Sedem stebrov zdravja in harmonije

Živimo v zelo burnih časih, v katerih postaja največji izziv, kako ohranjati ravnovesje.
Fotografija: Največji izziv sodobnega časa je, kako ohraniti ravnovesje. Foto: Tom Merton / Getty Images
Odpri galerijo
Največji izziv sodobnega časa je, kako ohraniti ravnovesje. Foto: Tom Merton / Getty Images

Živimo v zelo burnih časih, ko nam je na voljo vsa mogoča tehnologija, kupujemo lahko dobesedno s kavča, imamo hrane in informacij v izobilju, na voljo so nizke cene letal, kar nam omogoča potovanje po celem planetu itd.
 
Ob vseh prednostih te informacijske dobe, ki jo angleški znanstvenik James Lovelock imenuje doba hiperinteligence, postaja naš največji izziv, kako ohraniti ravnovesje. Pravzaprav nas celotna Gaia, Zemlja, katere del smo, opozarja na pomembnost vzdrževanja harmonije. Podnebne spremembe, ki so začele usodno posegati v naša življenja, epidemija duševnih bolezni, ki so zamajale notranji mir marsikaterega Zemljana, silovit porast srčno žilnih bolezni, h katerim štejemo hipertenzijo, povišan holesterol, težave s srcem nasploh, in nenazadnje verjetno največja epidemija, ki veliko bolj ogroža človeka in njegovo zdravje, ki je povezana z metabolizmom in našim načinom prehranjevanja, in jo medicinsko imenujemo sladkorna bolezen, diabetes. Sem uvrščamo tudi prekomerno telesno težo, ki je izrazito zaskrbljujoča ne samo pri odrasli populaciji, temveč je zmeraj bolj prisotna tudi pri otrocih. Če sedaj dodamo še podhranjenost mladih s fizično aktivnostjo in gibalno nepismenostjo, je peklenski krog zaokrožen.
 
image_alt
Luksuzni hotel, vklesan v hrib pod oljčnim nasadom

Iz vsega tega se ne more razviti zdrav duh v zdravem telesu, zato je dobro izdelati check listo, ki jo sestavlja 7 ključnih točk. Te nam pomagajo ohranjati harmonijo in ravnovesje v vseh segmentih našega bivanja (psihičnih, fizičnih in duhovnih).
 

Prehrana

 
Resen razmislek o tem, kakšne vrste energije v obliki trde in tekoče hrane vnašamo v telo, je eno temeljnih vprašanj, ki se mu moramo posvetiti. Hrana je naše gorivo. Kvaliteta tega goriva je odvisna od količine či energije oziroma živosti te hrane. Če navedem primer. Rdeče meso, ki se velikokrat znajde na krožnikih predvsem zahodne populacije, pri nekaterih celo vsak dan, povzroča zelo gosto avro oziroma naše energijsko telo in tudi močno obremeni prebavni sistem za kar nekaj ur. Po drugi strani hrana, ki temelji pretežno na rastlinski osnovi, zelo pripomore k čistejši, svetlejši avri, našemu fizičnemu telesu pa dovede zelo kvalitetno energijo či, ki jo potem porablja pri vsakodnevnih aktivnostih. Kot zanimivost naj navedem, da je vrhunski športnik Novak Đokovič že vrsto let vegan, pri tem pa brez težav tekmuje na najvišji ravni, brez da bi njegovo telo pri tem čutilo kakršnokoli pomanjkanje. To je samo ekstremen primer tega, da človeško telo lahko deluje na zelo visokem fizičnem nivoju tudi zgolj z premišljeno izbrano, kvalitetno hrano, ki je rastlinskega izvora.
 

Redna fizična aktivnost

 
Priporočila zdravstvene in športne stroke, če želimo ohraniti zdravo in fleksibilno telo s čim manj degenerativnimi težavami ali poškodbami, so, da se moramo vse do pozne starosti gibati vsak dan. Tako je, vsak dan. Tukaj ne mislim, da je treba preteči vsak dan 10 kilometrov. Predvsem je pomembno, da najdemo vrsto telesne aktivnosti, ki bo vključevala vsaj 15-minutno kardio (srčno-žilno) stimulacijo in tudi nekaj za krepitev mišic. Tudi na gibljivost ne smemo pozabiti, saj se ta z leti močno zmanjša in telo postane, v kolikor ga ne ohranjamo prožnega, dovzetnejše za bolečine in poškodbe.
 
Zlata vredna je jutranja rutina, ki naj postane del našega vsakodnevega življenja čim prej in sicer v obliki petih telesnih vaj, ki so jih predstavili tibetanski menihi. Zaradi njihovih dobrodejnih učinkov na naše telo in energijske centre so jih poimenovali kar vrelec mladosti. Ob tem je dobro, da si za krepitev srčno žilne kapacitete izberemo aktivnost, ki jo izvajamo vsaj trikrat tedensko. To je lahko aktivna hoja po gozdu ali plavanje. Pomembni sta kontinuiteta in doslednost. Ob vseh pozitivnih učinkih telesne vadbe na naše fizično telo in dobro počutje pa ne smemo pozabiti, da ta hkrati pomaga iz našega energijskega telesa odstraniti staro, nečisto energijo, ki se v nas tekom dneva nabira zaradi stresa, in pomaga pri dovajanju nove, čiste energije.
image_alt
Vam bo ob upokojitvi zmanjkalo denarja?

