Pošta Slovenije preizkusila dostavo pošiljke z dronom

Pošta Slovenije je v sodelovanju s slovenskim podjetjem OneDrone izvedla prvi poskusni let z brezpilotnim letalnikom, ki je dostavil pošiljko na Vršič.
Fotografija: Brezpilotni letalnik oziroma dron, ki ga uporablja Pošta Slovenije. Foto: Pošta Slovenije
Odpri galerijo
Brezpilotni letalnik oziroma dron, ki ga uporablja Pošta Slovenije. Foto: Pošta Slovenije

Kot so danes sporočili iz Pošte Slovenije, številna podjetja po svetu z droni že uspešno dostavljajo najrazličnejše pošiljke, trenutna evropska zakonodaja pa letenja izven vidnega polja medtem še ne omogoča.
 
Pošta se želi po navedbah generalnega direktorja Tomaža Kokota aktivno vključevati v proces oblikovanja predpisov, ki urejajo letenje in upravljanje z brezpilotnimi letalniki v Sloveniji, z jasnim ciljem iskanja novih poslovnih priložnosti. Tehnologija to že dlje časa omogoča, zatika pa se pri regulativah, ki urejajo zračni prostor. Trenutno namreč v evropskem prostoru ni veliko manevrskega prostora za množično izvedbo tovrstnih dostav.
Foto: Pošta Slovenije
Foto: Pošta Slovenije

 
»Potenciali uporabe dronov v dostavi so za najrazličnejše namene. Od dostave laboratorijskih vzorcev iz oddaljenih področij, dostave dobrin iz ladij na kopno, celo do dostave spletnih nakupov končnim kupcem. Tukaj vidimo velik potencial tudi v Pošti Slovenije, in sicer tudi za segment pri dostavi spletnih nakupov, kot storitev z najvišjo dodano vrednostjo,« je poudaril Kokot.
 
image_alt
Slovenija z največjim upadom zračnega prometa

Med glavne prednosti uporabe tovrstnih vozil V Pošti Slovenije štejejo zmanjšanje onesnaževanja, optimiziranje logističnih poti, hitro dobavljivost nujnih dobrin, materialov na težko dostopna in oddaljena področja in podobno. Velik potencial predstavlja tudi oskrba in dostava poštnih pošiljk gorskim postojankam in planinskim kočam, v nasprotni smeri pa odvoz odpadkov v dolino. Podobno velja tudi za dostavo zdravil in medicinskih pripomočkov v nujnih primerih.
 
Foto: Pošta Slovenije
Foto: Pošta Slovenije
Na področju razvoja dostave z brezpilotnimi letalniki po pojasnilih svetovalca poslovodstva Pošte Slovenije Marjana Osvalda prednjačijo predvsem tehnološko naprednejše države, in sicer ZDA, Kitajska, Nova Zelandija, Avstralija, Nemčija in Švica, ter podjetja, kot so Alibaba, Amazon, Google. Kitajska naj bi po napovedih dostavo z droni, ki bodo lahko prenesli eno tono do 1500 kilometrov daleč, začela že leta 2025.
 
»Tudi v EU imamo ambiciozne načrte, Evropska komisija vidi prihodnost brezpilotnih letalnikov v kmetijstvu, energetiki, nadzoru javnega reda in miru ter v spletni trgovini in mobilnosti nasploh,« je dejal Osvald.
 
image_alt
Bitcoin do okolja bolj prijazen od bančnega sistema (in zlata)

Po napovedih direktorja inovacij pri Pošti Slovenije Kristijana Perčiča so nadaljnji koraki družbe na tem področju povezani s sodelovanjem pri razvojno-raziskovalnih in inovacijskih projektih, demonstracijskih projektih za vzpostavitev okolij, v katerih se avtonomne dostave lahko izvajajo, ter vzpostavitvi oziroma pridružitvi konzorciju večjih slovenskih podjetij, ki na področju komercialne uporabe avtonomnih letalnikov in drugih avtonomnih vozil vidijo priložnosti za kreiranje poslovnih modelov prihodnosti. Ob tem pa so, tako Perčič, pripravljena s svojimi dosedanjimi izkušnjami vplivati na kreiranje trenutno aktualne zakonodaje.
 

Več iz rubrike

ikonomija

Ameriški poziv Applu in Googlu naj umakneta TikTok

Kitajskemu družbenemu omrežju očitajo, da krši pogoje o dostopu do podatkov uporabnikov. Odprle naj bi se možnosti umika aplikacije iz spletnih trgovin.

ikonomija

Zaradi nakita morda ne bo smel nastopiti na domači dirki

Krovna zveza Formule 1 je že pred časom zahtevala, da Hamilton zaradi varnosti odstrani del nakita, ki ga nosi - gre za uhan oziroma okrasni vijak v nosu.

ikonomija

H&M skrbi, da bomo zaradi podražitev manj zapravljali za oblačila

Družba H&M beleži rast dobička, koristi pa imajo od močnega okrevanja po pandemiji covida-19, ki je pred letom dni v tem času močno vplivala na poslovanje.

ikonomija

Nemški delodajalci in potrošniki so zaskrbljeni

Nemški raziskovalni inštitut GfK ugotavlja, da je razpoloženje nemških potrošnikov doseglo najnižjo raven od leta 1991, odkar merijo kazalnik zaupanja.

Komentarji: