Prednosti in slabosti dela finančnega svetovalca

Kaj menite o karieri finančnega svetovalca? Bi priporočali to poslovno pot mladim?
Fotografija: Kot vsaka kariera tudi ta pride s svojimi problemi. Vedeti moramo, da govorimo o eni najbolj stresnih industrij. Foto: Shutterstock
Odpri galerijo
Kot vsaka kariera tudi ta pride s svojimi problemi. Vedeti moramo, da govorimo o eni najbolj stresnih industrij. Foto: Shutterstock

Kariera finančnega svetovalca je tako kot druge kariere lahko zelo uspešna, ima pa tudi svoje izzive, na katere morate biti pripravljeni. Delo finančnega svetovalca ponuja širok spekter priložnosti, ki jih drugje ne morete dobiti.
 

Prednosti
 

Prednosti ne najdemo le pri potencialnem zaslužku. Sektor, če se opremo na statistiko za ZDA, ki jo bom uporabil zaradi dostopnosti podatkov, naj bi v prihodnjih petih letih rasel s povprečno letno stopnjo 15 odstotkov, kar je približno dvakrat hitreje od povprečja trga.

Veliko prednost najdemo tudi pri dajanju koristnih nasvetov. Dober finančni svetovalec ni samo tisti, ki vam ustvari pozitiven donos, ampak predvsem tisti, ki poskrbi, da ste primerno zaščiteni, dovolj varčujete, vam optimizira stroške, razprši naložbe in poskrbi, da mirno spite. Največja vloga finančnega svetovalca pa je v izobraževanju svojih strank, saj lahko na koncu tudi brez njegove pomoči najdejo pravo rešitev. Zato je na mestu mnenje, da bi uspeh finančnih svetovalcev lahko merili z uspešnostjo njihovih strank.

Delo osebnega finančnega svetovalca je torej lahko sila zanimivo in prinese veliko prednosti. Foto: Shutterstock
Delo osebnega finančnega svetovalca je torej lahko sila zanimivo in prinese veliko prednosti. Foto: Shutterstock
Še ena prednost je neomejen potencial zaslužka. Ljudje iz te stroke so lahko plačani po urni postavki, po letnih svetovalnih pogodbah, glede na vstopne in upravljavske stroške ali pa s kombinacijo vsega. Čeprav se plačilo od svetovalca do svetovalca razlikuje, je višina zaslužka odvisna le od njegovih uspehov na trgu. Vse to seveda pride tudi z veliko kreativnosti, ki jo lahko uporabljajo svetovalci pri svojem delu. In ne nazadnje, v tem poslu je potrebne ogromno samodiscipline.
 

Slabosti
 

Kot vsaka kariera tudi ta pride s svojimi problemi. Vedeti moramo, da govorimo o eni najbolj stresnih industrij. Gre za ciklični sektor, ki je sočasno prepleten z uspehi (obveznimi za dolgotrajno kariero) tako na domačem kot tujih trgih.

Finančni svetovalci morajo med drugim biti dobri psihologi, saj spoznajo celotno življenjsko zgodbo svojih strank in so prvi, ki slišijo tudi negativne zgodbe, tako iz življenja strank kot povezane z morebitnimi negativnimi gibanji na trgu.

A ob vsem naštetem bi kot glavno slabost izpostavil začetek kariere na tem področju. Večina svetovalnih podjetij ima svoje norme, ki jih morajo svetovalci izpolnjevati; in dokler si novinci ne ustvarijo dovolj kakovostne baze strank in je ne začnejo širiti s priporočili obstoječih strank, so zaslužki zelo omejeni. 
Delo finančnega svetovalca ponuja širok spekter priložnosti, ki jih drugje ne morete dobiti. Foto: Shutterstock
Delo finančnega svetovalca ponuja širok spekter priložnosti, ki jih drugje ne morete dobiti. Foto: Shutterstock
  Tisti, ki se ne ukvarjajo več s finančnim svetovanjem, sektor večinoma opisujejo kot zelo stresen, nedonosen in časovno izjemno zahteven. Za začetnike je prvih nekaj let po navadi izredno težkih in zato vztrajajo le redki posamezniki. Tisti, ki ostanejo, pa ta poklic v veliki večini opravljajo do konca življenja. Torej ne gre le za poklic, ampak način življenja.

Delo osebnega finančnega svetovalca je torej lahko sila zanimivo in prinese veliko prednosti. Vendar so začetki pogosto povezani z veliko neuspehi, veliko stresa in marsikdaj tudi podpovprečnimi zaslužki. No, do trenutka, ko se svetovalec izkaže na trgu. A kljub temu si velja zapomniti, da se posamezniki, ki vztrajajo na tej poti, takemu načinu dela in znanju, ki ga pridobijo in delijo s svojimi strankami, na dolgi rok ne bi nikoli odpovedali.

Več iz rubrike

Komentarji: