Ljudje smo tako močni, kot je močan naš najšibkejši člen

Ko stopimo na duhovno pot, se povečujejo tako naše kreposti kot pregrehe. Zato je gradnja značaja zelo pomemben vidik izboljševanja sebe.
Fotografija: Razvijajmo poštenost do sebe in do drugih / FOTO: Getty Images
Odpri galerijo
Razvijajmo poštenost do sebe in do drugih / FOTO: Getty Images

Mojster Choa Kok Sui je razvrstil pet glavnih vrlin, s katerimi lahko izboljšamo svojo samopodobo in osebnost. Vrlina je opredeljena kot lastnost našega vedenja in obnašanja, ki prikazuje razvitost naše osebnosti.
 

Ljubeča prijaznost in neškodovanje

 
Ljudje, ki osvojijo to vrlino, se ne jezijo, ne sovražijo in tudi ne čutijo potrebe po maščevanju. Odpuščanje in sprejemanje sta osnovni in najpomembnejši tehniki za razvijanje te vrline.
image_alt
3 napake pri osebnih financah, ki jih kriza razgali
 
Področja, ki jih moramo usvojiti:
  • Do sebe: kar pomeni, da moramo opustiti negativne misli in občutke, ki so usmerjene proti nam samim ter vse oblike samokritiziranja in samoponiževanja.
  • Do drugih: opustiti moramo negativne misli, kritiziranje, jezo, sovraštvo, slabonamerna dejanja - gre torej za kakršnokoli negativnost v mislih, besedah ali dejanjih v odnosu do drugih.

Velikodušnost in ne-kraja

 
Premagati moramo pohlep. Seveda je želja po obilju in bogastvu dobra, vendar le, če je ta prisotna v pravšnji meri in ni prevladujoča sila, ki nas motivira. Tukaj je predvsem potrebno usvojiti opustitev vsake težnje h kraji ali k zlorabljanju tuje lastnine, ki je lahko materialna, finančna, čustvena, intelektualna ali spolna.
 

Poštenost, objektivnost, natančno zaznavanje in pravilno-točno izražanje

 
Če se želimo izboljševati na teh področjih, je zelo pomembno, da se izogibamo vraževerju in hitrim sodbam ter odločitvam in raje celostno ocenimo znanja in informacije, s katerimi pridemo v stik. Ohranimo in izluščimo le najboljše in verodostojno ter dosledno sledimo temu. Zaradi poplave informacij, ki vladajo v današnjem svetu, lahko hitro zaidemo, izgubimo pravo smer, razumevanje in tako bistveno počasneje napredujemo do našega cilja. Če nimamo odprtega uma in smo premalo fleksibilni v razmišljanju, se težje prilagajamo ter sprejemamo spremembe. Izogibati se je tudi pomembno lažem in nepravim idejam.
FOTO: Shutterstock
FOTO: Shutterstock
 
Glavni področji, ki ju moramo usvojiti, sta poštenost do drugih (odstraniti moramo zlonamerne laži) in do sebe (brez napihovanja, samokritiziranja in ponosa). Pomembno je tudi odstraniti vraževerna prepričanja, izmišljene ideje in slabo razločevanje dejstev.
 

Nelenoba, osredotočenost na cilj in vztrajanje z nenehnim trudom

 
To je ena glavnih težav pri duhovnem razvoju v sodobnem svetu. Živimo v svetu polnem dražljajev, bodisi prek televizije, pametnih telefonov, video igric, interneta, družabnih omrežij in drugih dejavnosti, ki pritegnejo pozornost in so zelo močno zasvojljive. Nekoč ljudje niso imeli toliko vsega na razpolago in jim je bilo zato bistveno lažje ohranjati osredotočenost pri delu in nenehnem trudu. Dejavnosti, ki bi lahko odvrnile od duhovnega razvoja in pomembnejših življenjskih nalog, praktično ni bilo ali pa jih je bilo zelo malo.

Danes je naša naloga, da se naučimo razločevati med pomembnimi in nepomembnimi dejavnostmi, sicer lahko zelo hitro postanemo površni, plitki in svoj čas porabljamo za stvari, ki nam ne bodo prinesle osebnega razvoje temveč samo užitek.
image_alt
Zakaj in kako se s partnerjem pogovarjati o denarju?
 
Dejavnosti, ki so kradljivci našega kvalitetnega časa, se morajo odstraniti ali vsaj omejiti na minimum in se moramo bolj dosledno osredotočati na to, kar nam bo pomagalo pri našemu razvoju in napredovanju. Vprašati se moramo kaj bo spodbudilo, pospešilo in izboljšalo moj osebni in duhovni razvoj?
 
Glavna področja, ki jih moramo usvojiti so: opustitev vseh oblik lenobe (duhovne, fizične in čustvene), zamujanje, izogibanje odgovornostim, neizpolnjevanje svojih obljub in obveznosti, ...
 

Zmernost in nepretiravanje

 
Pomembno je izogibanje nekoristnim željam in vsem odvisnostim. Z željami seveda ni nič narobe, saj so generator energije, paziti moramo samo toliko, da nas ne zasužnjijo. Seveda pa obstajajo tako koristne, kot nekoristne želje in odvisnosti.
 
Nekaj koristnih želja:
  • zagotoviti družini dobro, rastoče in ljubeče življenje;
  • želja po izobrazbi;
  • želja po karieri, ki prispeva k višjemu dobremu tega planeta;
  • želja, da bi imeli naši otroci srečno otroštvo in odraslost;
  • želja po osebnem in duhovnem napredovanju,...
Pri nekoristnih željah se moramo predvsem paziti tega, da jih ne razvijamo predolgo, saj nas lahko zasužnjijo in postanejo slabe odvisnosti. Če se zapletemo v karmični vozel, se v telesu začnejo pojavljati težave in lahko traja dolgo časa, da se duša loči od zasužnjenosti. Izogibajmo se torej slabim navadam in zasvojenostim.
image_alt
Če želite biti zares srečni, se ne jemljite preresno
 
Glavna področja, ki jih moramo usvojiti so izogibanje pretirani nagnjenosti k odvisnosti od kajenja, alkohola, drog, hrane, spolnosti, iger na srečo in podobno.
 
Če bomo vztrajni, odločeni in si ves čas prizadevali, se bo naš razvoj in trud kmalu pokazal skozi načine delovanja, razmišljanja, skozi misli, besede in dejanja.
 
Vizija, odločnost, doslednost ter tako naj bo!
 

Več iz rubrike