Nad COVID-19 s cepivom proti tuberkulozi!

Raziskava: Cepivo proti tuberkulozi uspešno proti večin različicam koronavirusa
Fotografija: Široka zaščita pred okužbami s cepivom BCG kaže, da lahko poleg COVID-19, cepivo zagotavlja tudi zaščito pred novimi različicami SARS-CoV-2 in drugimi patogeni FOTO: Delo
Odpri galerijo
Široka zaščita pred okužbami s cepivom BCG kaže, da lahko poleg COVID-19, cepivo zagotavlja tudi zaščito pred novimi različicami SARS-CoV-2 in drugimi patogeni FOTO: Delo

Raziskovalci iz Splošne bolnišnice Massachusetts (MGH) so v reviji Cell Reports Medicine objavili nov članek, ki dokazuje zaščitni potencial več odmerkov cepiva Bacillus Calmette-Guerin (BCG) pred COVID-19 in drugimi nalezljivimi boleznimi.

V dvojno slepi, s placebom nadzorovani študiji bolnikov s sladkorno boleznijo tipa 1, izvedeni na začetku pandemije (preden so bila na voljo cepiva, specifična za COVID), so raziskovalci ugotovili, da je 12,5 % oseb, ki so prejele placebo, in 1 % oseb, ki so prejele BCG, izpolnilo merila za potrjeno COVID-19, kar pomeni 92 % učinkovitost cepiva.

Skupina, cepljena s cepivom BCG, je pokazala tudi zaščitne učinke pred drugimi nalezljivimi boleznimi, vključno z manj simptomi, manjšo resnostjo in manjšim številom primerov nalezljivih bolezni na bolnika. Sistemskih neželenih učinkov, povezanih s cepivom BCG, ni bilo.

Rezultati potrjujejo idejo, da BCG potrebuje čas, da doseže klinični učinek FOTO: Delo
Rezultati potrjujejo idejo, da BCG potrebuje čas, da doseže klinični učinek FOTO: Delo

Široka zaščita pred okužbami s cepivom BCG kaže, da lahko poleg COVID-19, cepivo zagotavlja tudi zaščito pred novimi različicami SARS-CoV-2 in drugimi patogeni.  Raziskovalci upajo, da bodo rezultati spodbudili obsežnejšo študijo učinkov cepiva BCG pri bolnikih s sladkorno boleznijo tipa 1, ki veljajo za eno najbolj ranljivih skupin za COVID-19.

Cepivo BCG, ki velja za izjemno varno, je na seznamu osnovnih zdravil Svetovne zdravstvene organizacije in ga letno prejme približno 100 milijonov otrok po vsem svetu. Cepivo BCG je tudi eno najbolj dostopnih zdravil, saj v mnogih delih sveta stane manj kot dolar na odmerek.

Skupina, cepljena s cepivom BCG, je pokazala tudi zaščitne učinke pred drugimi nalezljivimi boleznimi FOTO: Delo
Skupina, cepljena s cepivom BCG, je pokazala tudi zaščitne učinke pred drugimi nalezljivimi boleznimi FOTO: Delo

"Številne študije so pokazale, da je pri odraslih bolnikih s sladkorno boleznijo tipa 1, pri katerih je bila diagnosticirana bolezen COVID-19, tveganje za hudo bolezen večje. Ugotovili smo, da so trije odmerki BCG, ki smo jih prejeli pred začetkom pandemije, preprečili okužbo in omejili hude simptome bolezni COVID-19 in drugih nalezljivih bolezni. Za razliko od cepiv, ki so specifična za antigen in se trenutno uporabljajo za preprečevanje COVID-19, mehanizem delovanja BCG ni omejen na določen virus ali okužbo," pravi Denise Faustman, doktorica medicine, direktorica laboratorija za imunobiologijo v bolnišnici Massachusetts General Hospital.

image_alt
Raziskava: Strah pred cepljenjem lahko povzroči omotico

Rezultati potrjujejo idejo, da BCG potrebuje čas, da doseže klinični učinek, vendar so lahko njegovi učinki nato zelo trajni in trajni," pravi Hazel Dockrell z London School of Hygiene & Tropical Medicine, strokovnjakinja za nalezljive bolezni, ki uradno ni sodelovala v študiji.

Več iz rubrike