zaščito celic, obnovili krvni obtok in druge celične funkcije pri prašičih celo uro po njihovi smrti, poročajo v reviji Nature.

Avtorji študije so povedali, da lahko ugotovitve pripomorejo k izboljšanju zdravja človeških organov med operacijami in povečanju razpoložljivosti donorskih organov.

"Vse celice ne umrejo takoj, temveč gre za dolgotrajnejši niz dogodkov," je dejal David Andrijevic, znanstveni sodelavec na področju nevroznanosti na medicinski fakulteti Yale in eden od vodilnih avtorjev študije. "To je proces, v katerega lahko posežete, ga ustavite in obnovite nekatere celične funkcije."

Raziskava temelji na prejšnjem projektu pod vodstvom univerze Yale, ki je s tehnologijo, imenovano BrainEx, obnovil krvni obtok in nekatere celične funkcije v možganih mrtvega prašiča. Ta študija, objavljena leta 2019, in nova študija sta bili objavljeni v laboratoriju Nenada Sestana z univerze Yale, profesorjev nevroznanosti Harveyja in Kate Cushing ter profesorja primerjalne medicine, genetike in psihiatrije.

"Ta vznemirljiva nova tehnologija ima številne možnosti uporabe," je dejal Stephen Latham FOTO: Delo
"Ta vznemirljiva nova tehnologija ima številne možnosti uporabe," je dejal Stephen Latham FOTO: Delo

"Če nam je uspelo obnoviti nekatere celične funkcije v mrtvih možganih, organu, za katerega je znano, da je najbolj dovzeten za ishemijo [nezadostno oskrbo s krvjo], smo domnevali, da bi nekaj podobnega lahko dosegli tudi pri drugih vitalnih organih za presaditev," je dejal Sestan.

V novi študiji - pri kateri so sodelovali glavni avtor Sestan in kolegi Andrijević, Zvonimir Vrselja, Taras Lysyy in Shupei Zhang, vsi z univerze Yale - so raziskovalci uporabili spremenjeno različico programa BrainEx, imenovano OrganEx, za celega prašiča. Tehnologija je sestavljena iz perfuzijske naprave, podobne napravam za srce in pljuča, ki med operacijo opravljajo delo srca in pljuč, ter eksperimentalne tekočine, ki vsebuje spojine, ki lahko spodbujajo zdravje celic in zavirajo vnetja po vsem prašičjem telesu. Srčni zastoj so povzročili pri anesteziranih prašičih, ki so jih uro po smrti zdravili z OrganEx.

image_alt
Nad COVID-19 s cepivom proti tuberkulozi!

Šest ur po zdravljenju z OrganEx so znanstveniki ugotovili, da so bile nekatere ključne celične funkcije aktivne na številnih področjih prašičjega telesa - vključno s srcem, jetri in ledvicami - in da so se nekatere funkcije organov obnovile. Na primer, v srcu, ki je ohranilo sposobnost krčenja, so našli dokaze o električni aktivnosti.

"Uspelo nam je tudi obnoviti krvni obtok po vsem telesu, kar nas je presenetilo," je dejal Sestan.

FOTO: Delo
FOTO: Delo

Raziskovalci so poudarili, da so za razumevanje očitno obnovljenih motoričnih funkcij pri živalih potrebne dodatne študije in da je potrebna stroga etična presoja drugih znanstvenikov in bioetikov. Eksperimentalne protokole za najnovejšo študijo je odobril institucionalni odbor za oskrbo in uporabo živali univerze Yale, vodil pa jih je zunanji svetovalni in etični odbor.

"Ta vznemirljiva nova tehnologija ima številne možnosti uporabe," je dejal Stephen Latham, direktor interdisciplinarnega centra za bioetiko na univerzi Yale. "Vendar pa moramo skrbno nadzorovati vse prihodnje študije, zlasti tiste, ki vključujejo perfuzijo možganov."

image_alt
Raziskava: Strah pred cepljenjem lahko povzroči omotico

Več iz rubrike