Pošta Slovenije preizkusila dostavo pošiljke z dronom

Pošta Slovenije je v sodelovanju s slovenskim podjetjem OneDrone izvedla prvi poskusni let z brezpilotnim letalnikom, ki je dostavil pošiljko na Vršič.
Fotografija: Brezpilotni letalnik oziroma dron, ki ga uporablja Pošta Slovenije. Foto: Pošta Slovenije
Odpri galerijo
Brezpilotni letalnik oziroma dron, ki ga uporablja Pošta Slovenije. Foto: Pošta Slovenije

Kot so danes sporočili iz Pošte Slovenije, številna podjetja po svetu z droni že uspešno dostavljajo najrazličnejše pošiljke, trenutna evropska zakonodaja pa letenja izven vidnega polja medtem še ne omogoča.
 
Pošta se želi po navedbah generalnega direktorja Tomaža Kokota aktivno vključevati v proces oblikovanja predpisov, ki urejajo letenje in upravljanje z brezpilotnimi letalniki v Sloveniji, z jasnim ciljem iskanja novih poslovnih priložnosti. Tehnologija to že dlje časa omogoča, zatika pa se pri regulativah, ki urejajo zračni prostor. Trenutno namreč v evropskem prostoru ni veliko manevrskega prostora za množično izvedbo tovrstnih dostav.
Foto: Pošta Slovenije
Foto: Pošta Slovenije

 
»Potenciali uporabe dronov v dostavi so za najrazličnejše namene. Od dostave laboratorijskih vzorcev iz oddaljenih področij, dostave dobrin iz ladij na kopno, celo do dostave spletnih nakupov končnim kupcem. Tukaj vidimo velik potencial tudi v Pošti Slovenije, in sicer tudi za segment pri dostavi spletnih nakupov, kot storitev z najvišjo dodano vrednostjo,« je poudaril Kokot.
 
image_alt
Slovenija z največjim upadom zračnega prometa

Med glavne prednosti uporabe tovrstnih vozil V Pošti Slovenije štejejo zmanjšanje onesnaževanja, optimiziranje logističnih poti, hitro dobavljivost nujnih dobrin, materialov na težko dostopna in oddaljena področja in podobno. Velik potencial predstavlja tudi oskrba in dostava poštnih pošiljk gorskim postojankam in planinskim kočam, v nasprotni smeri pa odvoz odpadkov v dolino. Podobno velja tudi za dostavo zdravil in medicinskih pripomočkov v nujnih primerih.
 
Foto: Pošta Slovenije
Foto: Pošta Slovenije
Na področju razvoja dostave z brezpilotnimi letalniki po pojasnilih svetovalca poslovodstva Pošte Slovenije Marjana Osvalda prednjačijo predvsem tehnološko naprednejše države, in sicer ZDA, Kitajska, Nova Zelandija, Avstralija, Nemčija in Švica, ter podjetja, kot so Alibaba, Amazon, Google. Kitajska naj bi po napovedih dostavo z droni, ki bodo lahko prenesli eno tono do 1500 kilometrov daleč, začela že leta 2025.
 
»Tudi v EU imamo ambiciozne načrte, Evropska komisija vidi prihodnost brezpilotnih letalnikov v kmetijstvu, energetiki, nadzoru javnega reda in miru ter v spletni trgovini in mobilnosti nasploh,« je dejal Osvald.
 
image_alt
Bitcoin do okolja bolj prijazen od bančnega sistema (in zlata)

Po napovedih direktorja inovacij pri Pošti Slovenije Kristijana Perčiča so nadaljnji koraki družbe na tem področju povezani s sodelovanjem pri razvojno-raziskovalnih in inovacijskih projektih, demonstracijskih projektih za vzpostavitev okolij, v katerih se avtonomne dostave lahko izvajajo, ter vzpostavitvi oziroma pridružitvi konzorciju večjih slovenskih podjetij, ki na področju komercialne uporabe avtonomnih letalnikov in drugih avtonomnih vozil vidijo priložnosti za kreiranje poslovnih modelov prihodnosti. Ob tem pa so, tako Perčič, pripravljena s svojimi dosedanjimi izkušnjami vplivati na kreiranje trenutno aktualne zakonodaje.
 

Več iz rubrike

ikonomija

Pametne igrače: podpora otrokovemu razvoju ali resna grožnja?

Umetna inteligenca prodira v vse pore človekovega delovanja. Na trgu je tudi čedalje več igrač, ki delujejo na njeni osnovi. Kako varna je njihova uporaba?

ikonomija

Senzacionalen preboj: Razvili kvantni računalnik velik kot kovanec

Nekateri strokovnjaki menijo, da bi se lahko kvantni računalniki za komercialno uporabo na trgu pojavili že čez pet let.

ikonomija

Japonska 3D mačka mijavka na mimoidoče

Japonska 3D mačka je obnorela internet in postala prava senzacija, na Twitterju ima že skoraj 20.000 sledilcev.

ikonomija

Med kandidati za Amazonov startup leta tudi slovenski PlanetCare

Zmagovalec natečaja Launchpad bo prejel nagrado v višini 100.000 evrov. Od 1800 podjetij iz 26 evropskih držav je ostala le še peterica.

Komentarji: