Uničevalne lastnosti alfa samca

Katere so uničevalne lastnosti alfa samcev, ki ponavadi zasedajo najvišje politične položaje?
Fotografija: Alfa samci. Foto: Shutterstock
Odpri galerijo
Alfa samci. Foto: Shutterstock

Ko vsakih 14 dni pišem svoj zapis, vedno razmišljam o relevantnosti vsebine. Ponavadi za temo izberem izzive svojih coaching strank in poskušam odgovoriti na njih tako, da so nasveti uporabni za širšo publiko.

Cel teden imam pomisleke glede vsebine objav na mojih socialnih medijih in člankov, ki jih pišem. Ničkolikokrat me zapeče vest, da ne pišem o aktualnih dogodkih, jih pokomentiram s svojimi lastnimi mislimi in zaželim varnost vsem; mojim bivšim kolegom in znancem, ki živijo v Ukrajini.

image_alt
Japonska modrost za uspešno vodenje zaposlenih

Ta teden namreč moje delo ne teče kot običajno. Ta poslovni teden pač ni enak prejšnjemu. Na službeni poti v Pariz in nazaj sem kot ponavadi srečala kar nekaj kolegov. Nekateri so leteli tudi iz Rige ali Kijeva nazaj v Slovenijo. Vsem našim kratkim pogovorom med prijavo in vkrcanjem na letalo so bila skupna tema Putin in njegova dejanja.

Vsak poslovni sestanek se je pričel s temo vpliva trenutne krizne in vojne situacije na naša življenja v naslednjih dneh in mesecih. Zato se tokrat ne bom izognila temu, da bi pisala o vsebini, povezani s situacijo na evropskih tleh in ruski vojaški agresiji v Ukrajini.

Želim, da se sliši moj glas. Ker če se ustavimo, ne peljemo posla kot običajno, ne poskušamo pisati spodbudnih objav ali ne opozarjamo na dejstvo, da vojna uniči tiste, ki je niso pričeli, potem storilcu, v tem primeru alfa moškemu, dajemo strelivo za njegovo orožje.

image_alt
Narcisi

In misel na alfa moškega in njegov način delovanja, njegov ego, ki vodi njegova dejanja, me je napeljala na odločitev, da danes pišem o tej temi.

Zanima me, če se ruski voditelj (pa tudi kateri drug) kdaj vpraša, ali njegov notranji alfa samec sabotira njegov uspeh in ugled.

Ali izkorišča svojega alfa samca, da doseže uspeh za vsako ceno?

Izbira pot do cilja, brez razmisleka o posledicah svojih dejanj?

Upošteva dejstva, kot vsi ostali, a jih razume in si jih razloži po svoje, da imajo vpliv, ki si ga samo on želi.

Katere so torej uničevalne lastnosti alfa samcev, ki ponavadi zasedajo najvišje politične položaje?

Jeza. Foto: Shutterstock
Jeza. Foto: Shutterstock

Začela bom z izjavo enega od njih: »Nikomur se mi ni treba prilagajati. Jaz sem alfa samec.«

Mnogi moški voditelji svetovnega kova bi se opisali kot 'alfa samci'. Navzven so samozavestni, izjemni govorci, uspešni in naravni voditelji, ki se radi izpostavljajo.

In če dobro pomislimo o osebnostih svetovnih voditeljev, o njihovih izjavah, vplivu in dejanjih; na koliko naslednjih vodstvenih lastnosti alfa moških se navezujejo?

Radi so na čelu organizacije ali države.

Prepričani so, da so rojeni vodje.

Počutijo se bolj umirjene, ko odločajo sami, kot v situacijah, ko se nekdo drug odloča namesto njih.

Uspevajo doseči svoje cilje; tudi pod hudim stresom in pritiskom.

Vse to so odlične lastnosti, ki vodijo do izjemnih dosežkov, vendar le, če se voditelj zaveda tudi slepih peg, ki ga omejujejo.

Slog delovanja alfa samcev je tipičen, ker ga vedno znova uporabijo, ko se znajdejo pred kakšnim izzivom. Tudi tistim, ki vključuje odločitve o življenjih drugih ljudi.

image_alt
Veličastni labodi in grdi rački

Ker voditelji, alfa samci namreč:

  • zaradi svoje hitrosti odločanja in akcije težko poslušajo druge, ki ne govorijo njihovega jezika, kar predstavlja tveganje za vsako organizacijo in vlado;
  • težko tolerirajo druge, ki jim ne morejo slediti in ne zmorejo zagotoviti neverjetno visokih ravni učinkovitosti;
  • zaznavajo luknje v stališčih in idejah drugih tako naravno, da zlahka odpišejo ljudi, ki ne zmorejo takoj predložiti konkretnega argumenta ali predloga;
  • niso naklonjeni drugim, ki izkazujejo čustva, in zato težko obvladujejo svoje frustracije in se jezijo na druge, ki ne izpolnjujejo njihov pričakovanj.

Te lastnosti, ki alfa samce pripeljejo do vrha, jih obenem omejujejo ali celo ustvarijo agresorja. Težko namreč uvidijo, da mnenje drugih šteje, da so tudi drugi pomembni - poleg njih samih.

Razumem jih, saj 24 ur na dan sedem dni v tednu vodijo druge in zato morajo imeti vedno pripravljene vse odgovore. Pa vendar odločitve na najvišjih ravneh sprejemajo kot za šalo in po njihovem mnenju zelo odgovorno.

Zakaj bi potem drugim pustili v svoj notranji svet?

Zato, ker voditelj svetovnega razreda prepozna, da je njegovo edino skrivno orožje tisto, kar mu manjka.

Zaupnik.

image_alt
Kako je Richard Branson rešil problem kraje v podjetju

Nekdo, ki ni njegov sodelavec, prijatelj, družinski član ali kolega, ki potrdi vsako njihovo mnenje in odobrava njegova dejanja, dejanja alfa moškega. Ta nekdo je tisti, ki zmore z njim deliti nefiltriran vpogled v posledice njegovih odločitev; tako v službenem kot osebnem kontekstu.

Vsakdo od nas, tudi alfa moški, se lahko odloči za svetovalca, mentorja, coacha, psihoterapevta, psihiatra. Če namreč želi rasti, se mora enkrat postaviti pred ogledalo in pogledati resnici v oči.

Sama sem že večkrat spoznala, da me moje coaching stranke cenijo zato, ker sem zaupanja vredna, ker ne sodim in ne obsojam. Postavim pa jim ogledalo. Moj edini cilj je, da kot vodje dosegajo dobre rezultate ter da moja iskrenost in direktnost pripomoreta k temu.

In da, ta zapis sem napisala, ker želim izraziti svoje mnenje.

Sem na strani dobrega. Ne politično obarvanega. In na strani nedolžnih, pa vendar pogumnih ljudi.

image_alt
Kako premagati strah?

Več iz rubrike