Dihanje

 
V vzhodnih tradicijah, religijah in na področju telesnih veščin, ki izhajajo iz njih, je dihanje eden najpomembnejših vidikov vadbe. Dihanje nam je vsem avtomatsko dano in izvajamo ga povsem nezavedno. Imamo pa še eno možnost, ki je, da se na dihanje zavestno osredotočimo. Pri tem usmerjamo fokus na tempo, globino in način dihanja. S pravilnim dihanjem lahko izboljšamo svoje razpoloženje, vplivamo na telesne funkcije, kot sta krvni pritisk in utrip, s tem pa tudi na delovanje organov. In ti se občutno izboljšajo.
 
Kadar smo sproščeni, dihamo globoko in počasneje. Ko smo vznemirjeni, dihamo hitreje. Hitrost dihanja običajno sledi hitrosti bitja srca. Ko srce hitreje bije, je hitrejše tudi dihanje, recimo med tekom. Ko srce počasi utripa, je tudi dihanje upočasnjeno, recimo med spanjem. Zanimivo pa je, da na hitrost bitja srca ne moremo vplivati, lahko pa vplivamo na hitrost našega dihanja. Ker sta, kot rečeno, hitrost dihanja in hitrost bitja srca povezana, lahko bitje srca upočasnimo, če upočasnimo dihanje. Seveda lahko srce hitro bije iz številnih razlogov, zato ga ne moremo vsakič upočasniti zgolj s spremembo dihanja. Če dihanje upočasnimo, pri tem pa ni dovolj globoko, lahko ostanemo brez sape.
 
Dihanje je najpomembnejši življenjski proces človeškega organizma. Povprečna oseba lahko brez hrane preživi približno tri tedne, brez vode tri dni, brez kisika pa samo tri minute. Pljuča so ob tem eden glavnih načinov za izločanja umazanije iz telesa.
Ali smo gospodarji svojega uma ali on nadzoruje nas? Foto: lolostock / Getty Images
Ali smo gospodarji svojega uma ali on nadzoruje nas? Foto: lolostock / Getty Images

Misli in čustva

 
Ali smo gospodarji svojega uma ali on nadzoruje nas? Seveda vsi potrebujemo intelekt. Z njegovo pomočjo namreč rešujemo vprašanja, naloge in izzive, s katerimi se srečujemo na vsakodnevni ravni. Težava nastopi, ko dovolimo, da naš um prevzame vajeti in nas vodi od ene do druge zadeve, brez da bi se sami odločili za to. Vemo, da dobivamo ideje in zamisli prek misli, ki so na nek način v energijo manifestirana usmeritev našega uma. Vse misli pa niso zmeraj koristne niti prijetne. V tem smislu je prav, da sami izbiramo, katerim bomo posvetili pozornost, jih intelektualno ohranjali naprej, jih mogoče še poglobili, katere pa bomo cenzurirali. Za to je potrebna določena mera samodiscipline, samozavedanja in samorefleksije, sicer se lahko zgodi, da bomo živeli pod taktirko našega uma, ki ne bo izbiral, kaj je za nas prijetno, boljše, bolj koristno itd., temveč bo deloval na osnovi naših preteklih vzorcev. Čustva so posledica misli.  To, kar mislimo, občutimo. Torej, telo nam preko občutkov in čustev natančno sporoča, kje je dobro, da kaj spremenimo, kje pa smo na dobri poti.
 

Eterična higiena

 
Ljudje smo bitja navad in razvad. Naš um ima tendenco, da zelo hitro avtomatizira naše ponavljajoče vzorce in le-ti lahko tako že po 21 dneh rednega izvajanja postanejo naša navada. Če se tej navadi, kljub temu da vemo, da je za nas škodljiva, ne moremo upreti, pravimo, da smo odvisni. Odvisnost in navezanost pa sta bolezni sodobnega človeka, ki je pretežno izgubil povezavo s svojim duhom in živi le fizično izkušnjo. Torej, če želimo začutiti še drugo dimenzijo sebe, poleg fizične tudi duhovno-eterično, je treba, v kolikor smo jih razvili, odpraviti vse odvisnosti. Tukaj je govora o alkoholu, drogah in kajenju, ki so najpogostejše. Nadalje je z vidika eterične higiene potrebno vsakodnevno tuširanje, saj na ta način čistimo energijsko telo vsakodnevnega stresa. Za naše fizično okolje, kjer se nahajamo; bodisi v službi ali doma, je prav tako smiselno upoštevati nekaj napotkov energijske znanosti, ki jih zelo dobro razlaga Feng shui.
 

Dobri medčloveški odnosi

 
Dokazano je, da je kvaliteta medčloveških odnosov tisti pokazatelj, ki kaže, kako izpolnjeno in radostno bomo živeli. Slabi odnosi, za katere si ne prizadevamo, da bi jih izboljšali ali prekinili, lahko kot črv načenjajo našo notranjost. Na videz lahko živimo svoje življenje, ki je lahko polno aktivnosti, dosežkov itd., vendar če nimamo ob tem trdnih odnosov, ne glede ali gre za poslovne ali zasebne, nas bo na neki točki to pričelo obremenjevati. Zato se splača potruditi, tudi kadar ni najlažje, narediti vedno nekaj v smeri sočutja, miline in ljubezni. To nas ohranja v dobri vibraciji vsega z vsem.
image_alt
Najlepše peščene plaže na svetu

 

Življenjski stil in preživetje

 
Dokler niso zadovoljene potrebe, kot so varnost, zmožnost normalne prehrane in dovolj počitka, ne moremo vzdrževati harmonije in ravnovesja. Takrat je vsak naš korak vedno podrejen reševanju socialne ali gmotne stiske. Prav tako pretirano veseljačenje, življenje na veliki nogi, pretiravanje z delom, itd. niso dobra popotnica za uravnoteženo, zadovoljno in radostno življenje.
 
Kot nas uči GAIA: balance is everything.
 

Več iz rubrike