Zakaj in kako se s partnerjem pogovarjati o denarju?

Kakšen je naš odnos do denarja in kako bo to vplivalo na naš odnos, je odvisno od naše vzgoje.
Fotografija: Komunikacija med partnerjema je bistvenega pomena / FOTO: Shutterstock
Odpri galerijo
Komunikacija med partnerjema je bistvenega pomena / FOTO: Shutterstock

Finance so eno od ključnih področij v partnerstvu, kjer poznamo različne pristope – od skupnih financ, ločenih financ, pa tudi hibrida, ko imata partnerja skupen le del denarja.
 
Četudi denar v partnerski zvezi običajno ni neposreden krivec za nesoglasja, pa na odnos med partnerjema vpliva to, kako mi vidimo partnerjevo prepričanje in ravnanje z osebnimi financami. Praksa namreč vedno znova pokaže, da so prevelike razlike v prepričanjih lahko precejšna ovira za dosego ciljev. Še posebej takrat, ko bi morala oba delovati v skupni smeri.
 

Nekateri varčujejo, drugi zapravljajo …

 
Neredko se zgodi, da ima vsak od partnerjev drugačen slog upravljanja z denarjem. Nekateri varčujejo, drugi zapravljajo. Morda niste vedeli, a vendar nam je to ali smo varčevalec ali zapravljivec, položeno že v zibelko. Nekateri se dobro počutijo, če so zadolženi, spet drugi se na moč izogibajo temu, da bi se sploh zadolžili. Nekateri so usmerjeni v investiranje, drugi niti pomislijo ne, da bi se s tem ukvarjali. Potem pa imamo tukaj še eno pomembno razliko – en partner je recimo usmerjen k dolgoročnim ciljem, drug partner pa si želi živeti za danes.
image_alt
Če želite biti zares srečni, se ne jemljite preresno
 
Redko najdemo par, kjer imata oba partnerja enake vrednote in stališča do upravljanja osebnih financ. Glede na splošno prepričanje, da se nasprotja privlačijo, se tako v številnih partnerskih odnosih pojavijo finančni izzivi, ki tako ali drugače pretresajo mirno življenjsko plovbo.
 

Kako odpraviti finančna nesoglasja?

 
Denar je eden izmed dveh najpogostejših razlogov za ločitve. Denar tako zelo zapleta medsebojne odnose, da pogosto pride do tega, da partnerja raje »skočita s skupne barke«, kot da bi se poskušala pogovoriti. Denar je izjemno osebna zadeva, še posebej pri parih, ki so pred vstopom v partnersko zvezo nekaj let živeli sami. Seveda vzame čas, da se navadimo na skupne finance in kompromise, zato smo vam v nadaljevanju pripravili nekaj korakov, ki vam bodo pomagali uspešno upravljati morebitne konflikte, še preden se te sprevržejo v pravo vojno.
 
Eden od partnerjev naj vodi vajine osebne finance: Ni pomembno kdo, pomembno je, da eden prevzame vodenje osebnih financ. Seveda pa se je potem o skupnih ciljih, investicijah in večjih nakupih, potrebno odločati skupaj. Tudi mesečni proračun zastavita skupaj. Če nekdo vodi družinski proračun, še ne pomeni, da mora drugi samo sedeti in vse sprejemati.
image_alt
Telo je senca duše
 
Vajine finančne cilje redno osvežujta: Vsake tri mesece in tudi vsako leto, preglejta vajine finančne cilje, pri čemer morata imeti oba jasen vpogled, kam so usmerjene vaše osebne finance. In tudi vsak od vaju mora imeti svoj glas pri finančnem načrtovanju.
 
FOTO: GettyImages
FOTO: GettyImages
Sprejemajte:
Zavedajte se in sprejmite, da bodo vaše finančne cilje morda presenetile nepričakovane okoliščine (hišna popravila, potreba po novem vozilu in podobno), kar vam bo povzročilo finančni glavobol. Zato bodite fleksibilni in si zapomnite, da dokler bosta delovala kot ekipa, vaju nič ne ustavi.
 
Ne kuhajte zamere: V trenutku, ko eden od vaju porabi preveč, prehitro ali pa ne zapravi dovolj (ja, tudi to se zgodi!), ne dovolite, da vas ti negativni občutki preplavijo. Pogovorita se o težavi in naredita spremembe v smeri, da se bosta oba spet dobro počutila.
 

Kdaj torej spregovoriti o skupnih financah?

 
Tisti pravi trenutek, kdaj spregovoriti o skupnih financah se razlikuje od para do para. Zagotovo ne priporočamo, da to tematiko odprete kar na prvem zmenku, a tudi ni dobro čakati leta, preden se s partnerjem začnete pogovarjati o denarju. Naj se ta pogovori raje zgodi prej, kot kasneje, saj lahko predstavlja konkretno osnovo za dober odnos. Naj vaju denar ne loči, ampak vama pomaga na poti do ustvarjanja še lepše skupne prihodnosti.
image_alt
Kruta pravila kapitalističnega darvinizma

 

Več iz rubrike