Inflacija navzgor; cene življenjskih potrebščin višje

Po prvi oceni je območje z evrom maja beležilo dveodstotno letno stopnjo inflacije. Cene življenjskih potrebščin so se aprila zvišale za 1,6 odstotka.
Fotografija: FOTO: Shutterstock
Odpri galerijo
FOTO: Shutterstock

Največji vpliv na inflacijo je imela energija, ki je bila po prvi oceni v povprečju za 13,1 odstotka dražja kot maja lani. Majska 13,1-odstotna rast cen energije je sledila 10,4-odstotni podražitvi v aprilu. Storitve so bile maja dražje za 1,1 odstotka (aprila za 0,9 odstotka), neenergetske industrijske dobrine za 0,7 odstotka (aprila za 0,4 odstotka), hrana, alkohol in tobak pa za 0,6 odstotka, kar je enako kot aprila.

Mesečna stopnja inflacije v območju z evrom v maju je ocenjena na 0,3 odstotka. Energija je bila po prvi oceni maja za 0,7 odstotka dražja kot aprila, hrana, alkohol in tobak za 0,3 odstotka, cene storitev in neenergetskih industrijskih dobrin pa so bile višje za 0,2 odstotka.

image_alt
Kako bodo vlade reševale gospodarsko škodo?

Večina držav z evrom je zabeležila inflacijo, merjeno s harmoniziranim indeksom cen življenjskih potrebščin, le v Grčiji so se življenjske potrebščine pocenile, in sicer na letni ravni za 1,1 odstotka in na mesečni za 0,2 odstotka.

Najvišjo letno rast cen so zabeležili Luksemburgu (4,0 odstotka), Litvi (3,5 odstotka), Estoniji (3,1 odstotka) in Avstriji (3,00 odstotka), najvišjo mesečno rast pa na Malti (1,3 odstotka), Estoniji (0,9 odstotka) ter v Sloveniji in na Slovaškem (po 0,7 odstotka). Slovenija je imela maja 2,2-odstotno letno inflacijo.
FOTO: Shutterstock
FOTO: Shutterstock

 

Stopnja brezposelnosti v območju evra aprila osemodstotna


V območju z evrom je bila aprila stopnja brezposelnosti po sezonsko prilagojenih podatkih osemodstotna. To je 0,1 odstotne točke manj kot marca in 0,7 odstotne točke več kot aprila lani. V EU je ostala pri 7,3 odstotka, kar je 0,6 odstotne točke več kot v enakem obdobju lani, je danes še objavil Eurostat.

Po oceni evropskega statističnega urada, ki uporablja anketno metodo merjenja brezposelnosti, je bilo aprila v EU brezposelnih 15,380 milijona oseb, od tega v državah z evrom 13,030 milijona.

Na mesečni ravni se je v uniji število brezposelnih zmanjšalo za 165.000, v evrskem območju pa za 134.000. V letni primerjavi je bilo v uniji 1,406 milijona več brezposelnih, v območju z evrom pa za 1,275 milijona več.

image_alt
Pošta Slovenije preizkusila dostavo pošiljke z dronom

Aprila je bilo v EU brezposelnih 2,939 milijona mlajših od 25 let, od tega jih je bilo 2,348 milijona v državah s skupno valuto. Stopnja brezposelnosti med mladimi je bila aprila v uniji 17,1-odstotna, v državah z evrom pa za 0,1 odstotne točke višja, kar je enako kot mesec prej.

Stopnja brezposelnosti med ženskami je bila aprila v EU pri 7,6 odstotka, v evrskem območju pa pri 8,4 odstotka. Med moškimi je bila stopnja brezposelnosti v celotni povezavi sedemodstotna, v območju skupne valute pa pri 7,7 odstotka.

Slovenija se uvršča med članice z nižjo brezposelnostjo. Aprila je bila stopnja brezposelnosti po podatkih Eurostata 5,2-odstotna, kar je enako kot marca in kot aprila lani.

Več iz rubrike