Telo je senca duše

Naša identiteta je večino časa vezana na svet materije, katera vsakič znova obnovi občutek našega Jaza.
Fotografija: Foto: Shutterstock
Odpri galerijo
Foto: Shutterstock

Redko stopimo korak nazaj in vidimo ozadje, prazen prostor, ki v resnici zapolnjuje večino sobe, stavbe ali zunanjega razgleda. Kadar smo sposobni premkniti svoje zavedanje na percepcijo prostora, ki obdaja predmetni svet, nastopi občutek olajšanja. Prav tako pomembno je zaznavati ta prazni prostor tudi v umu. Ko nam uspe misli spustiti mimo in držati zavedanje na umu, ki obstaja pred mislimi (matriko naše osebne psihologije), začutimo takojšen občutek olajšanja.
 
V prostoru, ki je prazen, pred mislimi prebiva naša duša. Slišimo jo, ko utišamo um. Takrat smo doma. Smo mirni, izkušamo ravnovesje in občasne trenutke blaženosti. Takoj, ko se naš um zaplete z vsebino misli in spominov se tudi vsa občutja, ki so našteta zgoraj zmanjšajo ali jih celo zamenjajo napetost, nesigurnost, strah in nemir. Odvisno od tega katerim mislim dajemo v umu pozornost.

 

Zaznava praznega prostora


Stik s praznim prostorom lahko povečujemo z naslednjo mindfulness vajo, ki pomaga naše zavedanje premakniti iz materialnega sveta v prostor okoli objektov. Na primer, ko se pogledate v ogledalo, opazujte prostor okoli podobe vaše glave. V sobi namesto da ste pozorni na predmete, pohištvo ali ljudi oz. ostale vizualne objekte ohranjajte zavedanje na praznem prostoru. Po takih vajah, ki ni potrebno, da potekajo več kot nekaj minut, postopoma začnemo ustvarjati več in več tišine v umu in povečevati lep občutek v telesu.

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

 

Naš um je vključen v obdelavo vseh dogodkov, ki se nam v življenju odvijajo


Naše počutje, zdravje in notranji mir so odvisni od tega na kakšen način v umu dogodke predelujemo. Nikoli ni težava za naš stres zunanja okoliščina temveč je zmeraj odločilna naša notranja interpretacija okoliščine. Če želimo izkušati več miru in harmonije je vse kar moramo narediti disciplina, katerim mislim dajemo pozornost. Zavedati se moramo, da takoj, ko eni misli z zavedanjem ne namenimo pozornosti, se bo pojavila nova. In nova in tako naprej vedno znova in znova.
 

Ko se odvadimo priučenega razmišljanja se odpre polje novih uvidov


Foto: Getty Images/iStockphoto
Foto: Getty Images/iStockphoto
Ljudje smo skupek navad in razvad. Ko postanemo izbirčni katera navada, bodisi v obliki misli ali dejanja nas bo določala se dvignemo na nov nivo delovanja. Se začnemo bolj odpirati neskončnemu polju univerzalne inteligence, ki je povezana z našo dušo in preko nje s telesom.

Na naše fizično telo najbolj vpliva stanje uma. Zato se res velja potruditi in si večkrat vzeti čas za odkrivanje načinov, kako um utišati čim večkrat. Poleg premišljene izbire navad, ki nas določajo je tukaj pomembna tudi povezanost z naravo. Narava je naša učiteljica. Opazujmo jo bolj. Spoštujmo jo bolj in predvsem se od nje učimo.
 

Nekaj najpomembnejših vrlin, ki izgrajujejo in izboljšujejo karakter človeka


Kardinalne tri vrline so pravičnost, preudarnost in zmernost.

Vse tri so prisotne tako v starih spisih vzhodnih religij, kot v krščanski tradiciji. Gre za temeljne spiritualne vrednote, na katerih mora temeljiti razvoj človeka, ki se želi izboljševati kot človeško bitje.
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

 
Veliki Mojster Choa Kok Sui je dejal, da je individualna duša človeka, ki ima visoko razvite vrline tudi bolj povezana z višjo dušo, ki ima kontrolo nad inkarnirano  (osebno) dušo in telesom. Vsakič, ko se uspemo odstraniti ali upreti situaciji, ki ni celostno dobra se poveča povezanost z našo višjo dušo. Vendar tudi vsakokrat, ko ne delujemo v skladu z vrlinami, ta povezava postane tanjša.
 
Veliki mojster poudarja, da je povezanost z višjo dušo za nas zelo pomembna. V resnici je to tisto, kar inkarnirana duša ves čas poskuša in si prizadeva. Kajti po mojstrovih besedah je duša bitje Božanske Inteligence, Božanske Ljubezni in Božanske Moči.
 
Naslednjič si bomo podrobneje pogledali pet vrlin, ki pospešijo in so pomemben gradnik, če želimo manifestirati tri kardinalne vrline: pravičnost, preudarnost in zmernost.

 
 

Več iz te teme:

Več iz rubrike