Obstaja več vrst meditacije. Katera je primerna zame?

​Zakaj bi meditiral/a podjetnik/ca? – 2. del.
Fotografija: FOTO: GaudiLab / Shutterstock
Odpri galerijo
FOTO: GaudiLab / Shutterstock

V prvem članku smo govorili o tem, zakaj je meditacija odlično orodje urjenja lastnega samo-opazovanja. Predvsem smo govorili o tem, zakaj je sposobnost samo-opazovanja tako ključna za podjetnika, ki želi biti strokoven, kvaliteten in uspešen pri svojem delu.
 
Prepričana sem, da pravo strokovnost v svojem poslu pridobimo z leti izkušenj na določenem področju delovanja. Izkušnje in strokovnost prav tako pridobimo z lastno prakso čuječega opazovanja sebe pri opravljanju svojega posla. Pa ne samo opazovanja, tudi spreminjanja sebe na podlagi opazovanja. Morda se sliši komplicirano ali pa celo brezpredmetno. Zakaj bi opazovali sebe pri svojem delu? Zakaj bi se spreminjali?
image_alt
Kdo smo mi v resnici?
 
Če sem iskrena, to v praksi ni enostavno. Ljudje nismo navajeni opazovati in zaznavati okolja, ljudi in življenja v prvi vrsti iz sebe. Običajno človek življenje gleda in vrednoti kot nekaj zunaj njega/nje. Življenje je nekaj zunanjega, kar se mu/ji dogaja in na to nima vpliva. Misli, da nima vpliva na to, kako se v določenih situacijah počuti in kako se odziva nanje. Pa je res tako? Je res to pogled človeka, ki opolnomočeno vodi sebe, svoje življenje in podjetje?
 
Moj namen tega članka je, da vas spodbudim, da pogledate na meditacijo še iz drugega zornega kota. Kot orodje, ki vam lahko služi v prvi vrsti za iskreno opazovanje sebe in svojih odzivov na okolje. Z namenom, da lahko prepoznate tiste odzive, ki vam ne služijo več in vam zmanjšujejo uspešnost in zadovoljstvo na različne načine.
 

Katera meditacije je prava?

 
Svetujem vam, da začnete z meditiranjem tako, da vam je udobno in predvsem dostopno. Dostopno vašemu trenutnemu stanju uma in tudi nivoju obremenjenosti / stresa. Pomembno je, da najdete takšen način, ki vam bo dal motivacijo, da se ne ustavite že takoj po dveh poskusih.
FOTO: Shutterstock
FOTO: Shutterstock
 
Podjetnikom, ki začnejo z meditacijo običajno svetujem ta dva tipa preprostih meditacij:

Vodena meditacija
 
Priporočam, da začnete s poslušanjem vodenih meditacij. Vodena meditacija je oblika meditacije, kjer vas vodi glas skozi postopek. Ta glas vam nežno daje navodila kaj storiti in kaj si predstavljati. Pri tej meditaciji se zgolj osredotočite na glas, ki vam pripoveduje zgodbo. Zgodbe so različne; lahko vas oseba, ki vodi meditacijo pelje na sprehod v gozdu ali nekam v naravo. Že sama predstava, da se nahajate v naravi, bo blagodejno vplivala na vas in vaš nivo sproščenosti.
image_alt
Drugo mnenje: Kako investirati v pokoju?
 
Šele, ko nekaj časa vadite z vodeno meditacijo, lahko poskusite z »nevodeno« meditacijo, ki je brez glasu ali navodil. Tukaj samo meditirajte ob kakšni umirjeni glasbi ali pa glejte plamen sveče.

Čuječnost

Čuječnost pomeni, da ste v celoti prisotni v trenutku tukaj in zdaj. To pomeni, da je vaš um trenutno napolnjen le s čutnimi informacijami okoli vas - kaj čutite, slišite, vonjate, okusite in vidite. Koncentracija na to, kaj v danem trenutku čutite, je odličen način za izklop iz preteklosti in prihodnosti ali česarkoli, kar imate običajno premlevate v svojih mislih. Pri tem lahko uporabljate meditacije pozornosti. Ko ste že bolj vešči zaznavanja, lahko meditacije čuječnosti izvajate tudi sami, tako, da se večkrat na dan namensko ustavite, zaprete oči in se osredotočite na to, kar čutite na svoji koži, kako ste npr. v svojem telesu, kaj vonjate, kaj slišite,...
 
Oba tipa meditacij lahko najdete na spletu.
 

Kaj narediti, ko vidite, da se stežka umirite? Je res v tem primeru meditacija nemogoča za vas?

 
Stres in posledično nemirne misli so zelo pogost izziv vsakega človeka v današnjem svetu, seveda tudi podjetnika. Ogromno je podjetnikov, ki zvečer, ko zaključijo dan, le stežka umirijo svoj hiter miselni tok. To pomeni, da resnično nikoli niso čuječi, v tem trenutku tukaj in zdaj, ker stalno razmišljajo bodisi o svoji preteklosti in temu, kaj jih čaka v prihodnosti. To stanje pomeni konstanten “boj ali beg” za vaš živčni sistem.
 
Ravno to kar opisujem je rdeč alarm, ki opozarja, da je čas, da sprostimo naš hiter um. To ne pomeni utapljanje v adrenalinu in neki trenutni omami, ampak iskreno ukvarjanje z našim umom.
image_alt
Inflacija navzgor; cene življenjskih potrebščin višje
 
V takšnem primeru se je pokazalo, da je odlična alternativa meditaciji čuječe opazovanje sebe. Tudi to lahko vzamemo kot tip meditacije za začetnike, kot sem opisala zgoraj. Zavestno se v dnevu ustavite in odstranite iz dosega roke svoje tehnične pripomočke, kot so telefoni, tablice, računalniki, ipd. Opazujte kaj se dogaja okoli vas in z vami. Osredotočite se na to, kar čutite in zgolj opazujte, brez sodbe. Priporočam tudi, da si opazovanja zapišete in vodite nekakšen dnevnik čuječnosti.
 
Za dodatno spodbudo vam povem, da večina podjetnikov, ki vnese v svoje življenje meditacijo, poroča, ne samo o osvoboditvi težkega bremena, ki ga prinaša vsakodnevni stres, ampak tudi in predvsem o novi dimenziji njihovega podjetniškega ustvarjanja in uspeha.
 

Več iz rubrike