Ste naredili kaj edinstvenega, da bi dobili službo?

Pomembne korake v življenju načrtujemo in se tako pripravimo na odločilne dogodke.
Fotografija: Foto: Getty Images
Odpri galerijo
Foto: Getty Images

Vsakokrat, ko ste v situaciji, da menjavate kariero ali se vsaj odločate za to, vas verjetno prevzemajo občutki navdušenja in pričakovanja.
 
Podobno je tudi ob povabilu na razgovor za visoko, odgovorno pozicijo. Ob uspehu boste imeli namreč ne le večjo moč odločanja, vsaka vaša odločitev bo vplivala na življenja več tisoč ljudi; vaših zaposlenih in strank.
 
Intenzivnih občutkov v takih situacijah ne pozabimo. Tudi zato, ker se na njih pripravimo. Pomembne korake v življenju načrtujemo in se tako pripravimo na odločilne dogodke. Sploh ob tako pomembnih prelomnicah v življenju, kot je sprememba kariere ali službe.
image_alt
Na Hrvaškem nova turistična prevara
 
V zadnjih letih večinoma delam z ljudmi na visokih delovnih mestih, ki menjajo službo ali pa si tega želijo. Gre za izjemno izkušene posameznike, pripravljene na odločilne pogovore. Kljub temu pa velikokrat pozabljajo na sproščenost in kreativnost.
 
Spomnim se zabavne zgodbe, ob eni mojih zadnjih menjav službe. Povezana je s tuno. Prav ste prebrali. S tuno.
 
Moj bodoči novi direktor me je povabil na kosilo, ki je bilo hkrati tudi intervju za službo. V Sloveniji je živel s svojo družino, bil pa je armensko-francoskega rodu. Za najino razgovor-kosilo, je izbral svojo najljubšo restavracijo. Ribjo, ker je oboževal tuno. Žal so nama jo pretirano zapekli.
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
 
Pa sem nato sama naredila nekaj nepričakovanega. Vrnila sem mu povabilo, na najin drugi razgovor za službo, ki sva ga poprej planirala. Tudi tokrat sva šla na kosilo. V restavracijo po moji izbiri. K sreči so mi moje socialne veščine pomagale in izbrala sem svojo najljubšo restavracijo v Ljubljani. Tuna je bila popolna – in... dobila sem službo.
 
Verjamem, da se je moj bodoči direktor tudi zaradi tune odločil, da me bo zaposlil in da mu ni žal. Prevzela sem namreč strateško izjemno pomembno mesto direktorice za več tujih trgov.
 
Morda sem imela srečo, morda pa sem le dobro prepoznala, da je bil moj bodoči direktor velik gurman. In tudi jaz sem. Res pa je, da sem dobro poznala Ljubljano in njene vrhunske restavracije. Hvaležna sem svojim veščinam mreženja in pro-socialnemu vedenju. V kombinaciji sta mi namreč prinesla nov karierni izziv in posledično izjemne poslovne in mednarodne izkušnje.
image_alt
Podjetniške zgodbe: Kibuba
 
Če torej želite zamenjati kariero ali službo, uporabite tudi ostale veščine in kompetence v katerih ste edinstveni. Ne le svojih formalnih priznanj in bogatih izkušenj.
 
Ne glede na to, če se potegujete za začetno ali izjemno visoko pozicijo, ne pozabite biti izvirni in inovativni. Poleg izjemne profesionalne predstavitve in strokovnega znanja, pokažite tudi kako edinstveni ste. Dovolite drugim, da spoznajo vaše osebnostne in socialne veščine.
 

Več iz rubrike